Waterdicht betonsteen maken?

tegels waterafstotend maken met oppercon

Waterdicht betonsteen maken, hoe doe je dat?

Kun je waterdicht betonsteen maken? En is dat eigenlijk wel nodig bij betonsteen? Goede vragen waar we in deze blog op ingaan. Want betonsteen is een populair en relatief goedkoop bouwmateriaal dat je zowel binnen als buiten kunt gebruiken.

Wat is betonsteen?

De meest populaire geproduceerde steen of kunststeen (alles wat geen natuursteen is) in Nederland is baksteen. We hebben in een eerdere blog uitgebreid toegelicht hoe baksteen wordt geproduceerd. En ook hoe men het waterdicht kan maken, want dat is baksteen van nature niet.

Iets minder bekend maar ook erg veel gebruikt is de betonsteen. Waar bij baksteen daadwerkelijk een bakproces – vandaar ‘bak’steen – nodig is om van de gebruikte klei een hard materiaal te maken, is de productie van betonsteen eenvoudiger. Al is het nadrukkelijk méér dan simpelweg beton in een mal gieten en wachten tot het is uitgehard.

De betonsteen productie begint inderdaad met het gieten van beton in mallen. Het verschil met gewoon beton is echter dat dit beton vervolgens machinaal wordt getrild en geperst, waarna de betonstenen 8 uur lang in een stoomkamer worden geplaatst. Die behandeling zorgt voor beton met een hogere weerstand, materiaal dat bij het verdere uitharden niet krimpt en een constante kwaliteit heeft.

Verschillende soorten betonsteen

Betonsteen heeft veel verschillende toepassingen. De mogelijke toepassingen hangen onder andere af van de vorm van betonsteen en de gebruikte betonsterkte. Die betonsteen sterkte begint met extra licht beton (tot 550 kg/m³), zeer licht beton (550 tot 750 kg/m³) en licht beton (750 tot 1200 kg/m³). Voor zwaardere bouwtoepassingen is er halfzwaar (1200 tot 1900 kg/m³) en zwaar beton (alles zwaarder dan 1900 kg /m³). Alleen de halfzware en zware betonsteen varianten kunnen voor dragend metselwerk worden gebruikt. De lichtere varianten zijn bijvoorbeeld voor tussenwanden of decoratieve doeleinden.

Een ander onderscheid is tussen massieve betonstenen en holle betonstenen (ook wel volle en holle stenen genoemd). Tenslotte wordt er gevarieerd met extra toevoegingen naast de basis ingrediënten cement, zand en grind.  Die toevoegingen variëren van klei tot aan aluminiumpoeder. Hierdoor ontstaan verschillende soorten betonsteen. We noemen een paar voorbeelden:

  • Dit zijn lichte en extralichte stenen die bij de bouwmarkt ook wel bekend zijn als YTONG blokken. We zien ze meestal bij tussenmuurtjes, want voor dragend metselwerk is dit type betonsteen te licht. De vuurvastheid is wel enorm goed wat een veilig gevoel geeft bij tussenwanden. Cellenbeton is overigens minder geschikt voor metselen, deze betonsteen kan men beter lijmen.
  • Ook dit zijn licht of zeer lichte dampgeharde blokken. De samenstelling is anders dan cellenbeton (er wordt bijvoorbeeld geëxpandeerde klei gebruikt in het mengsel) maar ook deze betonsteen wordt veel gebruikt voor tussenwanden en is minder geschikt als dragende metselsteen. Er is een verbeterde variant in de handel onder de naam Topargex.
  • Silicaatsteen is een voorbeeld van een betonsteen die juist wel geschikt is voor dragend metselwerk. De stenen worden gemaakt uit cement, zand en gebluste kalk (kalkzandsteen). De brandwerende eigenschappen zijn goed, evenals de warmte- en geluidsisolatie.

Omdat men betonsteen niet bakt, zijn er veel mogelijkheden om te variëren met kleur, vorm en textuur. De toepassingen beperken zich dan ook niet tot metselstenen. Ook als straatsteen en voor decoratieve doeleinden – bijvoorbeeld gevelstenen of sierstenen – is de betonsteen prima te gebruiken.

Standaard betonsteen is niet waterdicht. Met Permacon well!

cement waterdicht met cementmix
Twee dezelfde zuiltjes van cement. Het linker zuiltje is met Cementmix aangelengd en het rechtse zuiltje met kraanwater. Het zuiltje met Cementmix blijft voor altijd waterdicht en algen vrij.

Betonsteen is echter niet waterdicht. Zeker bij de lichtere variante beton kunnen er poriën en naden aanwezig zijn waardoor vocht de betonsteen binnendringt, of zelfs door de betonsteen heen kan dringen. Afhankelijk van de toepassing is dat vaak ongewenst en willen we dus eigenlijk waterdicht betonsteen gebruiken. Nu kunnen we in principe waterdicht betonsteen produceren door bij het aanmaakproces van het beton het gebruikte water 1-op-1 te vervangen door Ecoform Cementmix. Het resultaat is dan een betonsteen die – eenmaal uitgehard – volledig waterdicht is en geen druppel vloeistof meer doorlaat. Dit is echter niet gebruikelijk bij massaproductie en er is dus een andere oplossing nodig om betonsteen achteraf nog waterdicht te maken.

Zelf waterdicht beton/cement maken met Cementmix.

Gelukkig kunt u betonsteen achteraf eenvoudig waterdicht maken. Daarvoor heeft u twee opties, afhankelijk van het verdere gebruik van de betonstenen:

Welke plannen u dan ook heeft met betonsteen, met de Ecoform producten kunt u het voor iedere toepassing volledig waterdicht maken. Veel succes!