Een vijver waterdicht maken

Het zelf aanleggen van een vijver is geen eenvoudige, maar wel een mooie klus. Of het nu om een kleine tuinvijver gaat, een ruime zwemvijver of een visvijver. Naast de vorm en constructie van de vijver is de ligging heel belangrijk. Zo helpt een juiste balans tussen zon en schaduw om een biologisch evenwicht in uw vijver te bereiken. Daarmee voorkom je dat de vijver in sneltreinvaart in een groene soep verandert.

Gemetselde vijver of betonnen vijver

Natuurlijke zwemvijver waterdicht maken met permacon

Ook het waterdicht maken van de vijver is natuurlijk cruciaal. Lekkage is wel het laatste dat je wil als je een mooie vijver in je tuin hebt aangelegd. En omdat we daar nog wel eens vragen over krijgen, gaan we in deze blog wat dieper in op de verschillende mogelijkheden voor een vijver zonder lekkage. Je wilt niet een lek in de vijver opsporen of een lekke vijver plakken als alles al ingeregeld is, toch?

Een waterdichte vijverbak als oplossing?

Natuurl zwemvijver waterdicht maken

Een standaard vijverbak is een prima en relatief eenvoudige oplossing voor het plaatsen van een niet al te grote vijver met een standaard vorm. Echter, als je een wat diepere of grotere vijver wilt, of een vijver zoekt die helemaal een eigen vormgeving heeft, is een standaardbak al snel geen optie meer. In dat geval heb je een andere vijver oplossing nodig.

Is vijverfolie een goede keuze?

Ja, met vijverfolie kunt je een mooie, vrij gevormde vijver maken. Denk wel goed na over welke folie je gebruikt, want er zijn nogal wat verschillen. PVC vijverfolie kan prima worden verlijmd en is bovendien vorst- en UV-bestendig. PE vijverfolie daarentegen hardt vaak eerder uit en is dan bijna niet te repareren of te herstellen als er een lek ontstaat. Dat materiaal wordt dan ook voornamelijk bij kleinere vijvers toegepast. En er is EPDM rubberfolie, dat bijvoorbeeld ook op daken wordt gebruikt. EPDM is relatief duur, maar erg sterk en het gaat langer mee. Zorg altijd dat de folie goed bedekt wordt met bijvoorbeeld keien of een ander materiaal. Zeker als de folie gevoelig is voor zonlicht is dat belangrijk om uitharding te voorkomen. Maar sowieso ziet een onbedekte folie er natuurlijk niet mooi uit.

Kan ik beton of steen gebruiken voor mijn vijver?

vijver waterdicht en milieuvriendelijk

Voor een aantal vijvers is steen of beton een mooie keuze. Met mooi metselwerk, gemetselde keien of strak beton kan een vijver worden gecreëerd met een geheel eigen stijl. Vaak wordt zo’n vijver opgebouwd uit een betonnen bodem met daarop een stenen- of blokkenconstructie. Deze methode is bijvoorbeeld bruikbaar voor moderne, strakke en gedeeltelijk bovengronds liggende vijvers. Je ziet dit type opbouw dan ook vaak voor design vijvers, maar ook zwem vijvers en koivijvers.

Als je nog twijfelt lees dan meer in ons blogartikel over waterdicht cement maken.

Zoals bij iedere betonnen en stenen constructie is het wel belangrijk om een goede fundering te plaatsen voor je met de vijveropbouw zelf begint. Ook de juiste bewapening voor het beton verdient natuurlijk aandacht, ook het beschermen hiervan. Lees hiervoor ook: Hoe ontstaat betonrot?

Waterdicht maken van beton of stenen vijver

Van nature zijn beton en steen natuurlijk niet 100% waterdicht. Door de kleine poriën en scheurtjes in beton, metselwerk en stenen, kan water binnendringen in de steen en uiteindelijk zelfs doorlekken tot aan de andere kant. Ook kan water dat is ingetrokken tijdens koude periodes tot vorstschade leiden. Je wilt het steen of beton dus vrij van water houden. Uiteraard kan aan de binnenzijde van de vijver een laag bitumen of vijverfolie worden aangebracht. Ook is betegelen een optie om de vijver volledig waterdicht te maken. Toch zijn beton en steen zelf ook prima waterdicht te maken.

Een waterdichte beton vijver met Permacon.

vijver waterdicht en milieuvriendelijk

Permacon is de perfecte oplossing om uw stenen of betonnen constructies waterbestendig te maken. Permacon dringt binnen in alle poriën en scheurtjes in het zogeheten vochtwisselingsgebied. Dat is een laag van zo’n twee centimeter gemeten vanaf het oppervlak. Permacon dringt daar binnen en vormt er een onbeweeglijke, vloeistofdichte gel. Die gel zorgt ervoor dat beton, metselwerk en stenen sterker en waterdicht worden. Water kan er niet langer in doordringen. Een gunstig neveneffect voor de vijver is dat Permacon ervoor zorgt dat chloriden, sulfaten en andere verontreinigingen in het beton blijven zitten. Ze komen dus niet in het vijverwater terecht.

Permacon

  • Permacon is een op waterbasis, kleurloze en milieuvriendelijke vloeistof. Het wordt op eenvoudige wijze aangebracht.
  • Verkrijgbaar in  1 / 2,5 / 5 / 10 / 25 Liter.

Vaak gestelde vragen

Kan ik een vijver metselen en waterdicht maken?

Dat kan zeker, maak hiervoor gebruik van Cementmix voor de specie en behandel daarna de stenen en vijver met Permacon. Permacon dringt binnen en vormt een ondoordringbare laag.

Krijg ik een vijver van beton waterdicht?

Dat kan zeker, vervang het water van de beton mix met cementmix. Daarnaast kun je het nog eens extra behandelen door Permacon toe te passen.