Betonvloer storten en waterdicht maken

Permacon voorkomt betonrot en maakt beton waterdicht
Dit is een klassiek voorbeeld van “betonrot”. Water dat naar binnen sijpelt en daar in aanraking komt met de stalen wapening. Het staal gaat dan roesten en vervolgens “expanderen”, waardoor de toplaag van het beton breekt en er vervolgens afvalt. Dit had eenvoudige voorkomen kunnen worden met één Permacon behandeling.

Een betonvloer storten is een klus die u als doehetzelver zelf kan uitvoeren, als u zich goed voorbereidt en de juiste materialen en gereedschappen gebruikt. Na het storten van de vloer is het belangrijk dat de vloer ook waterdicht wordt gemaakt. Voor dat waterdicht maken van beton is een goede en effectieve oplossing beschikbaar.

Wat is Beton?

Beton is een veelgebruikt bouwmateriaal dat wordt samengesteld uit cement, zand en grind, in de verhouding: 1 deel cement, 2 delen zand en 3 delen grind. Het beton wordt vervolgens gemaakt door het te mengen met water. U kunt beton kant en klaar bestellen of zelf mengen. Afhankelijk van het vloeroppervlak en uw eigen mogelijkheden zijn er verschillende manieren.

Ook dit prachtige betonnen tuintrapje kunt u conserveren met permacon
Ook dit prachtige betonnen tuintrapje kunt u conserveren met permacon.

Grotere hoeveelheden kunt u kant en klaar door een betonwagen laten afleveren en storten. Het beton kan met een betonpomp zelfs rechtstreeks op de juiste plek worden gestort, en anders kan het beton vanaf de plek waar het wordt gestort met een kruiwagen verder worden vervoerd. Het kant en klaar laten storten van beton is eigenlijk alleen voor grotere vloeroppervlakken een optie en ook dan zijn de kosten voor betonwagen en eventueel de betonpomp uiteraard hoog.

Veel goedkoper als u grote hoeveelheden wilt verwerken, is zelf beton mixen. U bestelt het zand, het betongrind en cement en gaat zelf mengen. Hiervoor is wel een betonmolen nodig, want dit mengen kan niet met de hand. U doet de verschillende grondstoffen in de genoemde verhouding in de betonmolen en voegt water toe. Daarbij is het belangrijk dat er niet teveel water wordt toegevoegd. Teveel water maakt het beton zwak en goede betonmortel is dan ook stevig en zeker niet vloeibaar.

Cementmix vervangt het water in het mengproces en maakt zodoende het cement permanent door en door waterdicht
Gebruik onze calculator om uit te rekenen hoeveel u nodig heeft.

Voor de kleinere klussen van de doehetzelver is het echter het eenvoudigste om te werken met betonmix uit kant en klare zakken, waar alleen water aan hoeft te worden toegevoegd. Voor de exacte hoeveelheid water checkt u altijd de aanwijzingen van de leverancier. U kunt voor het aanmaken van het beton natuurlijk een betonmolen gebruiken, maar het beton uit kant en klaar zakken kunt u ook zonder molen mixen met water of eventueel Cementmix die het cement door en door waterdicht maakt. Hou er wel rekening dat dit geen licht werk is, want ook bij kant en klare betonmix mag niet teveel water worden gebruikt en de verwerking zal dus zwaar gaan.

Een betonnen vloer storten

Beton is zwaar en de ondergrond waarop het beton wordt gestort dient dan ook voldoende stevig te zijn. Vaak zal de basis waarop gewerkt wordt uit houten balken bestaan, maar als die ontbreken kan er eventueel ook direct op bijvoorbeeld een zandbodem worden gestort. Er zijn dan wel voorbereidingen nodig om te zorgen dat de grond onder het beton niet meer inzakt nadat het beton eenmaal is verwerkt. Ook worden op de zandbodem veelal isolatieplaten en folie aangebracht voordat het beton wordt gestort. Mocht u twijfelen over de geschiktheid van uw ondergrond om beton te storten, vraag dan altijd eerst een deskundige om advies.

Decoratief vogel badje kunt of met Cementmix of met Permacon beschermen tegen de elementen.

Bij een ondergrond van houten balken kunt u gebruik maken van zwaluwstaartplaten die u op de balken legt. Een zwaluwstaartplaat is een stalen plaat met een profiel en bij het storten vormen de platen zowel de bekisting als de bewapening voor uw betonvloer. Tussen zwaluwstaartplaten en de wanden brengt u wandisolatie aan tot de hoogte van de nieuwe betonvloer.

Zowel bij een betonnen vloer op zand als bij een vloer op zwaluwstaartplaten, dient u goed nagedacht te hebben over uw leidingen, zoals waterleiding, waterafvoer, elektriciteitsleidingen en cv-leidingen. Die kunnen voor een groot deel onder de zwaluwstaartplaten komen te liggen of – als de vloer op een dichte ondergrond wordt gestort – in een mantelbuis in het beton. Bedenk in alle gevallen vooraf waar de leidingen omhoog moeten komen voor bijvoorbeeld een afvoer.

U legt vervolgens latten neer van geschaafd vurenhout, waartussen het beton gestort kan worden. Omdat een betonnen vloer minimaal 3cm dik moet zijn, zullen die latten ook altijd minimaal 3cm hoog moeten zijn. Het beton kan dan worden gestort en vervolgens in verschillende bewerkingen gladgestreken en afgewerkt. Ook de tussenlatten zelf worden verwijderd, waarna de achtergebleven openingen worden gevuld met beton. De nieuwe betonvloer mag niet te snel uitharden, omdat hij dan zijn sterkte verliest. Door de betonvloer te benevelen en vervolgens met kunststof folie af te dekken, zorgt u dat het drogen voldoende lang duurt en u een sterke vloer overhoudt. Na een week kunt de vloer verder gaan afwerken.

Uw betonnen vloer waterdicht maken

betonvloer door indringing van water gescheurd
betonvloer door indringing van water gescheurd.

Als uw betonnen vloer gereed is, is er nog één belangrijke stap. Een betonnen vloer is namelijk niet van zichzelf waterdicht. Om de vloer permanent waterdicht te maken en optrekkend vocht en betonrot te voorkomen, is het belangrijk om de betonvloer een extra bewerking te geven met Permacon. Permacon maakt uw betonvloer permanent waterdicht, stopt optrekkend vocht, voorkomt daarmee betonrot en houdt het beton tevens voor langere tijd vrij van algen en schimmels.

De werking van Permacon is bijzonder effectief. In het beton zitten poriën. Permacon zorgt dat de poriën in het gehele vochtwisselingsgebied (een laag van zo’n 2 centimeter vanaf het oppervlak) worden verzadigd met een onoplosbare gel. Waar normaal vocht in deze poriën zou kunnen trekken, zit nu een vaste gel die niet verplaatsbaar is en niet vloeibaar. Hiermee wordt al het optrekkende en intrekkende vocht gestopt. Tegelijkertijd worden schadelijke stoffen in het beton zelf, zoals chloriden, sulfaten en andere verontreinigingen, door de gel vastgehouden en immobiel gemaakt. Permacon maakt het beton sterker, onbeweegbaar en ondoordringbaar en stopt optrekkend vocht.

Permacon

Wij adviseren tweemaal verneveling met Permacon.
1 verneveling dekt ca. 8 m2. Tweemaal vernevelen brengt het gemiddelde op: 1 liter per 4 m2.
Garantie is permanent
Verkrijgbaar in 1 / 2,5 / 5 / 10 / 25 Liter.

Permacon kan eenvoudig worden aangebracht door de doehetzelver. Voor grotere klussen kunt u het middel vernevelen met een lage druk spuit zoals ook in de tuin gebruikt, terwijl een kwast volstaat voor de kleinere oppervlakken.