Roest verwijderen van staal en ijzer

Staal en gietijzer ontroesten met ferrocon

Roest…
In een land als Nederland, waar het vaak regent en in de kwakkelwinters de wegen vol liggen met zout, weet iedereen hoe roest eruit ziet. Maar wat is roest eigenlijk en hoe desastreus is roest voor onze auto, fiets en tuingereedschap? En, veel belangrijker, wat kunt u doen om roest te verwijderen en verder roesten te voorkomen? Op al die vragen zijn gelukkig heldere antwoorden te geven! Ferrocon is bestand tegen strooi-/zeezout. (De coating wordt door zout in feite duurzamer).

Wat is roest?

Iedereen kent de bruine kleur en korrelige, brokkelende structuur van roestend metaal. Minder bekend is hoe die bruine metaalverminking eigenlijk ontstaat.

ontroester en primer van staal met ferrocon

Metaal dat in de buitenlucht wordt gebruikt, denk aan een fiets, auto, een metalen hek of tuingereedschap, krijgt van de fabrikant vrijwel altijd een vorm van roestbescherming mee. Zo kan er een laagje zink of tin op het metaal worden aangebracht. Of er wordt een coating of laklaag aangebracht over het metaal. Zodra die beschermende laag wordt beschadigd, omdat er bijvoorbeeld een kras in de lak is gekomen, staat het metaal in direct contact met de buitenlucht. In een vochtige omgeving zal het metaal dan een chemische verbinding aangaan met het ruim aanwezige zuurstof, een proces dat oxidatie wordt genoemd.

Bij de meeste metalen leidt deze oxidatie tot roest. Bepaalde metaalsoorten zoals aluminium en roestvast staal (een legering van metaal met elementen als chroom of nikkel) oxideren ook, maar daar vormt de oxidatie direct een zuurstof dichte laag op het oppervlak, waarna het proces vanzelf stopt. De roestvorming die echter bij andere metalen, zoals ijzer en staal optreedt, is een proces dat zich helaas onbeperkt zal voortzetten als er niets tegen wordt gedaan.

ontroesten en primen met ferrocon
Staal ontroest met Ferrocon.

4 maal lagere viscositeit dan water, met zeer geringe oppervlaktespanning; dringt daarom gemakkelijk in poriën en haarscheuren.

Ferrocon

  • Ferrocon is het product om Staal, IJzer, Gietijzer te ontroesten én primen met één behandeling.
  • Zeer economisch in gebruik: 1 liter is voldoende voor 8 m2.
  • Verkrijgbaar in  0,5 / 1 / 2,5 / 5 / 10 / 25 Liter.

Gevolgen van roest voor het metaal

De gevolgen van roest zijn desastreus, zeker omdat de roest die aan de buitenkant van het metaal zichtbaar is, vaak niet in verhouding staat tot de werkelijke schade. Het komt vaak voor dat iemand even een klein roestplekje wil weg schuren, maar eindigt met een groot gat, omdat aan de achterkant al het metaal al blijkt te zijn doorgeroest.

Roest gaat door totdat er wat aan wordt gedaan of tot al het metaal is omgezet in de overbekende bruingroene korrelige en broze massa. En dan is het te laat… Althans, te laat voor eenvoudige oplossingen.

Roestverwijdering en roest voorkomen

Als er veel metaal is weggeroest, is de oplossing nooit eenvoudig. De roest zal moeten worden verwijderd en daarna zal nieuw metaal en een nieuwe beschermlaag moeten worden aangebracht (en dat betekent veelal laswerk). Als er aantasting is door roest, maar het metaal is nog wel voldoende intact, is de oplossing gelukkig eenvoudiger: het verwijderen van roest en vervolgens het opbrengen van een nieuwe anti-roest beschermingslaag.

gietijzer ontroesten met ferrocon
Gietijzeren kachel is ontroesten met Ferrocon

Een voorbeeld van een product waarmee dit kan worden gedaan, is Ferrocon. Het bijzondere aan Ferrocon is dat het zowel een ontroester als een primer is. De roest wordt verwijderd, maar er ontstaat ook een perfecte hechtingslaag, waarop de nieuwe beschermingslak kan worden aangebracht. Het aangetaste metaal hoeft niet schoon geschuurd te worden, al is het raadzaam om grotere en loslatende roestdelen wel eerst te verwijderen.

Ferrocon wordt aangebracht op het metaal met een kwast, roller of – voor grotere oppervlakken – een lagedrukspuit. Voor metalen met veel hoekjes en moeilijk bereikbare plekken, kan een dompelbad worden gebruikt.

Ferrocon stopt het roestproces onmiddellijk en zet de aanwezige roest om in een staalharde lectine fosfaatlaag. Tegelijkertijd fungeert het product als een uitstekende primer, waarop nieuwe laklagen beter hechten dan op conventionele grondlagen, omdat die een beperktere viscositeit hebben dan Ferrocon.

Met één oplossing zorgt u dus voor zowel roestverwijdering als roestpreventie. Ook de inwerking op het metaal van chemicaliën als zout, olie en benzine behoort met Ferrocon tot de verleden tijd. Het product zelf is niet giftig en volledig mensvriendelijk én milieuvriendelijk.

Roestend metaal, er is een oplossing

Staal ontroester en primen met ferrocon
Zaagbladen ontroest met Ferrocon.

Roest hoort bij ons regenachtige klimaat. Hoe goed auto’s, fietsen en tuinmaterialen ook worden beschermd, zodra een kras of deuk de lak of coating beschadigt, begint de roestvorming.

Roest kan, als we er niets tegen doen, onze kostbare bezittingen in korte tijd volledig ruïneren. En soms voor we het in de gaten hebben – want zelfs een klein roestplekje aan de buitenkant, kan betekenen dat de andere kant van het metaal al ernstig is aangetast.

Gelukkig bestaat er een prima oplossing om de roest te verwijderen en het metaal direct weer van een nieuwe beschermende laag te voorzien. Met Ferrocon stopt u het corrosieproces en brengt u tevens de perfecte grondlaag aan voor vrijwel iedere finishlaag. Zorg dat u er op tijd bij bent en gebruik Ferrocon om uw metalen spullen weer in perfecte conditie te krijgen en te houden.