Coating op een betonnen vloer DIY

permacon - voorkom betonrot
Doormiddel van Permacon toe te passen, voorkom je ten alle tijden de kansen op betonrot

Veel mensen brengen op een stenen of betonnen vloer een coating aan als beschermingslaag. Dat doen ze om verschillende redenen. Men wil de vloer vloeistofdicht maken bijvoorbeeld, zodat er geen water of andere vloeistoffen in het steen of beton kunnen trekken. Maar ook als de vloer beschermd moet worden tegen slijtage is een vloercoating de vaak gebruikte oplossing. En uiteraard wordt de vloer vaak ook fraaier door een mooie kleur te gebruiken. Er zijn dus meerdere redenen om een vloercoating aan te brengen. Toch zijn er wat aandachtspunten om op te letten voordat u een vloercoating aanschaft en aanbrengt. We gaan er in deze blog even kort op in.

Een coating voor uw betonnen of stenen vloeren

Wat is dat eigenlijk, een vloercoating? Is het gewoon een laag verf of is het meer? In sommige gevallen – de zogeheten acrylaat coating – is een coating eigenlijk inderdaad niet veel meer dan een laag verf om de vloer te beschermen. Omdat een vloer nu eenmaal zwaarder wordt belast dan de wanden van uw woning of bedrijfspand, is zo’n laag acrylaatverf in de praktijk meestal niet voldoende als beschermingslaag. Daarom wordt vaak gebruik gemaakt van epoxy vloercoatings of een polyurethaan (PU) vloercoating. Epoxy wordt veel gebruikt bij bedrijfsvloeren. Het is een

Permacon - beton waterdicht maken
Het is zonder meer aan te raden om eerst een permacon behandeling toe te passen voor dat u de vloer gaat coaten. Permacon voorkomt dat water in het beton kan trekken en zodoende betonrot voorkomt.

uiterst harde beschermingslaag die vloeren bovendien beschermd tegen het inwerken van olie en andere chemicaliën. Een PU coating op uw vloer is ook zeer sterk, maar tegelijkertijd wat soepeler en flexibeler. Bovendien is het UV bestendig en wordt dus nogal eens gebruikt om te voorkomen dat de onderliggende vloer verkleurt. PU coatings komen we dan ook vaker tegen in woningen en kantooromgevingen waar de kleurvastheid van de vloer belangrijk is.

Enkel een vloercoating is vaak niet voldoende

Uiteraard moet de coating goed hechten op de vloer. Anders is er nog steeds geen sprake van een goede bescherming en het ziet er uiteraard ook lelijk uit als een coating loslaat van de ondervloer. Om die reden wordt altijd eerst een primer aangebracht. Echter, bij een gewone primer lopen we nog steeds het risico dat vocht door de vloer omhoog trekt en onder de coating terechtkomt. Dat kan vocht zijn dat al aanwezig is in de vloer, of optrekkend vocht van onder de vloer. Want ook al denken we vaak dat beton en steen vloeistofdicht zijn, dat zijn ze niet. Beiden hebben minuscule poriën en scheurtjes waardoor water wordt opgezogen en vervolgens eenvoudig door de vloer omhoog trekt.

Permacon

  • Permacon is een op waterbasis, kleurloze en milieuvriendelijke vloeistof. Het wordt op eenvoudige wijze aangebracht.
  • Verkrijgbaar in  1 / 2,5 / 5 / 10 / 25 Liter.

Het effect is dat er onder de op zichzelf waterdichte coating toch een waterlaagje ontstaat dat daar niet wegkan. Dat vocht tast de primer en coating aan – een effect dat verzeping wordt genoemd – en zal de coating losdrukken van de vloer. Hoe sterk die coating ook is en hoe goed hij ook door een vakman is aangebracht. Deze verzeping is uiteraard desastreus voor uw vloercoating. U moet de coating weer verwijderen en overnieuw beginnen.

Voorkomen dat de vloer gaat verzepen

Gelukkig is er een eenvoudige en zeer effectieve remedie tegen dit probleem. Die oplossing heet Permacon. Permacon is een goede primer waarop een coating kan worden aangebracht, maar het doet méér dan een gewone primer. Permacon hecht niet alleen aan het beton, maar trekt circa twee centimeter het onderliggende beton of steen in. In dat zogeheten vochtwisselingsgebied vormt Permacon vervolgens een onoplosbare en niet verplaatsbare gel in alle aanwezige poriën, kieren en scheurtjes bind het alle vrije en niet vrije stoffen en water samen. Deze laag is uitstekend bestand

permacon - voorkomt waterindringen in beton
Ook op beton wanden is het van groot belang dat Permacon aanwezig is. Ook op wanden voorkomt Permacon optrekkend vocht.

“Permacon maakt het beton zelf vloeistofdicht en zuurbestendig, voorkomt watermigratie en daarmee chloriden- en CO2-penetratie en verminderd diffusie tot vrijwel nihil. Dus, geen roestend staal, geen betonrot, geen vorming van expansieve gel, geen algen- en schimmelgroei. Permacon is zelf geen waterproof materiaal. Permacon is een watergedragen katalysator met componenten die een verbinding maken tussen vrije stoffen in het capillaire poriënsysteem (silicaten, kalk, inerte klinkermineralen etc.) en water, lijkend op de chemie van betonvorming zelf. Dit nieuwe materiaal (een gel) is als een geïntegreerd deel in het beton gebonden, wat wij voor de juiste beeldvorming het maken van ‘beton-in-beton’ noemen. Al het water van het product zelf en het water dat zich in het beton bevindt of er nog bijkomt vóór de reactie is uitgewerkt, zal daarin gebonden worden. Chemisch gezien is het reactieproduct een gel, flexibel en meegaand, maar opgesloten in het capillaire poriënsysteem en door de  versterking met de vrije stoffen in dat systeem naast de gelijke uitzettingscoëfficiënt met het beton zelf, is het onverwoestbaar. Er is geen verschil in aanzicht van het betonoppervlak na een behandeling. Ook blijft het oppervlak als normaal behandelbaar voor verdere conservering of welke afwerking dan ook”. 

tegen hydrostatische druk en er zal dus geen druppel vocht door de vloer omhoog kunnen trekken. Het resultaat is een betonnen of stenen vloer die volledig droog en vloeistofdicht is. De vloercoating die erop wordt aangebracht zal dus perfect hechten en zeer lang blijven zitten. Permacon is een vochtbeschermer en primer ineen en vormt de ideale onderlaag voor iedere coating.

Kan mijn vloer ook zonder coating?

Met Permacon zult u in veel gevallen overigens helemaal geen coating nodig hebben. Want Permacon vormt niet alleen een vloeistofdichte laag van enkele centimeters in de vloer. Het oppervlak van het beton of steen wordt ook veel harder. Daarmee wordt het beton en steen sterker en slijtvast en in veel gevallen maakt Permacon een vloercoating dan ook volledig overbodig. Alleen om uw vloer een ander kleurtje te geven zult u in die gevallen een vloercoating kunnen gebruiken.