Witte aanslag op woningen: dit is het en zo kom je er vanaf

Het bezitten van een woning is een enorme rijkdom. Je hebt je eigen huis die je helemaal naar eigen inzicht kunt inrichten en verbouwen en je hebt stabiliteit in deze onzekere woonmarkt.

Maar huiseigenaar zijn, brengt ook de nodige verantwoordelijkheden met zich mee. Zo zul je reparaties en groot onderhoud zelf moeten regelen en financieren. Soms kom je daardoor voor onaangename verrassingen te staan. Zo kun je bijvoorbeeld ineens last krijgen van een witte uitslag op je woning.

Wat is deze witte waas? En hoe kun je dit zo eenvoudig mogelijk verwijderen én voorkomen in de toekomst? Wij vertellen je er alles over in dit artikel.

Wat is witte aanslag?

In een woning kun je last krijgen van allerlei verschillende soorten aanslag. Een zwarte of groene uitslag duidt meestal op schimmel, maar wat zijn toch die witte vlekken die ineens te vinden zijn op de buitenmuren? Is dit ook een soort schimmel? De witte aanslag ziet er niet heel aantrekkelijk uit en kan een huis zelfs een verwaarloosd uiterlijk geven.

Geen zorgen: de witte waas op de buitenmuren is geen schimmel en is niet schadelijk voor het huis of voor de gezondheid. Die witte aanslag staat ook wel bekend als uitbloeiing of salpeter.

Het is een witte uitbloei die ontstaat op muren wanneer er vocht in het metselwerk of in het beton aanwezig is. Dit vocht zal mettertijd verdampen of oplossen en zo naar buiten migreren. Wat overblijft is een witte aanslag door de zouten uit het vocht.

Witte aanslag op stenen
Witte aanslag op een woning

Hoe ontstaat uitbloei?

De witte uitbloei, oftewel salpeter, op de buitenmuur is dus het gevolg van de zouten van vocht in de gevels, maar waardoor ontstaat dit? Vocht in de muur kan diverse oorzaken hebben, afhankelijk van het type woning zijn er verschillende redenen voor deze vervelende witte aanslag.

Witte aanslag in nieuwbouwwoningen

In veel nieuwbouwhuizen zit er nog veel vocht in de stenen; de woning bestaat tenslotte uit vers metselwerk. Daardoor wordt bewoners ook altijd geadviseerd om veel te ventileren. Zo kun je het overtollig vocht in de woning geleidelijk aan laten verdwijnen.

Veel nieuwbouwwoningen hebben mechanische ventilatie om het luchten van de woning makkelijk te maken. Is dit niet aanwezig? Dan is een raam of deur opzetten dé manier om goed te luchten. Maar dit is slechts één oorzaak.

Witte aanslag in oudere woonhuizen

Ook in oudere huizen kan er sprake zijn van vocht in de muur of in de gevel. Eén van de meest voorkomende redenen hiervoor is vochtoverlast. Lekkages in de muren, een lek in het dak of optrekkend vocht kan op den duur leiden tot vochtopbouw in de bakstenen of in het beton. Hierdoor kan deze witte uitslag ontstaan.

Lekkages komen regelmatig voor in woningen en zijn lang niet altijd zichtbaar. Vooral lekkages in de muren of in het dak kunnen lange tijd onopgemerkt blijven, waardoor de vochtopbouw in de bakstenen of in het cement flink erg kan worden.

Ook door hevige regen of stormen kan vocht zich ophopen in de muur. Vooral op de buitenmuur die vaak bloot wordt gesteld aan regen kan vocht in het metselwerk trekken en daar zorgen voor salpeter en kalkaanslag. Er gaat vaak wat tijd voorbij voordat dit zichtbaar is.

Witte aanslag door slechte ventilatie

Onderschat ook zeker niet de gevolgen van slechte ventilatie in huis. Niet alleen in nieuwbouwhuizen is het belangrijk om regelmatig te ventileren. Ook in oudere woningen zul je dagelijks moeten luchten om de zuurstof in huis te verversen en om een hoge luchtvochtigheid in de woning te voorkomen.

Slechte ventilatie kan uiteindelijk ook leiden tot een witte aanslag door een opbouw van vocht in de muur.

Eengezinswoning met witte aanslag
Eengezinswoning met witte aanslag

Hoe kun je witte aanslag verwijderen?

Het voorkomen van overtollig vocht in huis en uitbloei heeft natuurlijk de voorkeur, maar wat nu als je al last hebt van witte uitslag op de gevel? Wat kun je doen om je buitenmuur weer mooi te maken en om de uitbloei van zout aan de oppervlakte van de bakstenen of het beton te verwijderen?

Uitbloei verwijderen van met water

Je kunt witte aanslag verwijderen van de gevel door de muren grondig te reinigen met een borstel en water. Gebruik een tuinslang of een hogedrukspuit om de buitenkant van de woning nat te maken.

Gebruik vervolgens de harde borstel om de aanslag op de bakstenen weg te schrobben. Pas met deze methode wel goed op: de hoge druk van de hogedrukspuit kan de voegen of het metselwerk beschadigen als je niet oplet.

Uitbloei verwijderen met azijn

Naast schrobben met water kan ook azijn uitkomst bieden bij het verwijderen van witte aanslag op de muur. Door gelijke delen witte azijn te mengen met water heb je een effectief middel om de stenen goed schoon te schrobben. Laat de azijn even inwerken voor je met een borstel de gevel poetst. Vergeet niet om de gevels na te spoelen met water.

Witte aanslag verwijderen met Ecocal

Het metselwerk schrobben met water, azijn en een borstel is natuurlijk geen makkelijke klus, vooral niet als een groot deel van de bakstenen of het beton voorzien is van witte aanslag. Een makkelijkere en snellere oplossing voor de witte uitbloei is dan Ecocal. Dit middel is dé oplossing tegen witte aanslag op de muur of gevel.

Ecocal is een product van Ecoform Europe. Dit bedrijf is gespecialiseerd in duurzame vochtweringsproducten voor doe-het-zelvers én professionals. Hun product Ecocal kan worden gebruikt voor het verwijderen van salpeter op muren en gevelstenen, maar het heeft nog veel meer toepassingen. Zo kun je met Ecocal ook vliegroest van staal en ijzer en oxidatie van koper, messing, brons en rvs verwijderen. Het is een product dat onmisbaar is in en rond het huis.

Het gebruik van Ecocal is bovendien ontzettend eenvoudig. Je kunt het product verwerken met een kwast of in een lagedrukspuit. Zo kun je effectief witte aanslag verwijderen zonder al te veel inspanning. Bovendien is het product veilig voor verf, glas en is het niet brandbaar.

Witte uitslag voorkomen op je woning

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Met Ecocal, water en een borstel of kwast kun je effectief witte aanslag verwijderen van je bakstenen, maar hoe voorkom je de vorming van uitbloei in de toekomst? Dat vertellen wij je graag!

Allereerst is het essentieel dat er in huis goed wordt geventileerd. We hebben het al eerder gezegd: ventilatie in huis is noodzakelijk voor een gezond binnenklimaat en voor een goede luchtvochtigheid in huis.

Maak optimaal gebruik van de mechanische ventilatie in de woning als je hierover beschikt, of zet dagelijks de ramen open om de lucht te verversen. Dit is nodig in zowel nieuwbouwwoningen als oudere woningen.

Het is daarnaast ook belangrijk om alert te zijn op lekkages in huis. Niet alle lekkages zijn direct zichtbaar, maar ze kunnen we voor de nodige problemen zorgen. Blijf alert op schimmelplekken, vochtplekken en salpeter in en buiten het huis. Hoe sneller je hier actie op onderneemt, hoe minder last je krijgt van vochtschade en witte aanslag.

Tot slot kun je jouw buitenmuren ook goed beschermen tegen vocht door je gevels te impregneren met Oppercon. Dit middel van Ecoform Europe vormt een water- en vuilafstotende laag op de muren en beschermt de woning zo onder andere tegen vocht. Het droogt bovendien kleurloos op dus is helemaal onzichtbaar. Zo hoef jij je in de toekomst niet meer te bekommeren om witte aanslag op jouw woning!


Direct witte aanslag verwijderen? Ga voor het snelste resultaat met Ecocal

Kies ook voor witte aanslag verwijderen met Ecocal en plaats direct je bestelling!

Wil je Ecocal bestellen? Wij versturen binnen 24 uur en je kunt direct zelf ermee aan de slag. Bij vragen kun je ook altijd contact op nemen met onze servicedesk via 085 060 1062.