Tiny house impregneren: hout beschermen buiten

Natuurlijke elementen zoals vochtigheid en temperatuurschommelingen kunnen een slecht effect hebben op het hout in jouw tiny house. Zonder de juiste bescherming kan onbehandeld hout gevoelig worden voor schimmel of houtrot! We hebben dit probleem al vaak voorbij zien komen. Daarom verkennen we in deze blog de impact van het weer op jouw tiny house en delen we ook het verhaal van 2 enthousiaste klanten, Leon en Patrick.

tiny house geïmpregneerd met woodcon
Het eindproduct van Leon en Patrick: een tiny house op wielen

Leon en Patrick waren druk bezig met het verzamelen van bouwmaterialen voor het bouwen van hun eigen ontworpen tiny huisjes op wielen. Nadat zij op ons Woodcon hout impregneermiddel stuitten, waren ze zeer enthousiast geworden over het product en deelden zij hun ervaringen met ons. Deze ervaring willen we graag met jullie delen, zodat je leert hoe je met de juiste producten, afwerkingen en onderhoud je tiny house beschermt tegen vocht, vervorming en aantasting.

Tiny house hout beschermen tegen het weer 

Het Nederlandse klimaat is berucht om zijn vochtigheidsschommelingen, die houtschade kunnen veroorzaken aan jouw tiny house. Hout is een natuurlijk materiaal dat gevoelig is voor deze weersinvloeden en als het niet goed beschermd is, kan het snel achteruitgaan.

Vocht heeft aanzienlijke nadelige effecten op onbeschermd hout. Wanneer hout langdurig in aanraking komt met vocht, zoals regen, bevordert dit schimmelgroei en resulteert in houtrot. Onbeschermd hout wordt broos, krijgt een groene aanslag en verliest zijn stevigheid, waardoor de levensduur ervan aanzienlijk wordt verkort en de stabiliteit van constructies, zoals een tiny house, in gevaar kan komen.

Het is belangrijk te benadrukken dat ook de temperatuurveranderingen een groot effect hebben op het buitenhout in een tiny house. Door de wisselende omstandigheden kunnen houtvezels uitzetten en krimpen, waardoor scheuren en vervormingen ontstaan.

Met dit in gedachten is het essentieel om aandacht te besteden aan behandelingsopties die niet alleen bescherming bieden tegen vochtige lucht, maar ook tegen temperatuurschommelingen. Dergelijke behandelingen moeten het hout beschermen, zodat de duurzaamheid en de natuurlijke structuur van het hout behouden wordt.

Patrick en Leon platen impregneren woodcon
Druk bezig met het aanbrengen van de Woodcon

Hout waterdicht maken in je tiny house

Om een tiny house te beschermen tegen vocht en het hout waterdicht te maken zijn er verschillende manieren mogelijk. Dit geldt voor zowel zachthout als harde houtsoorten, zoals eiken hout.

  1. Beits: Beits aanbrengen biedt bescherming tegen vocht en UV straling. Het dringt diep door in het hout. Je kunt kleurloze beits kopen als je de originele houtkleur wilt behouden. Daarnaast is het ook in verschillende kleuren verkrijgbaar, afhankelijk van de gewenste afwerking. Veelvoorkomende beitsen zijn de transparante beits en dekkende beits.
  2. Lakken of vernissen: Lak of vernis vormt een beschermende laag op het oppervlak van het hout. Het beschermt tegen vocht en geeft tegelijkertijd een glanzende of matte afwerking.
  3. Oliën: Houtoliën voeden het hout en behouden de natuurlijke uitstraling van het hout. Deze oliën, zoals lijnzaadolie of andere plantaardige oliën, kunnen diep in het hout doordringen en beschermen tegen vocht.
  4. Verf: Verf biedt een uitstekende bescherming tegen vocht, mits goed aangebracht. Het vormt een ondoordringbare laag op het oppervlak van het hout en beschermt het tegen weersinvloeden.
  5. Impregneren: Hout behandelen met speciale chemische stoffen om het beter bestand te maken tegen vocht, schimmels en insecten, wordt ook wel impregneren genoemd. Een hout impregneermiddel zorgt ervoor dat het waterafstotend wordt en daarmee verlengt de levensduur van het hout.
Balken geimpregneerd met woodcon
Ook de vensterbanken zien er mooier uit na het aanbrengen van Woodcon

Impregneren van jouw tiny house

Het impregneren van hout is de beste optie voor jouw tiny house, wanneer je het hout waterdicht wilt maken. Hout impregneren is een methode die diepgaande bescherming biedt door het hout waterafstotend te maken. Hoewel beitsen, lakken, oliën en verven bescherming bieden, is hout impregneren superieur in duurzame bescherming. Een hout impregneermiddel creëert een effectieve barrière tegen vocht, schimmels en insecten, waardoor de levensduur van het buitenhout verlengd wordt.

Deze behandeling dringt diep door in het hout, in tegenstelling tot oppervlakteafwerkingen en vermindert de vatbaarheid van het hout voor schadelijke elementen. Door zijn waterafstotende eigenschappen behoudt geïmpregneerd hout niet alleen zijn integriteit, maar vermindert het ook potentiële schade veroorzaakt door schimmel, rot en insectenbeten. Hierdoor is het een uitstekende langetermijnoplossing voor het beschermen van alle houtsoorten in tiny houses.

Het hout impregneermiddel Woodcon maakt het hout waterafstotend, behoudt de textuur en originele kleur en voorkomt tegelijkertijd aantasting door houtzwam, algen en mos. Het unieke aan Woodcon is de onzichtbare coating die diep in het hout doordringt en een blijvende bescherming biedt. 

De werking van Woodcon berust op een unieke formule die voorkomt dat water vrijelijk doordringt. In tegenstelling tot traditionele verf of coatings die bovenop het hout liggen en kunnen beschadigen, creëert Woodcon een kleurloos, geïntegreerd schild in de micro-ruimten van het houtoppervlak, waardoor het een onzichtbare, waterafstotende bescherming biedt.

hout buitenkant tiny house woodcon
De planken aan de buitenkant kunnen we natuurlijk niet vergeten

De grootste voordelen van Woodcon

Het aanbrengen van het Woodcon houtimpregneermiddel biedt een uitgebreide reeks voordelen. Zoals Leon het treffend beschreef: “Het is echt heel fijn spul om mee te werken en wij zullen te zijner tijd ook nog het frame/overkapping waar de zonnepanelen op komen te liggen hiermee gaan behandelen.

Deze reactie benadrukt de waarde die Woodcon biedt voor het beschermen van verschillende houtsoorten, inclusief multiplex en douglas hout, zowel binnen als buiten. Ook het hout binnenshuis kun je hiermee goed waterdicht maken, zelfs in een vochtige ruimte zoals de badkamer.

De formule van Woodcon voorkomt effectief de groei van houtzwam, algen en mos, waardoor het hout langer zijn oorspronkelijke kwaliteit behoudt. Een opvallend voordeel is dat het de natuurlijke, rustieke uitstraling van het hout benadrukt zonder een glanzende of natte aanblik te geven. Geïmpregneerd hout vergrijst ook niet meer.

Een ander pluspunt van het aanbrengen van Woodcon is dat het na behandeling geen glad oppervlak achterlaat en kleur- en geurloos opdroogt. Het fungeert als een uitstekende grondering voor andere finishes of coatings en heeft een brandvertragende werking, wat bijdraagt aan de veiligheid van houten constructies. Daarnaast is het product dampdoorlatend en “ademend”, wat betekent dat het geen vochtinsluiting veroorzaakt en niet brandbaar, ontvlambaar of explosief is.

Je hout behandelen met Woodcon biedt ook uv bescherming tegen schadelijke UV stralen, wat bijdraagt aan het behoud van de natuurlijke kleur van het hout. Het product is overschilderbaar en droogt transparant op. Belangrijk is dat het niet giftig is, zowel voor mens als milieu, waardoor het een milieuvriendelijke keuze is. Met een levensduur van 10 tot 15 jaar, afhankelijk van het gebruik, biedt Woodcon een langdurige bescherming en behoud van de kwaliteit van behandeld hout.

Binnenplaten tiny house
De binnenplaten zijn binnengekomen en deze gaan goed samen met Woodcon

Wat als je jouw tiny house niet behandelt?

Als je jouw tiny house niet behandelt, kunnen er verschillende problemen ontstaan. Een van de belangrijkste gevolgen is dat het hout dat wordt gebruikt voor de constructie van het huis wordt aangetast door weersinvloeden.

Onbehandeld hout is vatbaar voor schimmelgroei, houtrot en groene aanslag. Vochtigheid kan dringen in het hout en leiden tot zwelling, kromtrekken en uiteindelijk houtrot. Dit kan de stabiliteit van de structuur van het tiny house in gevaar brengen en de levensduur van het huis aanzienlijk verkorten.

Het is belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren en de behandeling van het hout bij te houden. Dit verlengt niet alleen de levensduur van je tiny house, maar zorgt er ook voor dat het er mooi en aantrekkelijk uit blijft zien. Met Woodcon kun je preventief het hout behandelen, zodat jouw tiny house hout beschermd is tegen de weersinvloeden.