Epoxy vloer zonder vochtproblemen

Permacon met een betonvloer waterdicht
Betonvloer onder houtenplanken waterdicht met Permacon. Epoxy over een bestaande houtenvloer, briljant!

Hoe kun je een epoxy vloer gieten zonder vochtproblemen achteraf? Niet eens zo’n voor de hand liggende vraag, want epoxy wordt toch juist vaak gekozen omdat het vloeistofdicht is? Dat klopt ook, maar een goede voorbereiding van uw ondervloer is daarbij wel belangrijk. Want alleen als die ook goed vloeistofdicht is gemaakt, kunt u werkelijk probleemloos genieten van een prachtige epoxyvloer.

Wat houdt zo’n epoxy gietvloer eigenlijk in?

Laten we eerst even kijken wat zo’n epoxy vloer eigenlijk is en waarom het in veel gevallen zo’n uitstekende vloeroplossing is. Epoxy is een thermo hardende kunststof die eenvoudig vloeibaar kan worden verwerkt en dan uithardt. Het materiaal heeft een druk- en treksterkte die maar liefst twee keer groter is dan bij beton. Bovendien is het materiaal slijtvast én vloeistofdicht en die combinatie van eigenschappen maakt het een gewild product voor onder andere vloeren.

Hoewel Epoxyvloeren aanvankelijk vooral werden gebruikt voor zwaardere bedrijfstoepassingen (garages, magazijnen, industrie) zijn ze inmiddels ook populair in kantoren en woonruimtes als men op zoek is naar een moderne, industriële look. Wat daarbij helpt is dat de vloeren vandaag de dag in alle mogelijke kleuren kunnen worden uitgevoerd.

Permacon - Epoxy vloer waterdicht
Als een slaapkamer stofvrij moet blijven vanwege een allergie, dan bied een epoxy vloer wellicht een oplossing.

Epoxy vloer gieten, denk aan de juiste ondervloer

Epoxy is dus een materiaal dat uitstekende vochtwerende eigenschappen heeft. Als het epoxy vloer gieten foutloos is gedaan, hoeft u niet bang te zijn dat er vocht door de vloer heen lekt. Toch moet u vooraf wel even kritisch naar eventuele vochtproblemen in de ondervloer kijken. Vocht in de ondervloer kan namelijk op twee manieren problemen veroorzaken voor een epoxyvloer:

Permacon

Zeer economisch: afhankelijk van de porositeit gemiddeld 1 liter is voldoende voor 8 m².
Beschikbaar in 1 / 2,5 / 5/10/25 liter.

  • Een epoxy vloer gieten op bijvoorbeeld een betonnen ondervloer gaat uitstekend mits die betonvloer droog is. Bij een nieuw gegoten betonvloer betekent het dat de vloer voldoende moet zijn gedroogd voor men de epoxy vloer gaat gieten. Omdat epoxy echter ook steeds vaker wordt toegepast in buitenomgevingen – het terras of zelfs de oprit – is een droge ondervloer een wat grotere uitdaging. Het moet voor een langere periode droog zijn of de werkplek moet perfect zijn afgedekt.
  • Een wat meer ‘verborgen’ risico is in- of optrekkend vocht in de ondervloer. Bij een betonnen ondervloer in een nieuwbouw huis is dat misschien niet zo snel een probleem. Maar als je een epoxyvloer giet in bijvoorbeeld een wat oudere woning – of in een schuur – bestaat de kans dat er achteraf vocht in de betonnen ondervloer trekt. Als dat vervolgens door het beton slaat, komt het tussen de ondervloer en de epoxyvloer terecht en kan daar onder andere blaasvorming veroorzaken.
Permacon beton onder epoxyvloer waterdicht
In 2012 heeft Ecoform de dooi-zout stallingsvloer van de gemeente Groningen behandeld met Permacon voordat er een epoxy vloer werd aangelegd. Om opstijgend vocht met alle nadelen te voorkomen. Tevens zijn de stalen staanders ontroest en geprimd met Ferrocon.

In dat laatste geval is het dus zaak om een betonnen ondervloer tegen te beschermen. Daarvoor is Ecoform Permacon een eenvoudige en uitstekende oplossing.

Ondervloer epoxy gietvloer behandelen met Permacon

Hoe werkt dat? Permacon voorkomt dat optrekkend vocht in een betonvloer helemaal tot aan het oppervlak kan doordringen. Permacon is een vloeibaar product dat met een kwast, verfspuit of een lagedrukspuit (zoals in de tuin wordt gebruikt) gemakkelijk kan worden aangebracht. In vrijwel alle gevallen zijn twee vernevelingen voldoende. Permacon zorgt dat het gehele vochtwisselingsgebied wordt verzadigd met een gel. Dat vochtwisselingsgebied is een laag van zo’n 2 centimeter vanaf het betonoppervlak. De gel vult het zogenaamde capillaire poriënsysteem en creëert daar een laag die geen water meer doorlaat. De watermigratie binnen het beton stopt zodat optrekkend vocht definitief wordt tegengehouden.

Epoxy vloer gieten met Permacon voor een vloeistofdichte ondervloer

Voorkom dat uw mooie epoxy gietvloer last krijgt van vocht dat via de ondervloer omhoog komt. Behandel eerst de betonnen ondervloer met Ecoform Permacon. Permacon is zowel voor de professional als doe-het-zelver eenvoudig te gebruiken zonder beschermende kleding of speciale hulpmiddelen. Vragen over het gebruik van Permacon voor het waterdicht maken van uw betonnen ondervloer? Neem dan rechtstreeks contact met ons op, we adviseren u graag.