Ytong waterdicht maken hoe doe je dat?
Ytong waterdicht of waterafstotend maken, hoe doe je dat?
Hoe maak je Ytong waterdicht of waterafstotend? We horen de vraag regelmatig want de Ytong blokken zijn populair bij zowel professionals als de doe-het-zelver. Om Ytong te beschermen tegen water heeft Ecoform verschillende oplossingen die we in deze blog even op een rijtje zetten. Maar laten we allereerst even kijken wat Ytong blokken nu precies zijn en waarom je ze waterdicht moet maken.
Ytong of cellenbeton blokken
Ytong wordt vaak gebruikt als productnaam, maar eigenlijk is het een specifiek merk cellenbetonblokken. Tot in de jaren ’90 werden deze blokken onder de naam Durox verkocht, en die naam wordt zeker onder klussende veertigers en vijftigers nog regelmatig gebruikt. Daarna werd het dus Ytong, dat niet alleen door doe-het-zelvers maar ook in de professionele bouw veelvuldig wordt toegepast. In blokken van verschillende samenstelling, diktes en omvang. En zowel gewapend als ongewapend.
Cellenbetonblokken – alleen al vanwege dat lange woord houden de meeste mensen het liever bij Ytong – is eigenlijk geen beton, want grind ontbreekt bij de grondstoffen. Het bestaat uit een mengsel van rivierzand, ongebluste kalk, portlandcement en water waaraan tijdens de productie wat aluminiumpoeder wordt toegevoegd. Dat aluminiumpoeder reageert met kalk en water waardoor het mengsel gaat rijzen en er cellen met lucht ontstaan. Cellenbeton wordt ook wel eens gasbeton genoemd maar er zit dus lucht in het materiaal, geen gas. Nadat het mengsel is verhard door de cement kan het in de gewenste vorm worden gesneden, zoals blokken of platen. Afsluitend worden die in hete stoom onder druk verhard tot de cellenbeton elementen zoals wij ze kennen.
Het eindresultaat is een bouwproduct met minder soortelijk gewicht dan baksteen of beton. Het is makkelijker te gebruiken en te verwerken, maar wel minder sterk dan die andere producten. Ytong blokken worden veel gebruikt voor bijvoorbeeld tussenwanden en soortgelijke toepassingen, al kun je ze wel degelijk ook voor bepaalde dragende toepassingen gebruiken. Ook heeft het een prima thermische isolatie.
Waarom cellenbetonblokken waterdicht of waterafstotend maken
Ytong heeft op zichzelf goede vochteigenschappen. Cellenbeton wordt niet aangetast door vocht en als buitenwand is het materiaal vorstbestendig. Dat neemt niet weg dat Ytong blokken door hun cellenstructuur een capillaire werking hebben, ze zuigen dus water op. Ook kan het vocht de druksterkte verminderen, zodat het in constant natte omgevingen – onder het maaiveld bijvoorbeeld – vaak wordt ontraden.
Dit is ook de reden dat we regelmatig de vraag krijgen of we Ytong waterdicht of waterafstotend kunnen maken. En dat kan gelukkig. Sterker nog, er zijn drie verschillende mogelijkheden om Ytong tegen vocht te beschermen met Ecoform producten. We lichten ze hieronder toe.
Permacon cellenbeton waterdicht
- Permacon is een op waterbasis, kleurloze en milieuvriendelijke vloeistof. Het wordt op eenvoudige wijze aangebracht.
- Verkrijgbaar in 1 / 2,5 / 5 / 10 / 25 Liter.
Ytong waterafstotend maken met Oppercon
Met Ecoform Oppercon maakt u een Ytong muur of ander object in één eenvoudige behandeling waterafstotend. Dat is te zien aan de druppelvorming aan het oppervlak. Waar vocht normaal eenvoudig het cellenbeton intrekt, blijft het nu als druppels aan het oppervlak staan. Oppercon kan met een kwast of lagedrukspuit in een keer worden opgebracht en zorgt voor een kleurloos, water- en vuilafstotend schild op de Ytong blokken. Ook schimmel-, mos en algengroei worden hiermee voorkomen.
Omdat Oppercon een oppervlaktebehandeling is, is het hierna niet mogelijk de Ytong blokken nog af te werken met een eventuele finish, zoals een verf- of een cementlaag. In dat geval is onze waterdichtbehandeling met Permacon een beter alternatief. Werkwijze Permacon en Ytong.
Ytong waterdicht maken Permacon
Ecoform Permacon werkt anders dan Oppercon. Permacon maakt Ytong blokken waterdicht door volledig in het materiaal te trekken en daarbinnen een waterdichte laag te creëren. Het oppervlak van de Ytong cellenbeton blijft daardoor wél geschikt voor bijvoorbeeld een verf- of stuclaag.
Permacon kan met een kwast of lagedrukspuit in twee behandelingen worden aangebracht. Het zogenaamde vochtwisselingsgebied (zo’n 2 cm vanaf het buitenoppervlak van de Ytong blokken) wordt verzadigd met een gel. Deze gel vult het hele capillaire poriënsysteem van het Ytong vochtwisselingsgebied en zorgt dat er geen vocht en vuil kunnen worden opgezogen. Ook algen en schimmels hebben daarom geen grip. Omdat Permacon niet op het oppervlak van de Ytong blokken hecht, kan er daarna nog gewoon een finishlaag worden aangebracht. Sterker nog, Permacon verbetert de hechting van zo’n finishlaag.
Ytong beschermen met een waterdichte cement finishlaag
Als derde optie kan er op de Ytong blokken een finish worden aangebracht die zelf waterdicht is. Een waterdichte cementlaag bijvoorbeeld. Sowieso wordt de eerste laag Ytong blokken veelal in cement gelegd – daarboven worden de blokken verder gelijmd – en wordt in vochtige omgevingen dan een waterdichte mortel geadviseerd om optrekkend vocht te voorkomen.
Ook hiervoor biedt Ecoform een oplossing. Cement is van nature namelijk nooit volledig waterdicht. Door echter bij het mixen van de cement in plaats van water dezelfde hoeveelheid Ecoform Cementmix te gebruiken, ontstaat een waterdichte mortel. Door de eerste rij Ytong blokken in waterdichte mortel te leggen en de blokken later ook een waterdichte cement finishlaag te geven, zorgt u dat Ytong muren en andere objecten effectief worden beschermd tegen optrekkend en indringend water.
Cellenbeton waterdicht of waterafstotend, op een duurzame, milieuvriendelijke wijze
Zowel Oppercon, Permacon als Cementmix zijn natuurlijke producten die gifvrij zijn en mens- en milieuvriendelijk. De producten zijn zowel voor professionals als doe-het-zelver eenvoudig aan te brengen. Zonder beschermende kleding of bijzondere hulpmiddelen. En ook zonder concessies te doen aan de kwaliteit, want onze producten bewijzen zich al jarenlang onder de zwaarste omstandigheden. Vagen over het waterdicht of waterafstotend maken van uw Ytong blokken met behulp van Ecoform producten? Neem rechtstreeks contact met ons op, we helpen u graag.
Oppercon cellenbeton waterafstotend
- Zeer economisch: afhankelijk van de porositeit, is gemiddeld 1 liter voldoende voor 8 m².
- Verkrijgbaar in 1 / 2,5 / 5 / 10 / 25 Liter.