Natuursteen waterafstotend maken

Oppercon maakt natuursteen waterdicht
Prachtig mooie natuurstenen wand in badkamer.

Natuursteen is een prachtig natuurlijk bouwmateriaal dat veel wordt toegepast in tegels, zowel binnen als buitenshuis. Hoewel natuursteen uiteraard ‘van nature’ al is blootgesteld aan weer en wind, is het wel belangrijk dat natuursteen goed beschermd wordt om ook zo mooi te blijven. In deze blog gaan we in op de eigenschappen van natuurstenen tegels, bekijken we waar ze voor worden gebruikt en hoe u ze het best kunt beschermen.

Wat is natuursteen?

Natuursteen is de verzamelnaam voor de natuurlijke, in de loop van miljoenen jaren gevormde gesteenten in de aardkorst. Daarmee onderscheidt het zich van door de mens geproduceerde

steensoorten voor de bouw, zoals baksteen of betontegels. Natuursteen wordt ook al duizenden jaren als bouwmateriaal gebruikt. Hoewel natuursteen tegenwoordig van over de hele wereld kan

worden geïmporteerd, is er over het algemeen een duidelijke relatie tussen de bouwstijl op een bepaalde locatie en de soorten natuursteen die er wordt aangetroffen. Zo is het leisteen dat we op veel daken in de Ardennen aantreffen ook ruimschoots terug te vinden in de heuvels van diezelfde Ardennen. In Nederland wordt voornamelijk mergel aangetroffen, met name in Limburg, en daarnaast kalksteen en zandsteen dat in het verleden in de steengroeve bij Winterswijk werd gewonnen. Voor andere soorten zijn we op onze buurlanden of de rest van de wereld aangewezen.

Oppercon

  • Zeer economisch in gebruik: Afhankelijk van de porositeit, is 1 liter is voldoende voor 8 m2.
  • 15 jaar garantie op gevels.
  • Verkrijgbaar in 1 / 2,5 / 5 / 10 / 25 Liter.

Ruwweg zijn er drie categorieën natuursteen. Zo zijn er stollingsgesteenten die letterlijk het stolsel zijn van de hete vloeibare gesteentes zoals de lava die uit de aarde omhoog komt bij

Oppercon maakt steen waterafstotend
Een prachtige binnen muur.

vulkaanuitbarstingen. Maar ook graniet is een stollingsgesteente. Daarnaast zijn er afzettingsgesteentes zoals kalksteen en zandsteen. En tenslotte zijn er nog de metamorf gesteentes, waarin mineralen onder invloed van druk en temperatuur in het gesteente groeien. Het bekende marmer is een voorbeeld van metamorf gesteente.

Toepassingen van natuursteen in huis en tuin

Natuursteen is prachtig door de vele fraaie variaties. Zo kunnen veel natuursteen handelaren u zonder probleem meer dan 50 verschillende granietsoorten aanbieden, elk met andere

kleurcombinaties en patronen. Natuursteen kan voor een veelheid aan toepassingen worden gebruikt waaronder spoelbakken, keukenbladen en vensterbanken. Maar de bekendste toepassing in Nederland zijn toch natuurstenen tegels, die zowel binnenshuis als buiten voor de tuin en het terras kunnen worden gebruikt. Zeker buiten en in natte ruimtes als badkamers moet u echter wel goed nadenken over de bescherming van uw fraaie en kostbare natuursteen tegels.

Bescherming van natuurstenen tegels

Tegels van natuursteen moet u goed beschermen. De structuur is namelijk volledig anders dan bij keramische tegels. Die tegels zijn gebakken en daarmee veel minder poreus dan tegels van natuursteen. Bovendien hebben keramische tegels vaak een extra beschermende glazuurlaag. Bij natuursteen is dat niet het geval en moeten we dan ook veel voorzichtiger zijn. Natuursteen heeft geen natuurlijke beschermende laag en is van nature poreus en dat betekent dat het makkelijk vocht, zuren (zoals vruchtensappen) en andere verontreinigingen opneemt wat al snel leidt tot lelijke plekken. Overigens is het altijd belangrijk om goed op dat onderscheid tussen keramische en natuursteen tegels te letten. Vaak worden bijvoorbeeld in badkamers beide soorten gebruikt, maar zeker bij het reinigen stellen ze totaal verschillende eisen. Zo zijn zuurhoudende reinigingsmiddelen vaak zeer geschikt voor keramische tegels maar rampzalig voor uw natuursteen.

Oppercon millevriendelijk impregneren
Impregneren met Oppercon is flora- en faunavriendelijk.

Omdat natuursteen poreus is, is het dus vaak nuttig of zelfs noodzakelijk om het te impregneren met een middel waarmee de steen vloeistof afstotend wordt gemaakt. Hoe noodzakelijk dit is hangt mede af van het soort steen, de afwerking en waar het gebruikt wordt. Zo is gepolijst natuursteen al veel minder poreus dan de ongepolijste variant. Om een beeld te krijgen hoe snel een tegel vloeistoffen absorbeert kunt u eenvoudig wat druppels water op het oppervlak laten vallen en daarna wachten tot ze in de tegel zijn getrokken.

Gelukkig is er een beschermingsmiddel waarmee u uw natuursteen tegels volledig waterafstotend kunt maken. Oppercon is een hydrofobeermiddel en vormt een hechte coating die op moleculair niveau en tot een diepte van wel 5 mm het materiaal en de poriën in de tegels omsluit. Daarmee wordt het binnendringen van vocht volledig gestopt en kunnen uw tegels niet langer vloeistoffen absorberen. De hechting van Oppercon is zo goed dat de coating niet zal loslaten, schilferen of barsten. En wat Oppercon extra aantrekkelijk maakt is dat het uw tegels vuilafstotend maakt en draagt het bij aan de kleurvastheid van uw tegels. Algen en groene aanslag kunnen zich niet meer hechten aan uw tegels waardoor het schoon maken simpler wordt.

Oppercon kan uitstekend door de doe-het-zelver worden gebruikt om zijn tegels waterafstotend te maken. Het is niet giftig, biologisch afbreekbaar en vriendelijk voor mens en milieu. U heeft geen speciale gereedschappen, beschermende kleding of andere materialen nodig om Oppercon te gebruiken. Het verwerken van Oppercon kan met een lage drukspuit, afplakmateriaal en rubberen handschoenen.

Met Oppercon brengt u een sterke beschermingslaag aan op uw tegels van natuursteen. U kunt nog lang genieten van de prachtige en unieke uitstraling van uw natuurstenen tegels op uw terras en gevel, in de badkamer, woonkamer of hal, er zijn legio mogelijkheden.