Houten airco ombouw impregneren

Met een fraai geïmpregneerde houten airco ombouw zorg je dat je airco uit het zicht blijft. Want het is natuurlijk fijn om je huis en andere ruimtes koel te houden, maar we willen zo’n buiten element natuurlijk zo min mogelijk laten opvallen. Daar zijn verschillende oplossingen voor, maar een van de mooiste oplossingen is een houten ombouw. Hieronder leggen we even uit hoe je zo’n houten airco ombouw kunt impregneren om hem tegen vocht te beschermen.

hout impregneren

Airco met ombouw of Airco zonder ombouw

Niet iedere airco heeft overigens zo’n ombouw nodig. Ruwweg zijn er twee oplossingen als je een airco wilt:

  • De mobiele airco (ook wel het monoblok genoemd). Dit doet nog het meest denken aan een kast op wieltjes die je door het huis kunt verplaatsen naar de ruimte die je wilt koelen. Gericht op een specifieke ruimte, wat kleiner en dan ook goedkoper dan een vaste airco. Maar ook opvallender, luidruchtiger en relatief onzuinig met energie.
  • Daar staat tegenover het zogeheten split airco-systeem (een vaste airco). Hierbij zorgt het binnendeel dat de koele lucht in de binnenruimtes wordt verspreid. De motor met het koelingssysteem en de ventilator worden in een externe buitenkast geplaatst. Zo heb je het binnen koel en hou je de herrie buiten. Je kunt met hetzelfde systeem overigens in koude periodes je ruimte verwarmen. Omdat het systeem ook veel efficiënter werkt, heeft zo’n split airco eigenlijk alleen maar voordelen. Het is alleen een pittige investering. En je hebt zo’n grote kast buiten het huis hangen of staan.
hout waterdicht met woodcon

Houten ombouw voor de buitenunit van de vaste airco

De interne unit moet natuurlijk op een strategische plek worden geplaatst, niet te veel in het zicht aan het plafond of de wand. Via een geboorde opening in de muur wordt vervolgens een verbinding aangelegd met de externe buitenunit. Die wordt bijvoorbeeld aan de buitenmuur aangebracht of op het balkon. Maar hoeveel voordelen een split systeem verder ook heeft, zo’n buitenunit is echt verre van fraai. En dus gaan heel veel mensen direct op zoek naar een ombouw. Zo’n ombouw heeft bovendien ook een beschermend effect op je airco. En last but not least zorgt onze airco ombouw natuurlijk ook voor minder geluid. Fijn voor jezelf en de buren.

Nu zoeken we natuurlijk een mooie bekleding voor die ombouw. En veel mensen kiezen dan voor een houten variant. Dat ziet er stijlvol uit en past vaak mooi bij de verdere buitenruimte, zoals de tuin, het terras of een balkon.

De opzet van je houten aircokast

hout waterbestendig met Woodcon
Deze prachtige airco ombouw staat nu bij Ecoform Europe.

Allereerst mag je houten airco ombouw natuurlijk op geen enkele manier de luchtstroom hinderen. In de houten kast moeten ruime uitsparingen of een rooster worden aangebracht. Ook moet je bij het systeem kunnen komen voor onderhoud met bijvoorbeeld scharnierpanelen of deuren. En om het geluid minimaal te maken, kun je aan de binnenkant isolatiemateriaal aanbrengen, zolang je de vrije luchtstroom maar niet belemmert. Je hebt een ruime variatie aan hout dat je kunt gebruiken, van eenvoudig tuinhout tot exclusief hardhout. Zolang je maar rekening houdt met het feit dat de kast buiten staat en dat je houten airco ombouw dus een goede vochtbescherming moet krijgen.

Houten airco ombouw vochtbescherming

Maar hoe bescherm je de houten airco ombouw tegen het klimaat? Je krijgt jaarlijks een ruime 800 mm regen, sneeuw en hagel over je airco heen. Dan wil je niet dat je houten airco ombouw direct wordt aangetast. Dan kom je vanzelf uit bij Woodcon. Woodcon maakt je houten airco ombouw waterafstotend zonder het oppervlak te verkleuren en de houttextuur te veranderen. Woodcon realiseert een onzichtbare coating die echt in het oppervlak van het hout dringt en dus niet kan loskomen van het houtoppervlak. Anders dan bij bijvoorbeeld verf kan het nooit barsten, afbladderen of schilferen. Het impregneermiddel voorkomt niet alleen houtproblemen door vocht, zwammen, algen en mossen. Woodcon voorkomt ook het binnendringen van termieten en houtworm. En omdat het hout een UV werende laag krijgt, werkt Woodcon ook brandvertragend. Je kunt met Woodcon diverse hout producten perfect beschermen tegen alle weersinvloeden. Zo maak je heel eenvoudig je tuinmeubelen waterafstotend of natuurlijk een complete blokhut waterdicht.

Impregneren airco ombouw met Woodcon

Je kunt je houten airco ombouw eenvoudig zelf impregneren met Woodcon. Het product is eenvoudig in gebruik, niet giftig en vriendelijk voor mens en milieu. Eenvoudige gereedschappen als kwasten, verfrollers, sponsjes of een lage drukspuit volstaan. Met Woodcon realiseer je een prachtige en duurzame houten airco ombouw. (Deze airco ombouw is vervaardigt door Studio P9. Je kunt Piet (06 25 19 72 39) of Jorrit (06 26 53 46 38) ook even bellen. Bij vermelding van deze blog krijg je 10% korting).