Met Woodcon blauwschimmel voorkomen

Blauwschimmel voorkomen is beter dan het achteraf bestrijden. Maar hoe doe je dat? We gaan daar in deze blog verder op in. Want met Woodcon kunnen we blauwschimmel in je hout eenvoudig problemen.

voorkom blauwschimmel met Woodcon
Plankenvloer extreem aangetast door blauwschimmel.

Blauwschimmel, meer dan kaas en paarden

Bij blauwschimmel denken mensen begrijpelijk vaak eerst aan de bekende blauwschimmelkazen of blauwaderkaas. Een schimmelkaas met een kenmerkende blauwe schimmel. Roquefort, Bleu d’Auvergne, Danish Blue, Stilton en Gorgonzola zijn wat populaire voorbeelden bij de liefhebbers. En dan zijn er ook nog paardenliefhebbers die bij blauwschimmel eerst aan die prachtige blauw-grijs gekleurde paarden denken.

Blauwschimmel in hout

Minder bekend is dat blauwschimmel ook je hout kan aantasten. Je herkent het aan blauwe tot zelfs zwarte verkleuringen van het hout. Het zijn met name de zachtere houtsoorten waarin de blauwschimmel kan binnendringen, zoals vurenhout, grenen en beukenhout. In bewerkt bouwhout kom je het regelmatig tegen als een soort blauwe vuile strepen die je niet kunt wegvegen.

blauwschimmel voorkomen met woodcon
Blauwschimmel tast bomen aan in de natuur.

Woodcon

Zeer zuinig: afhankelijk van de porositeit gemiddeld 1 liter is voldoende voor 8 M² Leverbaar in: 1 / 2,5 / 5 / 10 / 25 Liter.

Blauwschimmel kan op twee manieren in je hout terecht komen. Allereerst als het bijvoorbeeld na het kappen in een natte omgeving wordt opgeslagen voordat het verder wordt verwerkt. Maar ook als het hout correct is opgeslagen kan het in je hout terechtkomen als het bij het gebruik geen goede vochtbehandeling krijgt. In beide gevallen kun je de donkere blauwe verkleuringen zien ontstaan.

Kun je blauwschimmel van hout verwijderen?

Geluk bij het ongeluk is dat blauwschimmel zelf je hout niet verzwakt of aantast. Maar mooi is het natuurlijk niet en als het eenmaal in je hout zit, is de schimmel er niet uit te krijgen. Ook kunnen soms minder onschuldige problemen als houtzwam via de blauwschimmel binnendringen. Blauwschimmel voorkomen is dus beter dan genezen.

Hoe kunnen we blauwschimmel voorkomen in hout.

Blauwschimmel in de natuur.

Vocht is de grote boosdoener zoals we al aangaven. We moeten zorgen dat hout goed droog is en daarna ook droog blijft. Ook moeten we vooraf goed controleren of er niet onverhoopt al blauwschimmel in het hout zit. Want zit het er eenmaal in, dan is het er niet uit te krijgen.

Is je hout schimmelvrij en droog? Dan is de volgende stap zorgen dat het hout droog blijft en beschermd wordt. Daarvoor volstaat een behandeling met Woodcon. Dit is een milieuvriendelijk impregneermiddel dat zich direct vestigt rondom de houtvezels in het hout. Hiermee realiseer je een volledige waterafstotende laag die (anders dan gewone coatings) ook nooit meer kan loslaten. De originele houtstructuur inclusief noesten en nerven blijft bewaard, maar vocht en schimmels krijgen geen toegang meer. Je kunt het bovendien eenvoudig aanbrengen met huis- en keukenmiddelen zoals een kwast, verfroller, sponsje of lage drukspuit.

Woodcon zorgt op een milieuvriendelijke manier dat hout vrij blijft van vuil, algen, mos en dus inderdaad ook blauwschimmel. Met Woodcon hou je je hout mooi en gezond.

Wist je dat je Woodcon ook perfect kunt gebruiken voor het impregneren van tuinmeubels of voor het waterdicht maken van vlonders?