Steigerhout behandelen was nog nooit zo makkelijk

Steigerhouten meubelen zijn nog steeds ontzettend populair. De look van de steigerhouten planken geven de meubels een stoer en uniek karakter. Tegenwoordig heb je de keuze uit vele soorten kant-en-klare tafels, banken, stoelen, boekenplanken en ander meubilair van steigerhout. Maar de echte doe-het-zelver gaat natuurlijk zelf met steigerhout aan de slag om er een uniek en op maat gemaakt meubelstuk van te maken – van tuinmeubilair tot boekenkasten en van salontafels tot speciale plantenbakken. De mogelijkheden met steigerhout zijn eindeloos.

Behandeld en onbehandeld steigerhout

steigerplanken waterdicht met woodcon

Steigerhout is te koop in twee varianten: voorbehandeld steigerhout en onbehandeld steigerhout. Steigerhout dat is voorbehandeld, is in de meeste gevallen bewerkt met een beits of wash. Dit neemt je werk uit handen. Bij onbehandeld steigerhout is dat niet het geval en heb je het steigerhout in zijn puurste vorm. 

Als je voor jouw doe-het-zelf-project gebruik maakt van de tweede optie, moet je – nadat het meubelstuk volledig ontworpen en vervaardigd is – het steigerhout behandelen. Door het steigerhout op de juiste manier te behandelen, zal je er jarenlang plezier van hebben. We leggen je hier uit hoe je (meubels van) steigerhout het beste kunt behandelen en welke materialen je hiervoor kunt gebruiken.

Hoe behandel je steigerhout?

Een belangrijke vraag waar je rekening mee moet houden als het gaat om de behandeling van steigerhout is: Waar komt het meubelstuk te staan? Binnenshuis of buitenshuis?

Zoals je je wellicht kunt voorstellen dient meubilair van hout dat in de tuin wordt geplaatst – met alle weersomstandigheden die daarbij komen kijken – anders behandeld te worden dan steigerhouten meubilair dat in de woonkamer wordt geplaatst.

De meeste steigerhouten meubels die binnenshuis worden gebruikt, kunnen in de meeste gevallen onbehandeld blijven. Echter wordt een (matte) lakcoating aangeraden om de levensduur van de meubels te verlengen. Daarnaast zorgt een dergelijke coating er ook voor dat ze gemakkelijk schoon te maken zijn. Je kunt gebruik maken van één van de volgende opties.

Steigerhout behandelen met white wash / grey wash

Door het steigerhout te behandelen met white wash of grey wash – ook bekend als steigerhoutbeits – geef je de meubels een trendy uitstraling. Afhankelijk van de soort beits die je hiervoor gebruikt, krijgt het steigerhout een witte dan wel grijsachtige kleur, terwijl het de unieke uitstraling en kenmerken van steigerhout behoudt. Dit soort beits is over het algemeen niet volledig dekkend, waardoor je de houtstructuur en noesten in het hout nog goed blijft zien. De beits zorgt ervoor dat het oppervlak iets gladder wordt en het hout beschermd is tegen vuil.

Steigerhout behandelen met houtlak

Door het steigerhout te behandelen met een houtlak – of houtverf – zorg je voor een warmere uitstraling. Een nadeel aan het gebruik van houtlak is dat de originele kleur van het hout niet behouden blijft, maar ietwat donkerder wordt. Maar misschien is dit juist wel waar je naar op zoek bent? De houtstructuur blijft echter wel goed zichtbaar.

Steigerhout behandelen met olie

Het behandelen van steigerhout met olie zorgt voor de meest natuurlijke uitstraling. Olie dringt door in het hout en vormt geen gladde bovenlaag. Hierdoor blijft het hout in zijn meest pure vorm. Ook is het eventueel mogelijk om de olie te mengen met een kleur, waardoor je een kleuraccent aan het steigerhout kunt toevoegen.

Hoe behandel je steigerhout voor buiten?

Plantenbak zelf waterdicht maken

Wanneer je je steigerhouten meubels buitenshuis wilt plaatsen, wordt een behandeling van het steigerhout dringend aangeraden. Steigerhout is een natuurlijk product en moet – zeker als je het buiten plaatst – goed beschermd worden. Hierdoor gaat het meubilair langer mee. In tegenstelling tot de behandeling van steigerhout voor binnenshuis, moet steigerhout voor buitengebruik bestand zijn tegen alle weersinvloeden, waaronder regen, sneeuw, temperatuurverschillen en natuurlijke weeraanslag.

Gebruikt steigerhout neemt veel vocht op. Het is daarom belangrijk om steigerhouten meubilair te behandelen en te impregneren als je het buiten wilt laten staan. Je voorkomt hiermee dat het door regen en/of vorst zal kromtrekken, schimmelen, schilferen, splinteren of rotten.

Een hoogwaardig impregneermiddel is een goede keuze voor steigerhout bescherming.

Steigerhout impregneren met Woodcon

Woodcon maakt alle hout soorten waterafstotend

Woodcon is een hoogwaardig product dat zorgt voor de beste bescherming en waterdichtheid van steigerhout. Het product nestelt zich tot diep in de vezels van het hout en zorgt ervoor dat er geen water in het hout kan doordringen. Daarnaast behoudt het meubilair door de transparante coating zijn originele en authentieke uitstraling 

Door de behandeling met Woodcon blijft het steigerhout waterdicht, waterafstotend en vrij van schilfers, barsten en (interne) schimmeling. Het steigerhouten meubilair wordt beschermd voor externe (weers)omstandigheden, zonder dat het oppervlak een glanzende laag krijgt.

Woodcon is een milieuvriendelijk product en gemakkelijk aan te brengen. Met behulp van een kwast of verfroller strijk je het product gemakkelijk op het steigerhout. Het product zal direct in werking treden en je meubilair langdurig beschermen. Het impregneermiddel voor steigerhout van Woodcon droogt kleurloos op, zodat het lijkt of het steigerhout onbehandeld is.