Een plantenbak van steigerhout maken?

hout waterafstotend met woodcon
Douglas hout waterafstotend met woodcon

Steigerhouten tuinmeubelen zijn overal te koop in allerlei verschillende stijlen en maten. Het hout is enorm populair dankzij de stoere en robuuste uitstraling. Ook voor u als doe-het-zelver is steigerhout heerlijk materiaal om mee te werken, want u kunt uitstekend zelf met steigerhout aan de slag om meubelen of andere voorwerpen te maken voor binnen of buitenshuis.

steigerhout waterdicht
Deze plantenbak is vervaardigt van geschaafd Douglas hout. Ook een mooie optie. Woodcon zal ook Douglas hout water- en vuilafstotend maken. 

Steigerhout is prettig om te bewerken. Het hout is wat ruwer van uiterlijk door de natuurlijke oneffenheden en juist daarom is een schoonheidsfoutje niet direct rampzalig voor het eindresultaat.

In deze blog geven we tips om van steigerhout planken een plantenbak te maken. We beschrijven wat er nodig is aan hout, materialen en gereedschap en geven een globaal bouwplan voor uw plantenbak. Net zo belangrijk is echter dat uw plantenbak de juiste bescherming krijgt.

Het hout zal de weerselementen moeten doorstaan en om het toch al verweerde steigerhout niet nodeloos snel te laten vergaan, is er gelukkig een prima oplossing om het tegen deze elementen te beschermen.

Wat is steigerhout en wat kunt u ermee?

Steigerhout is onbewerkt vurenhout, grof gezaagd en niet geschaafd, zoals dat van oorsprong in de bouw wordt gebruikt als loopplank op de steigers. Omdat het verder niet bewerkt is, begint het na zo’n half jaar grijs te kleuren door verwering.

steigerplanken waterdicht met woodcon

Door het werk in de bouw worden de planken nog extra grijs door cementsluier en is er roodkleuring van steenslijpsel. De steigerhouten planken krijgen hiermee hun karakteristieke uiterlijk en zijn bovendien goed te verwerken. Dat maakt ze bijzonder populair voor allerlei toepassingen, van robuuste meubelen tot gebruiksvoorwerpen en zowel buitenshuis als binnen. Omdat origineel in de bouw gebruikte planken wat schaarser en duurder zijn, is er ook een ruim aanbod aan nieuwe steigerplanken. Die kunnen volledig nieuw zijn of al enigszins vergrijsd en zijn uitstekend bruikbaar voor de doe-het-zelver, ook al ogen ze natuurlijk net iets minder authentiek.

Tuinmeubelen van steigerhout zijn in alle soorten en maten te koop. Maar omdat het voor de doe-het-zelver fijn hout is om mee te werken is het ook een leuke uitdaging om er zelf mee aan de slag te gaan. Een van de eenvoudigste projecten om mee te starten is dan een vierkante of rechthoekige steigerhouten plantenbak.

Stappenplan voor een steigerhouten plantenbak

steigerhouten meubelen waterdicht
Dit gereedschap werd nog niet zo lang geleden gebruikt om meubel stukken te maken en sommige vaklui gebruiken het nog steeds.

De doe-het-zelver die een plantenbak van steigerhout wilt maken, vindt hier een prima bouwtekening. Aan de hand van deze tekening en de aanwijzingen maakt u een rechthoekige steigerhouten plantenbak van ongeveer (check de tekening voor de exacte maten) 85 cm lang, 39 cm breed en een hoogte van 63 cm. Deze afmetingen zijn uiteraard eenvoudig aan te passen aan uw eigen wensen. Hieronder schetsen we het globale stappenplan, graag verwijzen we naar de link voor het gedetailleerde bouwplan.

Applicatie

Een kwast, verfroller, sponsje of lage drukspuit voldoen om Woodcon aan te brengen en daarmee is het product de perfecte keuze voor de doe-het-zelver, ook al omdat het mens- en milieuvriendelijk is. Woodcon is niet giftig en niet brandbaar, daarbij heeft het zelf een brandvertragende werking. Uw steigerhouten plantenbak staat na de behandeling volledig beschermd tegen alle weersinvloeden in uw tuin. Overigens helpt Woodcon de plantenbak vrijhouden van vuil, algen, mos en houtzwammen. Met Woodcon bent u gegarandeerd van een duurzaam en beschermde steigerhouten plantenbak.

Woodcon

  • Woodcon maakt elke houtsoort en daarvan vervaardigde constructies, waterafstotend, zonder het oppervlak te verkleuren of de textuur van het hout te veranderen
  • Verkrijgbaar in  1 / 2,5 / 5 / 10 / 25 Liter.

Benodigde planken:

  • Het hout dat u nodig hebt voor zo’n plantenbak haalt u uit 4 steigerhout planken (30 x 195 mm) van 250 cm lang. Daarnaast een brede verbindingslat (30 x 62 mm) van 250cm lang en een smalle vierkanten verbindingslat (30 x 30), ook van 250 cm lang.
  • De steigerhout planken worden in stukken van de juiste lengte gezaagd en worden gebruikt voor de zijkanten en de bodem van de plantenbak.
  • De smalle vierkanten verbindingslatten worden ook op maat gezaagd. Deze verbindingslatten gebruiken we voor de constructie aan de binnenzijde van de plantenbak.
  • De brede verbindingslatten worden op maat gezaagd om gebruikt te worden voor de houten rand of lijst bovenop de plantenbak.
  • Voor de bevestiging zijn alleen schroeven nodig, dus een goede (elektrische) schroevendraaier en een zaag volstaan om deze klus te klaren.

Bescherming van uw steigerhouten plantenbak

optrekkend vocht

De zelfgebouwde plantenbak kunt u nu in de tuin plaatsen, maar eigenlijk is er nog één belangrijke bewerking nodig. Zon, water en andere invloeden hebben vrij spel op het steigerhout. Natuurlijk krijgt het steigerhout zijn uitstraling juist omdát het onbehandeld in de buitenlucht heeft gestaan. Dat leidt tot de verwering en verkleuringen waarmee de karakteristieke look en feel ontstaat. Maar als het hout die mooie uitstraling eenmaal heeft, is het toch verstandig om het hout te beschermen tegen deze elementen. Alleen op die manier gaat de plantenbak van steigerhout in uw tuin zo lang mogelijk mee. 

Duurzaam steigerhout

Om uw waardevolle steigerhout volledig waterafstotend te maken, is Woodcon de best denkbare oplossing.

steigerhout waterafstotend met woodcon
Ruw steigerhout, behandeld met Woodcon.

Woodcon nestelt zich rondom de houtvezels en maakt het steigerhout van uw plantenbak volledig waterafstotend dankzij een onzichtbare coating in en op het houtoppervlak. De impregnatielaag kan niet loslaten van het steigerhout zoals een gewone lak of coating dat op den duur wel zal doen.

Er is geen sprake van afbladerende lagen en ook barsten of schilfers zijn niet mogelijk. Het resultaat is een steigerhouten plantenbak die beschermd is tegen de weerselementen zonder dat het oppervlak een glanzende of natte aanblik krijgt, de fraaie textuur van het hout blijft onveranderd. Ook de authentieke uitstraling van steigerhout met noesten, nerven en grijskleuringen blijft volledig in stand.

Folie

vijver waterdicht

Als laatste stap is het nog nuttig om de binnenkant van de plantenbak met folie af te dekken. Hoewel ook de binnenzijde al beschermd wordt door Woodcon, zorgt de folie ervoor dat het hout niet in direct contact komt met water, potgrond en wortels. Ook zorgt het folie ervoor dat er bij eventuele kieren, die zijn soms onvermijdelijk bij steigerhout, geen potgrond uit de plantenbak kan lekken.

Veel plezier met uw eigengemaakte plantenbak uit steigerhout!