Multiplex watervast maken
Multiplex watervast maken, kan dat? Jazeker, multiplex beschermen tegen vocht is mogelijk, maar voor we ons verdiepen in de oplossing om dit ook in vochtige of ronduit natte omgevingen te gebruiken, is het nuttig om eerst even te kijken wat multiplex eigenlijk is, hoe het wordt gemaakt en waarom het een probleem is als het nat wordt.
Wat is multiplex?
Multiplex is plaatmateriaal dat is opgebouwd uit meerdere – maar altijd een oneven aantal – houtfineerlagen. Die fineerlagen zijn kruiselings op elkaar gelijmd. De term multiplex wordt daarbij gebruikt voor een plaat met 5 lagen of meer. Het bekende triplex heeft dezelfde samenstelling maar bestaat uit maar 3 lagen met verschillende diktes. Elke laag kan uit een paar mm dikte bestaan. Er zijn namen in de markt als Okoumé multiplex, watervaste multiplex platen, watervast verlijmd multiplex, hardhout multiplex en multiplex voor buiten. Ook wel houten platen voor buiten.
Hoe wordt multiplex gemaakt?
Het materiaal wordt gemaakt door de fineerlagen te drogen, en als ze het juiste vochtgehalte hebben, worden ze bij hoge temperatuur gelijmd en onder hoge druk op elkaar geperst. Je krijgt dan hechthout. De gebruikte lijmsoorten zijn polycondensatielijmen die veel gebruikt worden voor dragende houtconstructies. Omdat een multiplexlaag uit verschillende lagen is opgebouwd, kunnen er ook verschillende houtsoorten in worden gebruikt, zoals berkenhout, mahoniehout of okoumé. Vaak worden voor de buitenste lagen die in aanraking met de buitenlucht komen, duurdere kwaliteitssoorten gebruikt en voor de binnenlagen goedkopere houtsoorten. Ook kunnen buitenkanten voorzien zijn van een grondlaag. Aan het eind van de productiestappen worden de grote multiplex platen op maat gezaagd (of in standaardmaten gezaagd voor de handel) en eventueel ook geschuurd.
Voordelen multiplex
Multiplex heeft dankzij deze constructie als bouwmateriaal een aantal voordelen. Zo wordt er efficiënt gebruik gemaakt van hout want ook kwalitatief mindere delen of houtsoorten kunnen gebruikt worden, met name voor de binnenste lagen. Door de samenstelling met verschillende symmetrische lagen – vanuit de middelste laag bekeken zit aan beide zijden steeds dezelfde houtsoort – vertoont het minder werking dan massief hout. In sommige richtingen is dit ook sterker dan hout. In vergelijking met de bekende MDF platen is multiplex sterker, lichter en kent het bijna geen kruip.
Toepassingen multiplex
Multiplex wordt voor een groot aantal toepassingen gebruikt, vaak met speciaal toegevoegde lagen voor bijzondere toepassingen. Zo is er een variant voor gebruik in bouwconstructies, multiplex dat met een edelfineerlaag wordt gebruikt in zichtbare toepassingen en er is een versie voor beton bekistingen (ook wel betonplex genoemd). Maar er is ook speciaal multiplex voor gebruik in vliegtuigen en extra sterk, kogelwerend multiplex. Er is zelfs een versie met een interne loodlaag om röntgenstraling tegen te houden in ziekenhuizen.
Bestaat watervast multiplex?
Multiplex is samengesteld uit verschillende fineerplaten en omdat hout zonder bescherming niet goed bestand is tegen water, geldt dat ook voor multiplex.
Wel is multiplex WBP verkrijgbaar. Multiplex WBP (staat voor Water Boiled Proof) is in principe geschikt voor gebruik in vochtige binnentoepassingen. Maar feitelijk betekent deze aanduiding dat de gebruikte lijmsoort geschikt is voor gebruik in een vochtige omgeving zonder dat de gelijmde lagen loslaten.
Het multiplex zelf is echter niet beschermd en de houtlagen, of eigenlijk fineerlagen, kunnen nog steeds door vocht en water worden aangetast. Of het zelf dus meer of minder goed tegen vocht kan, hangt dan ook vooral af van de gebruikte houtsoorten en of het bijvoorbeeld in vochtige ruimtes wordt gebruikt.
De term WBP wordt ook wel eens vertaald als WaterBestendige Plaat en dat is dus eigenlijk niet correct. De verlijming is waterbestendig, van de fineerlagen zelf is dat nog maar de vraag.
Gelukkig is er een oplossing waarmee het multiplex als geheel, net als massief hout, kan worden beschermd tegen vocht. Die oplossing heet Woodcon.
Woodcon
- Afhankelijk van de poreusiteit van het hout, is 1 liter voldoende voor 8 m2.
- 15 jaar garantie.
- Verkrijgbaar in 1 / 2,5 / 5 / 10 / 25 Liter.
Woodcon is een multiplex impregneermiddel
Woodcon maakt hout, en dus ook de houtlagen in multiplex, waterafstotend. Door de gladde afwerking is er geen verkleuring van het houtoppervlak en ook de textuur van het hout blijft volledig hetzelfde. Woodcon creëert een watervaste multiplex plaat, maar zonder de typerende natte, glanzende aanblik die ontstaat bij veel andere houtbeschermingsmiddelen. Bij Woodcon wordt de natuurlijke, rustieke aanblik van het hout juist versterkt.
De effectieve werking van Woodcon is het directe gevolg van het feit dat het niet een aparte laag maakt óp de watervaste plaat, zoals veel houtbeschermingsoplossingen, maar dat het daadwerkelijk het hout impregneert.
Het houtbeschermende Woodcon maakt een coating óp en ín hout en nestelt zich binnenin rondom de vezels. Daarmee maakt Woodcon het hout als geheel waterafstotend, en niet slechts een waterafstotende laag aan de buitenkant. Dat betekent automatisch dat Woodcon niet zoals andere middelen kan loskomen van het hout. Verf, lak en beits kunnen afbladeren, barsten, schilferen of verpoederen en daarmee losraken van het hout. Op de plek waar dat gebeurt, kan het water het hout binnendringen en beginnen of verder gaan met z’n vernietigende werk. Woodcon vormt een vochtwerende laag ín het hout en daarmee een intrensieke bescherming die nooit kan afbladeren of openbarsten. Nadat de woodcon laag is toegevoegd, kun je nog steeds het multiplex verven en decoratief afwerken.
Omdat Woodcon zich rondom de houtvezels hecht, beschermt het bovendien niet alleen tegen vocht, maar voorkomt het ook aantasting van het multiplex door houtzwam, algen en mosgroei. Zelfs het binnendringen van termieten en houtworm wordt actief tegengegaan door Woodcon.
Woodcon is overigens niet alleen de perfecte oplossing om watervast multiplex platen en hout te maken. Ook riet en rotan kunnen na een behandeling met Woodcon voortaan vrijuit in een natte of vochtige omgeving worden gebruikt. Dus tuinmeubelen van rotan, rieten daken, en welke andere rieten of rotan toepassingen u ook wilt maken, Woodcon maakt het mogelijk.
Hoe behandelt u hout met Woodcon?
Woodcon kan eenvoudig en veilig worden gebruikt door de doe-het-zelver. Het is niet giftig en schaadt flora en fauna niet. Woodcon is niet brandbaar, niet ontvlambaar en het kan niet ontploffen. Integendeel, het heeft zelfs een brandvertragend effect op uw hout en multiplex. Woodcon is verkrijgbaar in verpakkingen variërend van 1 tot 25 liter, waarbij 1 liter veelal voldoende is voor een hout- of multiplex-oppervlak oppervlak van 8 m2, afhankelijk van de poreusiteit van het oppervlak. Het product kan eenvoudig worden opgebracht met een kwast, verfroller, sponsje of lage drukspuit.