Rieten dak waterafstotend maken

Woodcon

Rieten dak onderhoud met Woodcon

Een rieten dak is een kroon op het huis. Het rieten dak heeft een bijzondere ontwikkeling doorgemaakt. In vroegere tijden was riet in sommige streken simpelweg de makkelijkst beschikbare en goedkoopste dakbedekking. Later werd het vooral bekend als een stijlvolle en exclusieve dakbedekking voor landhuizen en villa’s. Tegenwoordig wordt riet ook weer vaker toegepast voor eenvoudiger woonhuizen en appartementsgebouwen.

In alle gevallen is het belangrijk dat een rieten dak goed wordt onderhouden en schoongemaakt. Riet is een natuurlijk materiaal en een gebrek aan onderhoud kan een snelle veroudering veroorzaken. Vooral vocht is een belangrijke vijand van een rieten dak.

Invloed van water op een rieten dak

Woodcon

Riet is een plant die tot de grassenfamilie behoort. Riet kan 1 tot 3 meter hoog worden en komen we overal langs waterkanten tegen. Riet kan jaarlijks worden gemaaid, waarna een deel ervan na sortering bruikbaar is als dakbedekking. Traditioneel werd riet op rietlatten gebonden in een soort open constructie. Omdat dit minder isoleert en brandgevaarlijker is, gebruikt men tegenwoordig vooral de schroefdak methode. Daarbij wordt het riet op gesloten platen aangebracht die op het dak zijn geschroefd.

Een rieten dak is een zogenaamde waterkerende dakbedekking. Het rietdek is op zichzelf niet waterdicht, maar als het dak schuin genoeg afloopt en het riet voldoende ventileert, kan het riet na een regenbui of de ochtenddauw snel weer droog zijn. Zo’n snelle droogtijd is essentieel voor een lange levensduur van een rieten dak.

Een van de grootste gevaren voor een rieten dak is dan ook alg. En algen laag op een rieten dak zal de droogtijd van het dak verlengen. Tegelijkertijd zorgt gedroogde alg op het dak dat het riet soms wat extra uit elkaar wordt getrokken, zodat een volgende regenbui nog dieper het rietpakket kan binnendringen. Het is een proces dat zichzelf versterkt. Het netto effect van alg is dan ook een rieten dak dat natter wordt en langer nodig heeft om te drogen. In de herfst en winter kan dat soms betekenen dat het rieten dak gedurende lange tijd eigenlijk helemaal niet droog wordt. Het resultaat is niet dat het riet normaal slijt maar langzaam zacht wordt en vergaat (het verspocht) door schimmels. Algen tasten namelijk zelf het riet niet aan, maar deze schimmel des te meer:

  • Zachtrot schimmels (ook wel witrot genoemd) breken lignine af wat de stengel van nature zijn sterkte en stijfheid geeft.
  • Daarnaast breken zogenaamde bruinrot schimmels cellulose af, het hoofdbestanddeel van riet.

Het risico op algvorming op uw rieten dak is vandaag de dag bovendien groter door de vermestende stoffen in de buitenlucht. Maar ook is het ontwerp van een woning soms minder geschikt voor riet (het dak is bijvoorbeeld niet schuin genoeg) en worden rieten daken vaker toegepast op plaatsen met meer bomen en schaduw.

Algvorming en het daardoor té vochtige riet vormen dan ook een serieuze bedreiging voor het uiterlijk en de levensduur van uw dak. Overigens zijn ook mossen schadelijk voor uw dak, maar algen zijn het grootste probleem. Gelukkig is er wat te doen aan algen, mossen en een té vochtig rieten dak. Dat gaat in twee stappen. Allereerst maakt u uw dak alg- en mosvrij. Vervolgens kunt u uw dak vochtafstotend maken en preventief behandelen tegen algen en mos.

Stap 1: Alg en mos verwijderen van het rieten dak

Hoewel mos minder schadelijk is dan alg, is het verwijderen wat lastiger. Dat dient namelijk handmatig te gebeuren. Alg verwijderen kan met een algenbestrijdingsmiddel. Daarvan zijn er meerdere op de markt die vrijwel allemaal gebruik maken van zogeheten kwats of kwaternaire ammoniumverbindingen. Zo’n algenbestrijdingsmiddel wordt bij droog weer op het dak gesproeid. De algen nemen het op en sterven af. Het is een curatief middel dat werkt als er al alg aanslag. Het middel kan niet preventief worden gebruikt. Daarom zien we nogal eens de vraag voorbij komen of daken nadat ze zijn schoongemaakt ook preventief kunnen worden behandeld tegen algvorming. Dat kan gelukkig.

Woodcon voorkomt waterindringing

Vocht is slecht voor de conditie van uw riet en algvorming versterkt dit effect. Gelukkig is er tegenwoordig een effectieve remedie tegen vochtig riet en tegen de groei van algen op het rieten dak. Ecoform’s Woodcon is een preventieve oplossing waarmee u uw riet vochtwerend maakt en tegelijkertijd nieuwe mos- en algvorming voorkomt. Ook houdt Woodcon schimmelvorming tegen.


Stap 2: Een rieten dak vochtafstotend maken en alg vorming voorkomen

Woodcon vormt een onzichtbare coating op en in het oppervlak van het riet. Woodcon nestelt zich rondom de vezels en maakt het oppervlak waterafstotend. Het middel kan niet afbladeren, barsten, schilferen of verpoederen, en dus niet losraken van het riet. Naast de waterafstotende werking voorkomt het ook de nieuwe groei van algen en mos op het rieten dak. Hierdoor verlengt Woodcon de levensduur van uw rieten dak en het riet blijft er mooi en natuurlijk uitzien. Het middel beschermt uw dak wel 10 tot 15 jaar effectief, afhankelijk van gebruik en weersomstandigheden.

Een prettige bijkomstigheid – ook al zijn moderne rietdaken van zichzelf al erg brandveilig – is dat Woodcon een brandvertragende werking heeft. Zoals alle Ecoform producten is Woodcon niet giftig en mens- en milieuvriendelijk.

Hoe gebruikt u Woodcon preventief voor uw rieten dak?

Woodcon wordt op het rieten dak aangebracht met een lage drukspuit. Hoewel het met een handsprayer kan, raden we voor het grote oppervlak van een dak een professionele drukspuit aan. Eerst

Woodcon onderhoud rietendak

moet het dak uiteraard zijn schoongemaakt en ontdaan van begroeiing en vuil. Als u het aanbrengt moet het tussen de 5 en 25 graden zijn voor een optimale hechting. Vaak volstaat één laag maar bij ouder, verweerd riet kan een tweede laag helpen om de levensduur van het riet verder te verlengen. 1 liter Woodcon is voldoende voor 8 vierkante meter dakoppervlak. Woodcon is verkrijgbaar in verschillende verpakkingen van 1 tot 25 liter.

Veel succes met een waterbestendig en algenvrij rieten dak

Algen en vocht zijn een serieuze bedreiging voor moderne rieten daken. Gelukkig kunt u er met Woodcon iets aan doen. Woodcon beschermt het riet langdurig tegen vocht en voorkomt nieuwe aanslag van algen en mossen op uw dak.