Houten schutting impregneren

Woodcon maakt hout waterafstotend

In ons dichtbevolkte land waar huizen en tuinen dicht tegen elkaar aan liggen is de schutting een belangrijk element. De schutting geeft ons wat rust en privacy in onze eigen tuin, hoe druk de rest van de wereld om ons heen ook is. Zelf een schutting neerzetten is een klus die je goed moet voorbereiden en waarbij het handig is als je hulp hebt, maar die verder goed is uit te voeren.

Hou er wel rekening mee dat een schutting een groot oppervlak heeft en dat hij heel veel wind zal vangen als het hard waait. Dat wil nog wel eens vergeten worden als de schutting bij 20 graden en een mooi zonnetje wordt neergezet.

Wat kun je verwachten op dit blog artikel?

De schutting moet dus stevig in de grond worden verankerd. En natuurlijk is het ook belangrijk dat de schutting vochtwerend wordt gemaakt, want regen, sneeuw en ijzel zijn funest op het schuttinghout. In deze blog kijken we wat er allemaal komt kijken bij het plaatsen van een schutting en natuurlijk het daadwerkelijk schutting impregneren en het jarenlang beschermen tegen weer en wind. Je wilt niet dat hout gaat rotten en daarom gaan we uitleggen hoe een houten schutting geïmpregneerd een stuk beter bestand is tegen weersinvloeden.

Het plaatsen van een houten schutting

Bij vrijwel elke houthandel, tuincentrum of bouwmarkt zijn schuttinghout en alle verdere benodigdheden te koop voor een mooie houten schutting. Meestal wordt daarbij het concept gebruikt van palen die op regelmatige afstand in de grond worden geplaatst en schuttingdelen – er zijn allerlei varianten beschikbaar – die tussen de palen worden aangebracht. Natuurlijk zijn er ook allerlei alternatieven mogelijk, zoals een schutting met alleen maar palen die naast elkaar in de grond worden gezet, maar in dit blog artikel houden we het even bij de meest gebruikte variant. Er zijn veel beschrijvingen beschikbaar en de exacte details zijn uiteraard vaak afhankelijk van de gebruikte materialen, maar hieronder geven we wat tips voor een mooie en duurzame houten schutting.

Woodcon

  • Afhankelijk van de poreusiteit van het hout, is 1 liter voldoende voor 8 m2.
  • 15 jaar garantie
  • Verkrijgbaar in 1 / 2,5 / 5 / 10 / 25 Liter.
Woodcon maakt hout waterafstotend

De palen

We concentreren ons daarbij even op het lastigste deel, de palen. Bij een schutting met palen en schuttingdelen die daartussen worden geplaatst, komt er veel kracht op de palen te staan als het bijvoorbeeld waait en is vooral de plaats waar een paal in of op de grond staat de potentiële zwakke plek waar hij kan afbreken. In de meeste gevallen worden de palen in gaten in de grond gezet.

Gebruik grind en snelbeton

Gebruik een grondboor om de gaten te maken, dat werkt makkelijker dan gaten graven. Vervolgens kunnen de palen in de bodem worden geplaatst en het gat weer afgedicht, maar voor een stevige schutting is het beter om de paal in een fundament van grind en beton te plaatsen. In dat geval wordt in het gat vaak een bodempje grind gestort, waarop de paal kan worden geplaatst. Daarna wordt er nog meer grind in het gat gegoten en tenslotte wordt het gat verder afgevuld met snelbeton. Laat het beton bovengronds schuin omlaag lopen, weg van de paal zodat die nooit in het water komt te staan. Als alternatief kun je paalsteunen gebruiken. Die hebben een lange puntige vorm die in de grond kan worden geslagen en waar de paal vervolgens in vastgezet kan worden.

Het gebruik van beton of paalsteunen heeft als bijkomend voordeel dat de paal minder snel wordt aangetast door water. Om er helemaal zeker van te zijn dat water niet te snel jouw schuttingpalen laat rotten, is het zaak om hout van voldoende kwaliteit te gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld hardhout, of zorg ervoor dat het hout voldoende wordt geïmpregneerd. Hieronder geven we aan hoe je zelf jouw schuttinghout kunt impregneren.

Woodcon

  • Woodcon maakt elke houtconstructie waterafstotend, zonder het oppervlak te verkleuren of de textuur van het hout te veranderen.
  • Verkrijgbaar in  1 / 2,5 / 5 / 10 / 25 Liter.

Impregneren schutting

Woodcon maakt alle hout waterdicht
Houten schutting waterafstotend maken met Woodcon.

De schutting is geplaatst. Dat is een mooie mijlpaal maar na deze klus weet je waarschijnlijk zeker dat je het karwei niet over een paar jaar weer wilt herhalen. De houten schutting moet dus bestand zijn tegen weer en wind en dat betekent dat er in veel gevallen een beschermingslaag moet komen, om te voorkomen dat het hout gaat rotten, omdat de schutting initieel nog onbehandeld hout is.

Behoud de kleur en textuur met het schutting impregneren

Zeker bij een schutting is dat belangrijk, want als er een keer een stormachtige wind dwars op jouw schutting staat, zijn de krachten enorm en bestaat de kans dat de dragende palen van de schutting afbreken. Tegelijkertijd wil je wel dat de schutting zijn natuurlijke uitstraling houdt en de structuur van het hout zichtbaar blijft. Niemand wil een glimmende, glanzende laag op die mooie nieuwe schutting en je bent dus op zoek naar een middel waarmee je de schutting waterafstotend maakt zonder dat kleur en textuur worden aangetast.

Bescherm de houten schutting met Woodcon

Woodcon is de oplossing bij deze vraag. Het impregneermiddel Woodcon maakt jouw schutting waterafstotend, door er een niet zichtbare coating op aan te brengen. Die coating hecht zich niet alleen aan het oppervlak, maar dringt ook het oppervlak binnen. Daardoor ontstaat een beschermingslaag die – anders dan verf of lak – niet kan barsten, afbladeren of op een andere manier loslaten. De beschermingslaag zit aan en in het hout en blijft daar. Bijkomend voordeel is dat de coating er ook voor zorgt dat houtzwammen, algen en mossen zich niet aan het hout kunnen hechten. Ook houtworm en termieten worden tegengehouden. Hout geïmpregneerd is dus blij hout. Zo kun je ook prima een douglas schutting impregneren. De schutting is zelfs beter beschermd tegen brand, na de behandeling met Woodcon, want het product werk brandvertragend.

Simpel Woodcon aanbrengen op de schutting

Wil je je schutting impregneren? Woodcon kan eenvoudig op jouw schutting worden aangebracht. Je kunt een kwast of verfroller en zelfs sponsjes gebruiken. Voor een groter oppervlak kun je ook gebruik maken van een lage drukspuit. Verdere beschermingsmaatregelen zijn niet nodig. Het product is niet giftig en mens- en milieuvriendelijk. Na het opbrengen van Woodcon is jouw mooie schutting weer voor jaren beschermd. Woodcon is een hout impregneermiddel dat de houten schuttingen waterafstotend maakt.

Ga hier naar de productpagina van Woodcon.