Impregneren tuinhuis - de volledige uitleg
Impregneren is van belang om hout te beschermen tegen vocht en schimmel. Dit kan een tuinhuisje zijn maar ook een schutting, houten tuinmeubelen of andere houten producten die waterdicht gemaakt moeten worden. Middels impregneren wordt de levensduur van hout aanzienlijk verlengd.
In dit blogartikel leggen we alles uit hoe we een tuinhuis impregneren.
Woodcon
Woodcon is een mens en milieuvriendelijk hydrofobeermiddel, dit spuit je op het hout om het te beschermen tegen vocht, uv straling, vuil en algen- en schimmelgroei. Zo is jouw tuinhuis beschermd. Ook al is je tuinhuis van geimpregneerd hout, het is altijd raadzaam om onbehandelde tuinhuizen te impregneren.
Benodigheden / materiaal
Lage drukspuit, verfroller, kwast, sponsje
Wordt gebruikt om Woodcon aan te brengen.
Voor grotere oppervlaktes gaat onze voorkeur uit naar een lagedrukspuit van o.a. Gloria.
Tuinhuis impregneren met woodcon
Afplakmateriaal
Woodcon is mens- en milieuvriendelijk en laat een kleurloos waterafstotend schild achter (in de micro poriën van het hout) dat niet zichtbaar is op het hout maar wel op glaswerk. Daarom raden wij aan om al het glaswerk af te plakken.
TIP: smeer de niet te behandelen delen in met een geconcentreerd afwasmiddel (rechtstreeks uit de fles, dus niet verdunnen met water). Woodcon zal niet hechten op het afwasmiddel. Als je klaar bent met impregneren en Woodcon is uitgehard, dan het afwasmiddel verwijderen.
Beschermende kleding en handschoenen
Speciale kleding is niet nodig, Woodcon is een milieuvriendelijk hydrofobeermiddel. Wel kun je rubberen handschoenen of wegwerp handschoentjes aantrekken, vanwege het feit dat Woodcon een plakkerige eigenschap heeft.
Trap
Indien nodig een trap.
Stappenplan – doe het zelf impregneren
- Trek de handschoentjes aan.
- Vul de lage drukspuit met Woodcon. Gebruik hier een trechter bij zodat u zo min mogelijk verspilt.
- Als u uw lage drukspuit heeft afgevuld, bent u klaar om Woodcon tegen het hout te vernevelen.
- Bedenk een systeem zodat je weet wat wel en wat niet is behandeld en geen plekken over kunt slaan. Begin op een hoek en vernevel van boven naar beneden bij bestaande constructies, zonder te druppelen. Wanneer het hout poreus is (bij oud hout) vernevel dan nogmaals, tot het hout niets meer opneemt.Als jouw schutting of tuinhuis al staat, moeten de naden en kiertjes extra goed verneveld worden, zo voorkom je indringen van water en zul je geen houtrot krijgen.
- Wanneer je jouw tuinhuis nog in elkaar moet zetten en ook al is dit van geïmpregneerd hout, vernevel (of kwast) dan ook alle gaatjes en kopse kanten mee. Dit zijn juist vaak de plekjes die als eerste last van houtrot krijgen.
- Wij adviseren om het tuinhuisje pas in elkaar te zetten als het hout helemaal droog is. Het is van belang om geduld te hebben, omdat het hout zolang het niet helemaal droog is, opgezwollen en daardoor dikker is, dan zal een en ander niet goed passen.
- Laat het hout zo goed mogelijk drogen, indien mogelijk onder een overkapping. Plaats latjes tussen het hout, hierdoor kan het natte hout elkaar niet raken en de wind kan er tussen doorwaaien. Bij normale omstandigheden bedraagt de volledige droogtijd 24 uur. Echt is het binnen enkele uren al handdroog
Woodcon
- Maakt het oppervlak van alle houtsoorten waterafstotend.
- Helpt houtzwam, algen en mosgroei te voorkomen.
- Afhankelijk van de poreusiteit, is 1 liter Woodcon voldoende voor 8 m2
- Verkrijgbaar in 1 / 2,5 / 5 / 10 / 25 Liter.