Gietijzer ontroesten

Gietijzer is een authentiek, klassiek materiaal dat vaak wordt gebruikt in om huizen met een landelijke uitstraling. Of u nu een gietijzeren deurklopper of brievenbus hebt, een gietijzeren tuinbank of beeld in de tuin hebt staan, gietijzer geeft net die extra robuuste en klassieke uitstraling die u zocht. Uiteraard moet u het gietijzer dan wel goed onderhouden en tegen roest beschermen. We gaan daar in deze blog op in.

Wat is gietijzer?

ferrocon - ontroesten van gietijzer
Gietijzeren kachel is na één behandeling volledig ontroest en primed met Ferrocon.

Laten we eerst even kijken wat gietijzer is.
We gebruiken de term gietijzer vaak, maar wat is dat eigenlijk voor materiaal? En wat is het verschil tussen gietijzer en ander ijzersoorten die we overal in en om onze woning tegenkomen? Het verschil heeft te maken met de productiewijze.

IJzer wordt gewonnen door ijzererts in een oven te verhitten en het ijzer te scheiden van het ertsmateriaal. Dat is een bewerkelijk proces, waar verschillende methodes voor zijn. Een relatief eenvoudige methode levert ijzer op, met daarin naar verhouding veel koolstofatomen.

Het effect van dat hoge koolstofgehalte is dat dit type ijzer makkelijk smelt bij verhitting. Het kan vervolgens eenvoudig met behulp van een mal in een de gewenste vorm worden gegoten en daar komt de naam gietijzer dan ook vandaan. Tegelijkertijd maakt het hoge koolstofgehalte het materiaal bros en breekbaar.

Gereedschap / materiaal

Lagedrukspuit, borstel of dip-tank worden gebruikt om Ferrocon toe te passen.

Beschermende kleding
Er zijn geen echte vereisten voor beschermende kleding, Ferrocon is mens- en milieuvriendelijk. Je kunt echter rubberen handschoenen gebruiken vanwege het alkalische (ontvettende) karakter van Ferrocon.

Gietijzer is goed bestand tegen drukkrachten, maar de treksterkte is beperkt en ook is het materiaal niet flexibel. Het is bros en breekt snel. IJzer met een lager koolstofgehalte is in verhitte toestand taaier en lastiger te bewerken. Het moet worden gesmeed en wordt daarom smeedijzer genoemd. Smeedijzer is sterker, flexibeler en betere bestand tegen trekkrachten, maar is lastiger in een bepaalde vorm te krijgen.

Toepassingen van gietijzer

gietijzer ontroesten
Gietijzeren pannenset ontroesten met Ferrocon. snel, veilig en goed.

Gietijzer is dus een makkelijk te gieten materiaal, dat echter relatief zwak is. Aangezien andere ijzersoorten en staal tegenwoordig goed geproduceerd kunnen worden, goed machinaal bewerkbaar zijn en ook sterker en flexibeler, wordt gietijzer vandaag de dag veel minder toegepast. Toch vormt zich natuurlijk ook roest op staal en ijzer, lees in onze blog hoe je roest verwijderd van staal.

In de 19e eeuw werden er complete bruggen en andere constructies van gebouwd. Dat waren robuuste bouwsels om ze voldoende sterk te maken. Bovendien kunnen bij het gietproces sowieso geen dunne lagen metaal worden geproduceerd en zijn gietijzeren objecten dus van nature robuust van vorm. Met als gevolg de typische ‘industriële tijdperk look’ die we kennen van voorwerpen en constructies uit die periode. Degelijk en robuust, maar wel vaak met sierlijk gegoten details.

Tegenwoordig wordt gietijzer nog gebruikt voor bijvoorbeeld zware braadpannen, maar ook voor objecten als tuinhekken en tuinbankjes. Ook houtkachels en terraskachels profiteren van dit prachtige materiaal. Het is in alle vormen te gieten en of u nu een vierkante oven of zo’n mooie ronde terraskachel zoekt, het is allemaal mogelijk. Er worden ook prachtig tuinbeelden van gemaakt, evenals brievenbussen en deurbeslag.
Allemaal voorwerpen waar de sterkte minder van belang is, maar waar de robuuste, klassiekere uitstraling van gietijzer het juist prima doet.

Met Ferrocon roest omvormer houdt u uw gietijzeren tuinbeelden en andere objecten in uitstekende staat. Ze blijven een sieraad in uw tuin of op uw terras.

Ferrocon is bestand tegen strooi-/zeezout. De coating wordt door zout in feite duurzamer.

ontroesten en primen met ferrocon

Juist omdat veel gietijzeren voorwerpen bij weer en wind buiten staan, is het van belang om ze goed te beschermen tegen roest. Want ondanks de verschillen gietijzer en andere ijzersoorten, is er ook een belangrijke overeenkomst. Ook gietijzer is helaas bijzonder roestgevoelig.

Als u te maken heeft met gietijzer dat is gaan roesten, is de beste oplossing een combinatie van een zogeheten roestomvormer en primer. Op die manier verwijdert u niet alleen de roestaanslag, maar voorkomt u ook dat er na de eerste beste regenbui weer nieuwe roest ontstaat.

Verf hecht beter en langer op deze fosfaatlaag dan op conventionele grondlagen.

4 maal lagere viscositeit dan water, met zeer geringe oppervlaktespanning; dringt daarom gemakkelijk in poriën en haarscheuren.

Ferrocon staal ontroesten

Een product dat op unieke wijze gietijzer ontroest en tegelijkertijd van een primelaag voorziet, is Ferrocon.
Ferrocon zet roest om en vormt een zeer harde fosfaatcoating, die niet alleen hecht op het metaaloppervlak, maar ook binnendringt in poriën en haarscheurtjes in het gietijzer.

Tegelijkertijd is Ferrocon een bijzonder effectieve primer met een zeer goede viscositeit. Een primer die een sterke bescherming biedt tegen corrosieve elementen als water, zuurstof en zuren. Maar ook een primer die verf veel beter laat hechten dan conventionele grondlagen.

Met Ferrocon houdt u uw gietijzeren tuinbeelden en andere objecten in uitstekende staat. Ze blijven een sieraad in uw tuin of op uw terras.