Uw zwemvijver waterdicht maken

Een echte zwemvijver is een sieraad voor uw tuin. Anders dan bij een zwembad waarin het water met chemicaliën wordt schoongehouden, heeft u met een zwemvijver een natuurlijk ogende zwemplek, met water dat op natuurlijke wijze wordt gefilterd en zuiver gehouden. Wel brengen de aanleg en het onderhoud van zo’n zwemvijver een aantal uitdagingen met zich mee. Niet alleen op het gebied van waterreiniging en het biologisch evenwicht, ook moet de bodem van de vijver waterdicht worden gemaakt en gehouden. In deze blog gaan we in op de aandachtspunten bij het aanleggen, onderhouden en het waterdicht krijgen van uw fraaie zwemvijver.

Aandachtspunten bij de aanleg van een zwemvijver

Hoewel een zwemvijver natuurlijk groter en dieper is dan de gemiddelde gewone vijver, is hij verder qua ontwerp en techniek niet wezenlijk anders. Wel zal bij een zwemvijver een relatief groot deel van het water plantenvrij worden gehouden voor de zwemmers. Om het water toch voldoende en op natuurlijke wijze te filteren wordt daarom vaak ook een ondiepere zone van zo’n 60-80 cm diep aangelegd met zuurstofplanten. Zo’n moerasfilter, plantenfilter of helofytenfilter is belangrijk voor de waterkwaliteit en biedt tegelijkertijd een natuurlijke schuilplek voor eventuele vissen.

Natuurl zwemvijver waterdicht maken

Anders dan veel gewone vijvers zal een zwemvijver ook vrijwel altijd in de zon worden aangelegd, want alleen op die manier krijgt het water snel een aangename temperatuur om in te zwemmen. Deze verschillen betekenen wel dat bij een zwemvijver vaak meer aandacht nodig zal voor het waterbeheer en het biologisch evenwicht dan bij een gewone vijver. Een zwemvijver kan anders sneller verontreinigd raken.

Net als bij een gewone vijver heeft u bij een zwemvijver de vrije keuze in stijl en vormgeving. U kunt voor een strakke, rechte zwemvijver gaan. Die lijkt sterk op een zwembad, maar dan met natuurlijk gefilterd en gezuiverd water, zonder gebruik te maken van chemicaliën. Maar evengoed kunt u een volledig natuurlijk ogende zwemvijver creëren die in bijna niets verschilt van een vennetje in de bossen.

vijver milieuvriendelijk waterdicht maken

Voor wat betreft de aanleg van de vijverbodem bestaan verschillende opties. Er zijn kant en klare voorgevormde kunststof (hogedichtheidpolyetheen oftewel HDPE) vijverbakken verkrijgbaar. Die zijn bijzonder duurzaam, maar er is uiteraard maar een beperkt aantal vormen beschikbaar. En zeker gezien het oppervlak van een zwemvijver is dit vaak ook een prijzige optie.

U kunt natuurlijk ook vijverfolie gebruiken, waarbij dikkere varianten beschikbaar zijn voor grotere zwemvijvers. Maar ook het gebruik van steenachtige materialen zoals beton, metselwerk of tegels kan bijzonder fraai zijn. Bij een betonnen, gemetselde of betegelde vijver moet u wel extra aandacht besteden aan het waterdicht maken. Want anders dan vaak wordt gedacht, zijn deze materialen van nature niet volledig waterdicht.

Permacon

  • Wij adviseren tweemaal verneveling met Permacon.
  • 1 verneveling dekt ca. 8 m2. Tweemaal vernevelen brengt het gemiddelde op: 1 liter per 4 m2.
  • Garantie is permanent
  • Verkrijgbaar in 1 / 2,5 / 5 / 10 / 25 Liter.

Een waterdichte betonnen, gemetselde of betegelde vijver

Een waterdichte vijver aanleggen met beton, metselwerk of tegels betekent niet alleen dat de gebruikte bouwmaterialen waterdicht moeten worden gemaakt. Zo moet bij de aanleg zelf een goede fundering worden gebruikt. Zonder die fundering kunnen er barsten en scheuren in de vijver ontstaan en daar is uiteraard geen enkel vochtwerend middel tegen bestand. Het aanleggen van een vijverbak met beton, stenen of tegels vereist dan ook vakmanschap, planning en een goede voorbereiding.

Maar met een goed geplaatste stenen vijver zijn we nog niet klaar. Zoals al aangegeven zijn beton, metselspecie en andere steenachtige materialen van nature niet waterdicht. Ze bevatten poriën en kieren waar water intrekt en uiteindelijk doorheen kan lekken. U wilt dan ook een oplossing die de poriën en andere kleine oneffenheden dicht maakt zonder de structuur zelf te beschadigen of te ontwrichten. De beste oplossing hiervoor is Permacon.

Natuur zwemvijver waterdicht maken

Permacon maakt beton, cement en steen volledig waterdicht. In het gehele vochtwisselingsgebied, een laag van zo’n 2 cm vanaf het oppervlak, vult het materiaal alle poriën en gaatjes. Op de plaatsen waar normaal vocht intrekt, ontstaat nu een gel die niet vloeibaar is en onbeweeglijk. Daarmee wordt het beton sterker en waterdicht en kan het water niet meer door de vijverbodem in de grond weglekken. De gel houdt tegelijkertijd ook schadelijke stoffen vast zoals chloriden, sulfaten en andere verontreinigingen. Permacon draagt dus ook bij aan een milieuvriendelijke vijver!

Als doe-het-zelver kunt u Permacon eenvoudig aanbrengen. Voor grotere klussen zoals een vijverbodem kunt u Permacon vernevelen met een lagedrukspuit of een verfspuit. Voor kleinere oppervlakken en details volstaat een kwast.

Beton, metselwerk of tegels zijn een fraaie keuze voor een grotere zwemvijver, maar wel een die om een vakkundige aanleg en onderhoud vraagt. Met Permacon zorgt u er vervolgens voor dat uw zwemvijver daadwerkelijk waterdicht wordt en blijft.