Terras algenvrij maken

Iedereen met een tuin, terras of andere bestrating bij het huis kent de ergernis. Mos en algengroei op straattegels, klinkers of welke bestrating je ook maar hebt. Ook op muren komen ze natuurlijk voor.

milieuvriendelijk impregneren tuintegels met oppercon
De natuur doet het al eeuwen, Oppercon doet het al decennia lang

De groene aanslag is een lelijk gezicht en bovendien maakt het tegels spekglad als het geregend heeft. Wat kun je doen om mos te verwijderen en waarmee houdt je mos vervolgens ook langdurig weg? In deze blog kijken we er verder naar. Er blijkt een prachtig preventief middel te bestaan dat helpt mos op tuintegels te voorkomen.

Wat is mos eigenlijk en waarom hecht het aan stenen en tegels?

algen verwijderen tuintegels

De eerste moderne mensen zijn waarschijnlijk zo’n 200.000 jaar geleden de aarde gaan bevolken, maar sommige fossielen van mossen zijn al meer dan 400 miljoen jaar oud. De volgende keer dat je je ergert aan het mos op tegels, of er bijna over bent uitgegleden, is een mooi moment om de plantjes wat beter en met respect te bekijken. Want ze overleven op plekken waar gewone planten de grootste moeite hebben om überhaupt te groeien.

Waar bijvoorbeeld het gras in de tuin moeite heeft met een te zure of harde ondergrond, lage temperaturen, teveel nattigheid of te weinig licht, maakt het mos allemaal niets uit. Mos houdt van schaduw, houdt van zure grond, vindt teveel nattigheid prima en kan uitstekend tegen een harde, poreuze ondergrond en dus ook tegen tegels. Overigens is mos niet alleen maar lelijk op tegels en eventueel aanwezig voegwerk. De voegen kunnen door de mossen ook worden aangetast omdat mossen zuren afscheiden die direct inwerken op het cement.

Oppercon

  • Zeer economisch in gebruik: Afhankelijke van de poreusiteit is 1 liter is voldoende voor 8 m2.
  • Verkrijgbaar in  1 / 2,5 / 5 / 10 / 25 Liter.

Hoe interessant mos biologisch dus ook in elkaar zit, je wilt het niet overal in je tuin tegenkomen en al helemaal niet op je tegels. Veel doe-het-zelvers en tuiniers zoeken dan ook een effectieve manier om het mos van hun tegels te verwijderen en vervolgens ook langdurig van de tegels te houden.

Mos verwijderen van tegels en terras

Laten we eens beginnen het bestaande mos van de tegels te halen. Dat valt nog niet mee, want mos is zoals aangegeven een taaie plant. Toch zijn er wat manieren voor.

oppercon tegels waterafstotend en alg vrij
Betonsteen behandeld met Oppercon.

Heel effectief zijn ouderwetse en onschadelijke schoonmaakmiddelen zoals groene zeep en schoonmaakazijn. Ook wordt nog wel eens strooi- of keukenzout gebruikt om de groene aanslag te verwijderen, maar doe dit alleen op plaatsen waar verder geen planten groeien, want ook die hebben last van het vele zout. En gebruik het ook niet voor tegels met een coating omdat bij die tegels de toplaag door het zout wordt aangetast.

Ook Biotex groen wordt nog wel eens toegepast al is dat schoonmaakmiddel al weer wat minder milieuvriendelijk dan de eerder genoemde huis-, tuin- en keukenmiddeltjes. Gebruik in ieder geval geen chloorwater voor de reiniging van je terrastegels. Chloor is bijzonder agressief en zeer schadelijk voor het milieu. Alle omliggende planten, gras en verdere begroeiing worden belast met de schadelijke gevolgen van het chloorwater dat in de bodem terechtkomt.

Naast bovenstaande middelen is ook de hogedrukspuit een effectief middel om mos en andere groene aanslag te verwijderen. Maar let wel op, want de waterdruk van rond de 200 bar reinigt het terras, maar maakt tegelijkertijd de toplaag van tegels poreuzer en het oppervlak ruwer, waardoor mossen, algen en ander vuil ook weer sneller kunnen terugkomen.

Voorkomen van aanslag op uw tuintegels

algen en mos verwijderen

Als de terrastegels en andere bestrating zijn gereinigd, wil je vervolgens voorkomen dat de groene aanslag weer snel terugkomt. Daar is gelukkig een prima oplossing voor. Het impregneermiddel Oppercon vormt op tegels, metselwerk en andere steenachtige bouwmaterialen een onzichtbaar, waterafstotend schild waarmee ook de groei van algen, schimmels en mossen effectief wordt tegengehouden. Je gaat dus de tuintegels impregneren met Oppercon.

Oppercon is een hydrofobeermiddel dat is samengesteld uit natuurlijke ingrediënten. Het is niet giftig, milieuvriendelijk en je kan Oppercon dus veilig toepassen in de omgeving van jouw tuin en terras. Oppercon vormt tot zo’n 5 mm diep in de tegels een waterafstotende coating rondom ieder korrel materiaal en op de wanden van iedere porie. Deze tegelcoating zal niet schilferen, afbladeren of barsten en de beschermende laag blijft dus langdurig in stand.

Je kunt Oppercon eenvoudig aanbrengen op grotere oppervlakken met een lagedrukspuit van o.a.Gloria. Kleinere stukken kunnen prima met een kwast of een roller worden bewerkt. Je kunt het toepassen als de tegels handdroog zijn en na de behandeling zijn uw tegels na zo’n 12 uur drogen voor langere tijd perfect waterafstotend.