Tuintegels impregneren: Zo krijg je een schoon terras

Je tuintegels impregneren is een heel goed idee. Door je terrastegels te impregneren zeg je vaarwel tegen die groene aanslag en kun je weer lekker buiten zitten en genieten van je tuin. Dat willen we toch allemaal!

Aan de hand van veelgestelde vragen leggen we je alles uit over het impregneren van tuintegels. Straks ben je een expert op het gebied van impregneren en kan ook jij dit klusje stap voor stap klaren.

Hoe komt die groene aanslag op mijn terras?

oppercon houd uw bestrating water en vuilafstotend

Gedurende het jaar krijgen tuintegels, bijvoorbeeld grindtegels of betontegels, behoorlijk wat te verduren. Ze krijgen te maken met zon, wind, regen, sneeuw en ijs. En hoewel je het misschien niet meteen merkt, zorgt het weer uiteindelijk toch voor beschadigingen aan je bestrating.

Vooral in het voorjaar en najaar worden je terrastegels flink op de proef gesteld. Denk maar aan al dat onkruid en ook aan algen, schimmels en mos dat zich nestelt op of zelfs in je tegels. Al dat vuil ziet er niet fris uit, het kan vervelend gaan ruiken en het zorgt wederom voor schade.

Waarom zou ik mijn tuintegels impregneren?

Tuintegels zijn poreus. Dat wil zeggen dat er allemaal vocht en vuil in kan trekken. Dit kan op meerdere manieren zorgen voor hardnekkige vlekken. Net noemden we al de groene aanslag door het weer. Het kunnen ook olievlekken zijn, of een vlek door gevallen etensresten op een terrastegel.

Door een terrastegel te impregneren, geef je ‘m een beschermlaag. Het impregneermiddel maakt je tegels ondoordringbaar voor vloeistof. Met andere woorden: het maakt je tegel waterdicht en vuilafstotend. Zo blijven je tegels langer mooi en zo vergen ze ook veel minder onderhoud. 

Wanneer kan ik mijn tuintegels impregneren?

Alle steen, steenachtige en beton, water- en vuilafstotend

Als je terrastegels nieuw en droog zijn, dan kun je gelijk beginnen met impregneren. Als je tegels er al een tijdje liggen, dan is het van belang om ze eerst schoon te maken. Wij raden je aan om de terrastegels te reinigen met een hogedruk reiniger. Onder de hoge druk van warm water worden je stenen of betonnen tegels schoon.

Na het reinigen heb je nog even geduld nodig. Een tegel moeten ongeveer 24 uur droog zijn om te kunnen beginnen met impregneren. Ze moeten echt goed droog zijn, bij natte tegels werkt het niet. Het is dus verstandig om het bij droog weer en uiteraard met schoon water te doen.

Kun je zelf tuintegels impregneren?

Je kan iemand inhuren om je buitentegels te impregneren, maar je kan het ook gewoon zelf op de juiste manier doen. Het is namelijk helemaal niet zo moeilijk als je misschien denkt. We gaan je zo precies uitleggen hoe het moet.

Wat is het beste impregneermiddel voor terrastegels?

Voordat je aan de slag gaat, is het wel zo handig dat je het juiste impregneermiddel in huis hebt. Onze aanrader is Oppercon van Ecoform Europe. Oppercon zorgt bij alle soorten steen en beton, zowel oud als nieuw, voor een onzichtbaar water- en vuilafstotend schild.

Oppercon voorkomt ook vriesschade, dooischade en hechting van ijzel. Daarnaast voorkomt het betonrot en stofverlies. En dat is nog niet alles. Oppercon stopt ook de indringing van olie, vetten en zuren en daarnaast voorkomt het de hechting van algen, schimmels en mos aan elke tegel.

Oppercon is niet giftig, het is gewoon een effectief impregneermiddel op waterbasis. Het is milieuvriendelijk, kleurloos en geurloos. Het vormt een transparante laag op de tegels. Die laag gaat ook UV-straling tegen. Een eventuele finish met bijvoorbeeld verf is niet mogelijk. Oppercon heeft een lange levensduur. De behandeling kan eens in de 15 jaar herhaald worden. Na een behandeling met dit middel kun je dus heel lang genieten van elke gecoate betontegel of grindtegel.


Hoe impregneer je betontegels en grindtegels?

Voor je begint met impregneren, is het verstandig om iedere terrastegel nog even te checken op scheuren. Het is het beste om tegels met scheuren te vervangen. Als dat niet mogelijk is, dan is het verstandig om de scheuren in een tegel te repareren met reparatiemortel.

Hierna kun je beginnen met de behandeling van je bestrating. Eerst even schudden voor gebruik en daarna neem je een verfspuit of een lage drukspuit voor het vernevelen van het impregneermiddel.

Breng het vocht gelijkmatig aan over je terras. Het is de bedoeling dat je een egaal natte oppervlakte krijgt, zonder plasjes of lopers op de bestrating. Gelukt? Dan is het nu tijd om te wachten.

De droogtijd is afhankelijk van het weer. In de regel gaat het om zo’n 2 tot 8 uur. Hierna is het oppervlak van iedere tegel vuil- en waterafstotend.

Hoeveel impregneermiddel heb ik nodig?

Je hebt per gebruik ongeveer 1 liter Oppercon nodig per 8 vierkante meter bestrating. Dat is in het geval van nieuwe tegels.

Bij oude stenen of versleten beton kan het zo zijn dat je iets meer nodig hebt. Dan kun je een 2e laag aanbrengen. Het hangt er allemaal vanaf hoe poreus je bestrating of betonnen vloer is.

Moet ik beschermende kleding dragen tijdens het impregneren?

Oppercon is niet giftig en is gemaakt op natuurlijke basis, maar het is wel verstandig om rubberen handschoenen te dragen tijdens het vernevelen. Bij langdurig contact met de huid kan het de huid wat ontvetten en schraal aanvoelen.

Bij gebruik van Oppercon op schouderhoogte of hoger, is het verstandig om dekkende kleding en een sluitende bril te dragen. Het impregneermiddel kan namelijk een beetje prikken in de ogen.

Gelukkig zul je bij het impregneren van het terras niet op hoogte werken. Na het gebruiken van dergelijke producten en middelen is het verstandig om even goed je handen te wassen met zeep.

Wat zijn de voordelen van de beschermlaag?

Met de onzichtbare beschermlaag van Oppercon heb je geen zorgen meer. Jouw terras van beton is nu klaar voor de toekomst. Dankzij de werking van het impregneermiddel heb je geen last meer van algen, schimmels of mos.

Omdat Oppercon indringing en hechting van vuil voorkomt, bespaar je ook geld en moeite met onnodige reinigingen. Je hoeft niet meer met een groene aanslagreiniger, een intensieve tegelreiniger of andere chemische reinigingsmiddelen aan de slag. Deze agressieve middelen horen bij een gecoate bestrating tot het verleden.

Conclusie over je eigen terras impregneren

Hopelijk heb je gemerkt dat betontegels impregneren, grindtegels impregneren en stoeptegels impregneren niet moeilijk hoeft te zijn. Je kan je hele straatwerk impregneren en daarna heb je geen last meer van water of vuil in je bestrating.

Wij wensen je veel succes met het klaren van de klus. Mocht je er niet uit komen of toch nog vragen hebben over het assortiment van Ecoform Europe, dan kun je altijd contact met ons opnemen. Wij helpen je graag!

Ben je nog benieuwd naar andere toepassingen van Oppercon? Lees dan meer over bijvoorbeeld zelf een gevel impregneren, of een handleiding algen verwijderen van terras.

Wil je Oppercon bestellen? Het is binnen 24 uur verstuurd en je kunt direct zelf ermee aan de slag. Twijfel je nog? Waarom bel je dan niet even met onze kundige servicedesk? Wij zijn te bereiken via 085 060 1062.

Ik wil Oppercon bestellen

Kun je tuintegels impregneren?

Ja, je kunt tuintegels impregneren. Hoe dat gaat, verschilt per impregneermiddel. Met oppercon kun je gewoon een lagedruk spuit gebruiken en snel toepassen op je tuintegels.

Kun je betontegels zelf impregneren?

Je kunt betonzegels zelf impregneren. Sterker nog, wij raden dit zelfs aan. Bestel ons impregneermiddel Oppercon en met een lagedruk spuit kun je de volgende dag al je hele terras impregneren.