Beton waterdicht

Veel mensen denken dat beton waterdicht is. Omdat beton zo stevig is, denk je al snel dat het van nature een waterdichte structuur heeft. Dit is echter niet het geval. Gelukkig zijn er simpele manieren om beton waterdicht te maken. Bij Ecoform Europe bieden we hoogwaardige producten aan voor het waterdicht maken van beton. We vertellen je er graag meer over. Lees snel verder voor alle ins and outs beton waterdicht maken!

Massief maar niet ondoordringbaar

Beton moet na gebruik eerst uitharden. Tijdens het uithardingsproces verdampt er water. Hierdoor ontstaat een netwerk van haarfijne (ofwel capillaire) gaatjes. Deze extreem kleine gaatjes zijn maximaal 01 millimeter groot en met het blote oog niet te zien. Deze structuur van gaatjes of poriën in het beton, wordt in zijn geheel het capillaire poriënsysteem genoemd. Dit systeem is onzichtbaar maar zorgt er wel voor dat beton niet waterdicht is. Nu loopt water van nature niet heel snel door beton heen, het blijft in de poriën zitten totdat het hele beton nat is. Pas als alle poriën nat zijn, begint het water te stromen. 

Waterdicht beton toegepast in ruwbouw
Steeds vaker wordt Cementmix in ruwbouw toegepast

Waarom beton waterdicht maken?

Het waterdicht maken van beton zorgt ervoor dat het beton beter beschermd is. Waterdicht beton is zo minder vatbaar voor schade door vocht, vet en zout. Ook betonrot, vries-en dooischade en algen of schimmel hebben op waterdicht beton minder kans. Of je nu beton gebruikt in de keuken (bijvoorbeeld voor het werkblad of in de spoelbak) of een vloer giet van beton; beton impregneren en waterdicht maken is altijd een goed idee.

Verschil in bestaand beton en nieuw beton

In dit artikel hebben we het over onze producten Permacon en Cementmix. Het is goed om even stil te staan bij het feit dat dit twee verschillende producten zijn. Permacon gebruik je om bestaand beton waterdicht te maken en Cementmix gebruik je om nieuw, waterdicht beton te maken.

Hoe beton waterdicht maken?

Maar wanneer is beton nou waterdicht? Allereerst dien je het beton, voordat je het waterdicht maakt, goed te reinigen. Beton waterdicht maken is relatief eenvoudig en niet duur, zeker niet als je het klusje zelf doet. In de basis onderscheiden we twee manieren om beton waterdicht te maken. Je hebt oppervlakte beton-sealers die voor een top coat aan de buitenkant zorgen en penetrerende beton-sealer die het beton impregneert en zo van binnenuit waterdicht maakt. 

De goedkoopste en de meest effectieve manier om beton waterdicht te maken is het gebruiken van en beton-impregneermiddel. Deze behandeling is permanent en hoeft dus niet herhaald te worden. Doordat het beton van onder het oppervlak waterdicht wordt gemaakt, is er oppervlak vrij voor een eventuele esthetische finish zoals lak, verf of egalisatiemortel. Als je alleen het oppervlak van beton waterafstotend maakt middels een top coat, is een eventuele finish niet mogelijk. 

De beste producten voor waterdichting beton

Ecoform Europe staat voor kwaliteitsproducten die milieuvriendelijk en duurzaam zijn. Als je een betonnen vloer waterdicht wilt maken, raden wij hiervoor het hoogwaardige Permacon Beton Waterdicht aan. Permacon maakt beton en steen ondoordringbaar door vloeistof en is ook geschikt om cement waterdicht te maken. Als je waterdicht cement of waterdichte mortel wilt maken, adviseren wij hiervoor de speciale cementmix in ons assortiment. Permacon is makkelijk te verwerken met een kwast of lagedrukspuit en werkt al na één behandeling. Het is geschikt voor:

  • Beton
  • Baksteen
  • Bestrating
  • Cement (nat/droog)
Zwembad gemaakt met waterdicht beton.
Voor zwembaden is waterdicht beton uitstekend geschikt

Door het aanbrengen van Permacon verhoog je de duurzaamheid van beton. Ook voorkomt het het ongewenst indringen van vloeistof, optrekkend vocht, betonrot en de hechting van algen of mos. Het product is op waterbasis en is bestand tegen hydrostatische druk en zuurbestendig. Praatjes vullen geen gaatjes, Permacon doet dat wel. Als je nog vragen hebt over het product en de toepassing, neem dan gerust contact met ons op. Onze deskundige klantenservice helpt je graag verder. 

Voor een lange levensduur

Door beton te impregneren wordt de dichtheid van beton bevordert en het oppervlak verhard. Impregneren na het gieten helpt het beton gelijkmatig uit te harden en voorkomt haarscheurtjes tijdens het droogproces. Ook stopt het de indringing van olie en vetten. Je betonnen vloer in de badkamer waterdicht maken, is zeker raadzaam. Niet alleen omdat het een vochtige ruimte betreft maar ook omdat spetters douchegel of bodylotion die geknoeid wordt zo geen permanente vlekken achterlaten. Omdat Permacon niet giftig is, kan het prima worden gebruikt om een betonnen vloer binnenshuis waterdicht te maken.

Maak van jouw beton een waterdichte krachtpatser

Beton waterdicht maken, is om vele redenen een goed idee en met het juiste product bovendien zo gepiept. Wij hebben ruim 25 jaar ervaring in conserverende bouwmaterialen. Wij delen deze ervaring graag met jou en gebruiken deze ook voor het met zorg samenstellen van ons assortiment. Omdat we snappen dat je graag snel aan de slag wilt met je klus, verzenden we je bestelling altijd snel. Voor 13:00 uur besteld is morgen in huis.

Ga voor waterdicht beton en voor topkwaliteit en kies voor Ecoform Europe!Veelgestelde vragen

Is beton waterdicht?

Gewoon beton zonder extra toevoegingen is vanaf 30cm waterdicht. Met toevoeging van Cementmix is het volledig waterdicht. 

Hoe krijg je beton waterdicht?

Er zijn een aantal manieren voor. Vanaf het begin als het beton nog gemixt moet worden kun je het beste water vervangen voor Cementmix. Als je achteraf beton waterdicht wilt maken kun je het beste Permacon toepassen. Beiden te koop via deze website.