Betonmortel waterdicht maken

Als doe-het-zelver kun je betonmortel kopen en ook zelf waterdicht maken. Want beton is van nature niet zomaar waterdicht, terwijl dat voor veel klussen uiteraard wel de bedoeling is. In deze blog gaan we er wat dieper op in. Wat is betonmortel en waar moet je op letten bij het betonmortel kopen. En wat is de beste manier om betonmortel waterdicht te maken? Wij vertellen je er alles over in dit blog, lees snel verder!

Wat is betonmortel?

cement waterdicht met cementmix
Twee zuiltjes van betonmortel. Het linker zuiltje is aangelengd met Cementmix. Het rechter zuiltje met kraanwater.   

Betonmortel is een mengsel van cement, zand en grind waar water aan wordt toegevoegd. Het water reageert met de cement waardoor hard en sterk eindproduct ontstaat. De gangbare verhouding in het beton is 1 deel cement, 2 delen zand en 3 delen grind. Je kunt deze materialen zelf kopen en beton gaan mixen, maar gebruikelijker is het om de betonmortel kant en klaar te kopen.

Voor wat grotere klussen kan men tegenwoordig ook als particuliere doe-het-zelver kant en klare betonmortel bij een betoncentrale kopen. Er komt op het afgesproken tijdstip een betonmixer voorrijden en het vloeibare beton kan met een betonpomp of kruiwagens direct gestort worden op de plaats waar het nodig is. Voor kleinere klussen is het gebruikelijk om zakken droge betonmortel bij een bouwmarkt of groothandel te kopen. Die betonmix moet dan met water worden gemengd tot een vloeibare mortel die kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld het storten van een betonnen vloer.

Welke soorten betonmortel zijn er?

Of je nu kant en klare betonmortel koopt of beton koopt in zakken, het is belangrijk dat de juiste mortel voor beton wordt gekocht. Er zijn verschillende soorten te koop met elk een eigen sterkteklasse, milieuklasse, korrelafmeting etc. Wat voor jou de juiste soort is, hangt in alle gevallen af van waar je de betonmortel voor gaat gebruiken. Een eenvoudig vloertje in de schuur stelt lichtere eisen dan een verdiepingsvloer van een woning, een kelder waterdicht maken of een balkon. En een betonnen vijver heeft ook weer geheel eigen eisen. Zowel bij een betoncentrale, mortelbedrijf, de groothandel of in de bouwmarkt moet je dus letten op de juiste eigenschappen als je betonmortel gaat kopen. Check de verpakking of laat je adviseren.

Cementmix vervangt het water in het mengproces en maakt deze mortels en cements permanent door en door waterdicht.

Betonmortel waterdicht maken

Beton is van zichzelf niet volledig waterdicht. Uiteraard stroomt regenwater niet direct door 10 centimeter dik betonnen wanden heen, maar onbewerkt beton heeft wel degelijk poriën en scheurtjes waar water binnen kan dringen en uiteindelijk ook doorheen kan gaan. Dat is bij toepassingen buiten natuurlijk niet de bedoeling en ook als je betonmortel gebruikt voor je badkamervloer wil je dat deze waterdicht is.

Bij beton dat kant en klaar wordt gestort zijn ook waterdichte varianten te koop. Bij veel standaard betonmortel-mixen zoals die in bouwmarkten te koop zijn, moeten we vaak op zoek naar een andere manier om de betonmortel waterdicht te maken. Er zijn twee opties:

  • We gebruiken in eerste instantie ‘gewone’ – dus niet waterdichte – betonmortel voor de klus. Het eindresultaat is dan niet waterdicht, maar het beton kan nog wel achteraf waterdicht worden gemaakt met Permacon van Ecoform. Permacon is een milieuvriendelijk product dat in het gestorte betonmortel of in steen trekt en daar een ondoordringbare laag creëert voor vloeistoffen. Voor het waterdicht maken van beton is Permacon dan ook de ideale oplossing.
  • Als betonmortel nog moet worden gestort, kunnen we beter voor de structurelere oplossing gaan. Daarbij krijgt de betonmortel voor gebruik eerst met Cementmix van Ecoform een waterdicht behandeling. Het eindresultaat is een betonmortel die na het uitharden zonder verdere nabewerking volledig waterdicht is.

Betonmortel waterdicht maken stappenplan

Cementmix waterdicht cement

Beton wordt gemaakt door de vaste stoffen van de mortel te mengen met water. Door dit gewone water te vervangen door de vloeibare Ecoform Cementmix ontstaat er binnen het beton een volledig ondoordringbare laag waar geen vloeistof doorheen komt. Er kan dus geen water door de gegoten metselspecie heendringen en ook de eventuele inwendige bewapening van het beton kan niet worden aangetast of gaan roesten. Cementmix doet dat bovendien op een volledig milieuvriendelijke wijze.

De verwerking van Cementmix gaat heel eenvoudig. Je gebruikt exact evenveel Cementmix als er normaliter water wordt gebruikt en gaat daarmee de betonmortel mixen. Het aanmaken van het beton is dus identiek aan het gewone proces, alleen is het eindresultaat een waterdichte betonmortel. Of je nu een waterdichte vijver wilt, een waterdicht aanrecht in de keuken of een lekvrije betonnen vloer, met Cementmix is het geen enkel probleem.

Cementmix

  • 5 liter Cementmix staat voor 5 liter water.
  • Garantie is permanent
  • Verkrijgbaar in 1 / 2,5 / 5 / 10 / 25 Liter