Zelf je kelder waterdicht maken

Je had nooit gehoopt dat dit moment zou komen. De kelder vertoont vochtproblemen of heeft een zichtbaar lek en nu moet je aan de slag. Is het wel mogelijk om dit zelf uit te voeren? Een kelder waterdicht maken vanuit de binnenkant of dichtmaken aan de buitenkant. Hoe ga je dit aanpakken? In dit blogartikel gaan we eerst kort in wat voor soort problemen er zijn en vervolgens gaan we in op twee methodes om te zorgen dat jouw kelder nu echt goed waterdicht gemaakt wordt.

kelder waterdicht maken en stop optrekkend vocht
Optrekkend vocht is een groot probleem in vele Nederlandse woningen. Permacon kan bijdragen om dit probleem een halt toe te roepen.

Doe het zelf

Kun je als doe-het-zelver je kelder zelf waterdicht maken? Dat is goed mogelijk met de juiste hulpmiddelen en we leggen in deze blog uit wat de mogelijkheden zijn. Maar laten we eerst even kijken naar de veelvoorkomende vochtproblemen in kelders en de oorzaken van wateroverlast onder in uw huis of bedrijfspand.

Kelderlekkage door grondwater

Nederland ligt laag. Grote delen liggen onder NAP niveau en als onze dijken er niet waren, zou een groot deel van onze huizen en bedrijven letterlijk in het water staan. Dit betekent ook dat op veel plaatsen het grondwater erg hoog staat en dat onze kelders soms letterlijk in het grondwater zijn geplaatst. Bij de aanleg is dan ook vaak bronbemaling nodig, waarbij de bouwput voor de kelder tijdens de bouwwerkzaamheden wordt leeggepompt.

Als de kelder eenmaal is gebouwd, staat hij daarna natuurlijk nog steeds in het grondwater. De kelder moet dan ook volledig waterdicht worden gemaakt om te voorkomen dat je binnenkort alsnog met natte voeten staat.

Vocht in kelder bestrijden

Maar ook als jouw kelder niet direct in het grondwater staat, is het natuurlijk bij uitstek een ruimte waarin het bestrijden van vocht belangrijk is. Het regenwater dat langs de gevel naar beneden loopt en in de bodem terechtkomt, kan vervolgens via iedere kier de kelder binnenlopen.

En ook al loop je in dat geval – anders dan bij een hoge grondwaterstand – niet gelijk het risico dat je hele kelder vol water stroomt, de lekkage is toch slecht voor het huis en jouw gezondheid. Slecht voor het huis omdat het vocht de wand- en vloerbedekking aantast en uiteindelijk zelfs de constructie. Slecht voor je gezondheid omdat het vocht schimmels, algen en ongedierte aantrekt. Het binnendringen van vocht in uw kelder zul je dus willen voorkomen.

Vocht in kelder behandelen: Maatregel 1

water in kelder stoppen met permacon
Zeer hardnekkig optrekken vocht kan gestopt worden met Permacon.

Een belangrijke maatregel om kelderlekkage te voorkomen, is zorgen dat de naden in de kelder waterdicht zijn en blijven. Zo bevatten kelders zogeheten kimnaden tussen de vloeren, het plafond en de wanden. Die kimnaden moeten bij de bouw goed worden afgedicht, maar omdat bij deze naden nogal eens krimp optreedt, kan het nodig zijn ze later nogmaals te controleren.

Hetzelfde geldt voor dilatatievoegen. Die worden aangebracht om te voorkomen dat bij grote betonoppervlakken scheurvorming optreedt, maar hebben als nadeel dat ze ook zelf soms kunnen gaan lekken.

Tenslotte vinden we in veel kelders nog doorvoergaten voor bijvoorbeeld elektriciteitsleidingen, water en gas. Ook daar kan lekkage optreden als de afdichting niet in orde is.

Permacon dicht scheuren niet groter dan haarscheurtjes. Om de kimnaad te dichten moet je gebruik maken van een KIMNAAD-KIT.

Deze zijn bij de meeste bouwmarkten verkrijgbaar zoals Gamma, Hornbach of Praxis.

Vochtpreventie Maatregel 2: Maak beton waterdicht

Maar ook als alle naden van de kelder keurig zijn afgedicht, kan er nog lekkage optreden. Uiteraard als er scheurtjes in de muren zijn ontstaan, maar ook zonder scheuren kan beton water doorlaten. Beton wordt gemaakt uit cement, zand en grind. Het eindproduct is bijzonder sterk, maar zeker niet 100% waterdicht.

In het beton zitten poriën en water kan door die poriën naar binnen trekken. Onder invloed van het water kunnen ook grotere scheurtjes en scheuren in het beton ontstaan, zeker in vorstperiodes als het water in de poriën bevriest. De combinatie van poriën en scheurtjes zorgen ervoor dat een betonnen keldermuur of keldervloer kan gaan lekken.

Gelukkig is hier een effectieve maatregel voor. Permacon maakt beton volledig waterdicht en zorgt ervoor dat het water uw kelder niet kan binnenkomen. Zo voorkom je lekkage in de kelder, maar ook voorkom je aantasting van het beton en ongewenste schimmelvorming.

Keldervloer en kelderwand waterdicht maken met Permacon

optrekkend vocht stoppen
Optrekkend vocht is een zeer langzaam proces. Maar uiteindelijk komt het tevoorschijn.

Hoe werkt Permacon tegen vochtdoorslag in beton? Dit vochtweringsproduct vormt een taaie, onoplosbare gel in de poriën en haarscheurtjes van het beton. Eventuele grotere scheuren moet je eerst met reparatiemortel wegwerken.

In het gehele vochtwisselingsgebied van het beton – dat is een laag van wel twee centimeter dik, gerekend vanaf het oppervlak – komt de gevormde gel op de plaatsen waar normaal water in kan trekken.

Water is beweeglijk en trekt zover mogelijk de muren of vloeren in en komt er uiteindelijk doorheen. Permacon zet zich juist vast en zorgt voor een onverplaatsbare, waterafstotende barrière. Bovendien bindt Permacon schadelijke stoffen in het beton zelf, zoals chloriden, sulfaten en andere verontreinigingen.

Als doe-het-zelver kun je het zeer milieuvriendelijke Permacon eenvoudig zelf aanbrengen op kelderwanden en keldervloeren. Het kan worden verneveld met een lage druk spuit, maar bij kleinere oppervlakten kun je ook een kwast gebruiken. In een oogwenk heb je jouw betonnen keldervloer en bakstenen keldermuren volledig waterdicht gemaakt. Want vocht in de kelder, dat wil je hoe dan ook voorkomen.

Lees meer over: Waterdicht cement maken, betonmortel waterdicht maken

Wil je Cementmix of Permacon bestellen? Het is binnen 24 uur verstuurd en je kunt direct zelf ermee aan de slag. Twijfel je nog? Waarom bel je dan niet even met onze kundige servicedesk? Op 040 – 231 04 52.

Ik wil Permacon bestellen – Ik wil Cementmix bestellen