Zelf je kelder waterdicht maken

Je had nooit gehoopt dat dit moment zou komen. De kelder vertoont vochtproblemen of heeft een zichtbaar lek en nu moet je aan de slag. Is het wel mogelijk om dit zelf uit te voeren?

Jazeker! In deze blog behandelen we eerst de oorzaken van vochtige kelders, daarna bespreken we de problemen van lekkende kelders en vervolgens komen we bij de oplossingen om een kelder waterdicht te maken.

Oorzaken van een vochtige kelder

Een vochtige kelder, een lekkende kelder of zelfs een natte kelder is een bekend probleem. Veel Nederlanders hebben hier mee te maken. Meestal komt het door grondwater of door regenwater. Laten we eens kijken naar de diverse oorzaken.

Lekkende kelder door grondwater

De voornaamste oorzaak van vochtige kelders: Nederland ligt laag. Grote delen liggen onder NAP niveau. Als onze dijken er niet waren, zou een groot deel van onze huizen en bedrijven letterlijk onder water staan.

kelder waterdicht maken en stop optrekkend vocht
kelder waterdicht maken en stop optrekkend vocht

Optrekkend vocht is een groot probleem in vele Nederlandse woningen. Permacon kan bijdragen om dit probleem een halt toe te roepen.

Het grondwater staat op veel plaatsen dus erg hoog. De meeste kelders zijn daarom in het grondwater geplaatst. Bij het maken van de kelder is dan ook vaak bronbemaling nodig, waarbij de bouwput van de kelder tijdens de bouwwerkzaamheden continu wordt leeggepompt.

Als de kelder eenmaal is gebouwd, staat hij daarna natuurlijk nog steeds in het grondwater. Zonder voorzorgingsmaatregelen is het dus vragen om vochtproblemen en toekomstige lekkages. Het is dus verstandig om een kelder vochtvrij te maken om in de toekomst natte voeten te voorkomen.

Lekkende kelder door regenwater

Als je kelder niet direct in het grondwater staat, is er nog een andere oorzaak van vocht in de kelder: regenwater. Regen loopt langs de buitengevels naar beneden en komt in de bodem terecht. Vervolgens kan het via iedere kier de kelder binnenlopen. Kleine scheurtjes zijn al genoeg!

Misschien denk je: mijn kelder heeft toch geen scheurtjes? Nou, die kans is best wel groot. Door de jaren heen kan er namelijk scheurvorming ontstaan door de druk op alle wanden en vloeren. Ook kan de conditie van het metselwerk verminderen. Het is ook mogelijk dat er bij de constructie in het begin al foutjes zijn gemaakt.

Op je keldermuren zie je dan al gauw tekenen van doorslaand vocht, optrekkend vocht of opstijgend vocht. Dat gebeurt zeker als je vochtdoorlatende kelderwanden of geen goed geventileerde kelder hebt. De kelder speelt uiteraard een belangrijke rol in de constructie van je huis en daarom worden we hier allemaal niet blij van.

Kelderlekkage komt vaak door een combinatie van oorzaken. Hier heb je alle oorzaken nog een keer op een rij:

 • Een hoge grondwaterstand
 • Veel regenwater of stilstaand water
 • Fouten in de constructie
 • Vochtdoorlatende kelderwanden
 • Matige conditie van het metselwerk
 • Slechte verbinding tussen wanden en vloer
 • Scheurvoming door je jaren heen

Gevolgen van vocht in de kelder

Een vochtige kelder heeft tal van vervelende gevolgen. Vocht in de kelderwanden en de keldervloer kan namelijk leiden tot ernstige schimmelvorming en zwamvorming. Dit zorgt voor een nare lucht. Als je er gevoelig voor bent, kan dit zelfs een gevaar voor je gezondheid vormen. Bovendien trekt een vochtige kelder allemaal ongedierte aan, zoals pissebedden, spinnen en muizen.

optrekkend vocht stoppen
optrekkend vocht stoppen

Optrekkend vocht is een zeer langzaam proces. Maar uiteindelijk komt het tevoorschijn.

Permacon dicht scheuren niet groter dan haarscheurtjes. Om de kimnaad te dichten moet je gebruik maken van een KIMNAAD-KIT.

Deze zijn bij de meeste bouwmarkten verkrijgbaar zoals Gamma, Hornbach of Praxis.

Schade door grondwater tast ook je stuclagen aan. De schade kan zich vervolgens ook naar de rest van de woning verspreiden. Dit zorgt voor nog meer schade, bijvoorbeeld aan houten vloeren en balken. Voor je het weet, heb je rot in de constructie van je begane grond. Dan heb je een nog groter probleem.

Bij een vochtige kelder krijg je ook een koude tocht in je woning. Je zult meer moeten stoken om je woning op een aangename temperatuur te houden. Tot slot loop je natuurlijk ook het risico op waterschade van de opslag in de kelder. Waardevolle bezittingen kunnen onomkeerbar beschadigd raken.

De nadelen van een vochtige kelder nog eens op een rij:

 • Optrekkend vocht
 • Doorslaand vocht
 • Schimmels en zwam
 • Ongedierte en beestjes
 • Vervelende geur
 • Aantasting van stuclagen
 • Mogelijk ook zoutschades
 • Tocht en lage temperatuur
 • Risico op waterschade

Oplossingen: kelder waterdicht maken

Nu we de oorzaken en gevolgen van vochtige kelders kennen, gaan we de kelder waterdicht maken. Keldermuren waterdicht maken kan op twee manieren: aan de binnenkant en aan de buitenkant.

Een lekkage van je kelder repareren langs de buitenkant is echter geen werk voor de doe-het-zelver. Dit moet je uit laten voeren door professionals en er hangt bovendien een behoorlijk prijskaartje aan. Daarom gaan we de kelder waterdicht maken van binnen.

Gelukkig is hier een effectief product voor. Permacon maakt beton volledig waterdicht en zorgt ervoor dat het water uw kelder niet kan binnenkomen. Zo kan je de kelder dichten van binnenuit en voorkom je lekkage in de kelder. Daarnaast voorkom je ook aantasting van het beton en ongewenste schimmelvorming.

Stap 1: Naden, voegen en gaten dichten

De eerste stap naar een waterdichte kelder is het dichten van naden. Het gaat hier om de zogenaamde kimnaden tussen de vloeren, het plafond en de wanden. Die kimnaden moeten bij de bouw goed worden afgedicht, maar omdat bij deze naden nogal eens krimp optreedt, kan het nodig zijn ze later nogmaals te controleren.

Hetzelfde geldt voor dilatatievoegen. Die worden aangebracht om te voorkomen dat bij grote betonoppervlakken scheurvorming optreedt, maar hebben als nadeel dat ze ook zelf soms kunnen gaan lekken. Aan lekkende voegen hebben we natuurlijk niets, dus daarom gaan we deze voegen ook dichten.

Tenslotte vinden we in veel kelders nog doorvoergaten. Die zijn bijvoorbeeld voor elektriciteitsleidingen, waterleidingen en gasleidingen. Als de afdichting rond die doorvoergaten niet op orde is, kan er lekkage optreden. Dat willen we natuurlijk ook voorkomen.

Om kimnaden te dichten, heb je een goede afdichtingskit nodig. Dit hulpmiddel is verkrijgbaar bij de meeste bouwmarkten verkrijgbaar. Kijk bijvoorbeeld eens bij de Gamma, Hornbach of Praxis. Qua merken kunnen we Bison, Zwaluw of Shell aanraden.

Alle aandachtspunten bij deze stap nog eens op een rij:

 • Kies een goede afdichtingskit
 • Dicht de kimnaden af
 • Dicht de dilitatievoegen af
 • Dicht de doorvoergaten af

Stap 2: Betonnen kelder inspecteren

Heb je alle naden, voegen en gaten gedicht? Dan heb je een mooie stap gezet richting een waterdichte kelder. Het is echter nog niet genoeg. Er komt nog meer kijken bij vocht bestrijden en een vochtige kelder vermijden. Bij een kelder waterdicht maken moeten we ook letten op een betonnen vloer.

Zelfs zonder scheuren kan een betonnen kelder namelijk water doorlaten. Dat zit zo: beton wordt gemaakt uit cement, zand en grind. Het eindproduct is bijzonder sterk, maar zeker niet 100% waterdicht. In het beton zitten poriën en door die poriën kan water naar binnen trekken.

Onder invloed van het water kunnen grote gaten, grote scheuren en kleine scheurtjes ontstaan in het beton. Dit gebeurt vooral in vorstperiodes, als het water in de poriën bevriest. De combinatie van poriën en scheurtjes zorgen ervoor dat een betonnen keldermuur of keldervloer kan gaan lekken.

Straks hebben we een mooie oplossing voor de haarscheurtjes, waarmee we de muren van de kelder waterdicht maken. Dat is een geweldige oplossing voor de lange termijn. Eerst is het zaak om de grote gaten, scheuren en scheurtjes weg te werken met reparatiemortel. Dit kan je ook vinden bij je plaatselijke bouwmarkt.

Hier is je checklist van stap 2:

 • Zoek naar grote gaten
 • Zoek naar grote scheuren
 • Zoek naar kleine scheurtjes
 • Werk gaten en scheuren weg met reparatiemortel

Stap 3: Kies een vochtwerend product

Je kelder waterdicht laten maken, dat is nergens voor nodig. Je kunt namelijk zelf alles in huis halen om je kelder waterdicht te maken en je kunt het ook nog eens zelf uitvoeren. Om je doel te bereiken, hebben we het best geteste vochtwerende product in de aanbieding: Permacon. Hiermee kan iedereen het klusje karen.

water in kelder stoppen met permacon
water in kelder stoppen met Permacon

Zeer hardnekkig optrekkend vocht kan gestopt worden met Permacon.

Permacon is gemaakt om vocht te weren uit beton, baksteen, natuursteen, kalkzandsteen, pleisterwerk en terracotta. Het zorgt voor een coating en maakt beton volledig waterdicht. Na het aanbrengen van Permacon kan er geen water meer je kelder in komen.

Met Permacon krijgen optrekkend vocht, betonrot, algen en schimmels geen kans meer. Het is ook nog eens overschilderbaar met elke soort finish en zorgt ook voor een betere hechting van elke finishlaag. Ook fijn om te weten is dat Permacon geen kleur en geen geur heeft. Ook is het niet giftig.

Permacon is een vloeistof die verandert in een taaie, onoplosbare gel in de poriën en haarscheurtjes van het beton en de bakstenen. Hierdoor kan je zelf makkelijke een lekkage in je kelder verhelpen. Je zorgt als doe-het-zelver voor een mooie coating en hoeft het niet meer door een ander te laten coaten.

In het gehele vochtwisselingsgebied van het beton – dat is een laag van wel twee centimeter dik, gerekend vanaf het oppervlak – komt de gevormde gel op de plaatsen waar normaal water in kan trekken. Permacon zet zich vast en zorgt voor een onverplaatsbare, waterafstotende barrière. Het water heeft dus geen kans meer.

Deze stap is heel makkelijk:

 • Bestel Permacon bij Ecoform Europe

Stap 4: Kelder waterdicht maken met Permacon

Voor een waterdichte kelder hoor je veel: je moet de vochtige keldermuren injecteren. Maar met ons hulpmiddel Permacon kun je dit zelf doen, op een eenvoudige manier. Je kelder waterdicht maken met Permacon is een fluitje van een cent. Als doe-het-zelver kun je het zeer milieuvriendelijke Permacon eenvoudig zelf aanbrengen op de wanden, betonnen vloeren en het plafond van je kelder.

We raden je aan om geen hoge druk te gebruiken, maar juist te kiezen voor lage druk. Met een lagedrukspuit, verfspuit of handsprayer vernevel je de vloeistof op de kelderwanden en de keldervloer. Bij kleine oppervlakten kun je ook een kwast gebruiken. In een oogwenk heb je jouw betonnen kelder volledig waterdicht gemaakt.

Wij adviseren tweemaal verneveling met Permacon met een minimum van 6 tot 8 uur wachttijd tussen de twee vernevelingen. Zo krijg je dus meerdere lagen van bescherming. Eén verneveling dekt ongeveer 8 vierkante meter. Tweemaal vernevelen zorgt voor een gemiddelde dekking: 1 liter per 4 vierkante meter. Daarna hoeft de behandeling niet herhaald te worden. De bescherming is permanent.

Let nog wel even op, voordat je gaat vernevelen. Het oppervlak moet geheel ontdaan zijn van organische vervuiling en eventuele poriëndichtende lagen als verf. Ook moet het oppervlak vrij zijn van scheuren groter dan haarscheurtjes.

Tevens is een handdroog oppervlak vereist voor je begint met het aanbrengen van Permacon. Ga dus niet sprayen als alles nat is, als het net hard heeft geregend of als er vocht opstijgt door hoogwater. Eerst moet je de kelder droogmaken en al het water in de kelder verwijderen. Blijf logisch nadenken en breng Permacon aan onder de droogst mogelijke omstandigheden.

Permacon is een product op waterbasis. Het is niet giftig en niet brandbaar. Wel kan het je huid of je ogen een beetje irriteren. Aanbevolen is dan ook om rubberen handschoenen te gebruiken en langdurig contact met de huid te vermijden. Als je op schouderhoogte of hoger vernevelt, adviseren wij om een sluitende bril en dekkende kleding te dragen.

Stap 4 uitvoeren doe je zo:

 • Maak alles schoon en handdroog
 • Spray Permacon op de betonvloer, de muren en het plafond van de kelder
 • Wacht tot alles weer handdroog is
 • Herhaal de behandeling nog een keer

Stap 5: Genieten van je waterdichte kelder!

Je kelder waterdicht maken was nog nooit zo makkelijk. Reken af met vochtproblemen en maak alles aan de binnenkant van je kelder helemaal waterdicht. Dit is de gekozen methode van professionals. Het is de beste aanpak voor de gemiddelde kelder en voor gemiddelde prijzen.

Zoals je merkt, hoeft een kelder afdichten dus niet ingewikkeld te zijn. Met Permacon behoren al dat opstijgende vocht en die muffe lucht dus ook tot het verleden. Een betonnen kelder waterdicht maken is voor iedereen mogelijk met Permacon.

Ben je nog benieuwd naar de stappen voor het aanbrengen van Permacon? Lees dan meer over waterdicht cement maken en betonmortel waterdicht maken. Dit gaat je helpen bij het dichten van grote gaten, scheuren en scheurtjes.

Wil je Cementmix of Permacon bestellen? Het is binnen 24 uur verstuurd en je kunt direct zelf ermee aan de slag. Twijfel je nog? Waarom bel je dan niet even met onze kundige servicedesk? Wij zijn te bereiken via 085 060 1062.

Ik wil Permacon bestellen – Ik wil Cementmix bestellen

Hoe een bestaande kelder waterdicht maken?

Je maakt als eerste de kelderwanden en vloer volledig droog om de kelder waterdicht te maken en hierna kun je deze impregneren met een professioneel product als Permacon om vocht te bestrijden vanuit de binnenkant.

Wat kan je doen aan een vochtige kelder?

Vroeg of laat krijgt een huiseigenaar ermee te maken, optrekkend vocht in de kelder. Je kunt de kelder vrij krijgen van vocht door de muren en wanden, mits er geen scheuren zijn, te behandelen met Permacon. Deze dringt in de muur en vloer en zorgt ervoor dat de kelder niet meer vochtig wordt.