Wat is optrekkend vocht
Optrekkend vocht wordt ook wel Capillaire absorptie van bodemvocht bij funderingen genoemd. Het gaat om keldermuren en keldervloeren, maar ook de vloerplaten van kamers en muren zonder kelder. Het in het funderingsgebied opgenomen water wordt via capillaire banen in het bouwmateriaal naar boven getransporteerd en komt aan de muren (zichtbaar bij stucwerk) en vloeren in de kelder of op de eerste verdieping aan de oppervlakte.
Oorzaken van opstijgend vocht
Opstijgend vocht treedt op wanneer er geen horizontale capillaire brekende laag is in funderingen, muren en vloerplaten en de waterabsorptie door bouwmaterialen niet wordt gestopt. Optrekkend vocht leidt tot structurele schade die tot herstelwerk leid met hoge kosten. Er dient een horizontale barrière te worden aangebracht, zodat het bodemvocht niet capillair kan stijgen. In de regel is er nauwelijks sprake van schade door opstijgend vocht in nieuwe gebouwen, omdat de moderne bouwnormen voorschrijven dat de funderingen moeten worden voorzien van een horizontale barrière. Vochtschade aan het gebouw kan echter tal van andere oorzaken hebben die veel vaker voorkomen. In dit blogartikel gaan we dieper in op allerlei oorzaken.
Vochtschade en optrekkend vocht is niet hetzelfde
Veranderingen in het grondwaterpeil, hevige regenval of riooibeschadigingen kunnen het waterpeil bij funderingen en funderingsmuren sterk veranderen. Als gevolg daarvan nemen de drukkrachten op muren en vloeren toe, waardoor het bouwmateriaal doorweekt raakt.
Of een gebouw een risico op vochtigheid loopt, hangt af van vele andere factoren:
- Gebreken in de bouw
- Verticale barrière
- Gebruikte materialen
- Temperatuurschommelingen
- Condensatie
- Niet geïsoleerde koudwaterleidingen
- Overbelasting met zouten in de bouwmaterialen
Alle hierboven genoemde oorzaken staan los van het opstijgend vocht dat wordt veroorzaakt door het ontbreken van een barrièrelaag in de fundering.
Hoe kan ik de verhoogde vochtigheid in vloerplaten en muren opsporen?
Als je een droge spons op een vochtige muur of vloerplaat plakt en je merkt dat de ruimte onder de spons en de spons zelf nat worden, dan kun je ervan uitgaan dat het bouwmateriaal vochtig is. In de handel zijn speciale meetapparaten verkrijgbaar die een sponsproef kunnen bevestigen en een nauwkeurige meting van de mate van vochtindringing kunnen geven. Let er wel op dat dergelijke meetapparaten of vochtigheidmeter al gauw minimaal 100 euro of meer kosten.
Schade door bouwvocht
Als je niets doet aan bouwvocht, kan dat schade veroorzaken aan huis en meubilair. De fundering en de muren van het gebouw zullen beschadigd raken. Mortel en bakstenen worden brokkelig en kruimelig. In het interieur vormt de hoge luchtvochtigheid een basis voor de vorming van schimmels en algen, dit is iets wat je eigenlijk altijd wilt voorkomen.
Verf, stucwerk, behang en muurbekleding komen los te zitten en er kunnen lelijke vochtvlekken ontstaan. Bovendien is er een muffe, onaangename geur. Uiteindelijk kan schade aan houten meubelen ontstaan.
Oorzaak diagnose en verhelpen
De oorzaakanalyse is belangrijk. Zoek uit waar het water vandaan komt. Is de afvoer van regenwater geblokkeerd, zijn er mogelijke lekken in de leidingen of veranderingen in het grondwaterpeil? Zijn er werkelijke funderingsproblemen en is het echt optrekkend vocht? Voordat met de sanering kan worden begonnen, moet eerst de oorzaak van het vocht in het gebouw worden aangepakt. Vaak gaat het om zeer gespecialiseerd werk dat beter aan specialisten kan worden overgelaten.
Verdrijf vocht in muren en vloerplaten met Permacon
In sommige gevallen is dure sanering niet de moeite waard. Toch is het belangrijk te voorkomen dat vocht doordringt in kelders en woonruimten. Zelfs als de luchtvochtigheid in de kamer slechts licht verhoogd is, kan vochtgerelateerde schade ontstaan. Wat kun je zelf doen om dit te voorkomen en welke vochtbescherming kun je toepassen? Wij raden aan een barrièrelaag aan te brengen op de wanden en/of vloerplaat door af te dichten met Permacon. Het middel is geschikt voor bouwmateriaal oppervlakken van beton, baksteen, natuursteen, kalkzandsteen, pleisterwerk en terracotta.
Permacon is een afdichtingsmiddel dat aan de ene kant oppervlakken van bouwmaterialen waterdicht maakt en aan de andere kant de ademende eigenschappen behoudt. Kleine hoeveelheden waterdamp kunnen door het afgedichte oppervlak dringen. Het afdichtmiddel laat vloerplaten en muren droog aanvoelen. Op die manier kan er geen vocht in de kamer terechtkomen. De luchtvochtigheid in de ruimte normaliseert zich en de in het begin genoemde schade als gevolg van een te hoge luchtvochtigheid wordt vermeden.
Wat is de procedure voor een Permacon verzegeling?
Het is belangrijk dat de af te dichten muren droog aanvoelen en dat het afdichtingsmiddel niet rechtstreeks op het vochtige oppervlak wordt aangebracht.
Stel een luchtontvochtiger op en droog hiermee de muren en de vloerplaat tot een diepte van 2 cm. De meeste van dit soort apparaten kunnen worden gehuurd bij de bouwmarkt. Je staat soms versteld hoeveel water er uit de ruimte word gehaald. Nadat de luchtontvochtiger heeft gedraaid is het raadzaam om weer de vochtigheid van de muren en/of vloeren te meten. Hou er wel rekening mee dat een ontvochtiger zomaar een week moet draaien om genoeg vocht eruit te halen.
Alles gecontroleerd en ben je zeker ervan dat de muren en/of vloeren droog zijn? Dan kan Permacon worden aangebracht. Permacon is een kleurloze vloeistof op waterbasis. Ook als je geen ervaring hebt of je jezelf niet ziet als handyman, dan is het geen probleem om dit aan te brengen. Voor grotere klussen kun je een lage drukspuit gebruiken. Voor kleinere oppervlakten volstaat een kwastje. We hebben een handige calculator gemaakt waarmee je kunt uitrekenen hoeveel Permacon je nodig hebt voor jouw ruimte(s).