Permacon stopt optrekkend vocht.
Optrekkend vocht in uw huis, vakantiehuisje, appartement of schuur is een probleem dat soms pas na jaren zichtbaar wordt, maar dan wel grote problemen kan veroorzaken en reparaties nodig maakt. Een vochtprobleem grondig aanpakken voorkomt grotere schade op lange termijn. Gelukkig kunt u het probleem voorkomen en preventieve maatregelen nemen tegen optrekkend vocht zelf en andere vochtproblemen in uw huis en andere gebouwen.
Wat is optrekkend vocht?

Als u een droge spons op een vochtige ondergrond legt, ziet u hoe de spons vochtig wordt. Het water wordt uit de bodem gezogen en het vocht trekt in de spons. En dat is ook precies wat we van een spons verwachten. Helaas doet een huis of gebouw dat op/in een vochtige bodem staat hetzelfde: het grondwater krijgt toegang tot de constructie en wordt erin gezogen. Dit noemen we optrekkend vocht, dat ook wel opstijgend vocht genoemd wordt.
Optrekkend vocht herkennen kan lastig zijn, omdat de schade zich langzaam opbouwt. Dit type vochtprobleem komt vaak voor in oudere huizen en oudere woningen, maar het is zeker aan te raden om ook bij modernere constructies met bijvoorbeeld een betonnen fundering kritisch te zoeken naar vochtproblemen. Bij oudere gebouwen is het een veelvoorkomend probleem, omdat de funderingen vaak gemetseld zijn en er ontbreekt een waterkerende laag, waardoor het vocht gemakkelijker omhoog trekt. De stenen en het metselwerk staan dan rechtstreeks of indirect in verbinding met het grondwater, oppervlaktewater of ander vocht. Door absorptie, of de zogenaamde capillaire werking, wordt het vocht vervolgens door de gebruikte bouwmaterialen het gebouw ‘ingezogen’. Optrekkend vocht bestrijden is daarom noodzakelijk om schade aan de constructie te voorkomen.
We hebben een apart blogartikel geschreven over “Wat is optrekkend vocht” wat mogelijk interessant is om ook even te lezen.
De mate waarin een gebouw gevoelig is voor de meest voorkomende vochtproblemen, hangt overigens niet alleen af van de constructie en de gebruikte materialen. Een hoge luchtvochtigheid of teveel vochtige lucht in combinatie met onvoldoende ventilatie is een voorkomende oorzaak van het vocht. Ook de algemene vochtigheid, de temperatuur, de mogelijkheid tot verdamping en isolatie van bijvoorbeeld de kruipruimte spelen een rol. Daarnaast kunnen de aanwezigheid van zouten in de gebruikte bouwmaterialen en veranderingen in de grondwaterstand invloed hebben op vochtplekken onderaan muren en andere problemen.
Permacon
- Wij adviseren tweemaal verneveling met Permacon met lage drukspuit.
Eén verneveling dekt ca. 8 m2. Tweemaal vernevelen brengt het gemiddelde op: 1 liter per 4 m2. - Garantie is permanent
- Verkrijgbaar in 1 / 2,5 / 5 / 10 / 25 Liter.
Dit betekent automatisch dat een vochtprobleem ook pas later kan ontstaan. Als de situatie in en om het gebouw aanvankelijk zo is dat er geen vochtproblemen zijn, kan een verandering in de omgeving alsnog problemen met doorslaand vocht veroorzaken.Dit zijn vaak verschillende oorzaken die kunnen bijdragen aan het ontstaan van problemen. U kunt daarbij denken aan veranderingen in de riolering, uw tuin – of die van de buren – die opnieuw wordt aangelegd met een ander afwateringspatroon als resultaat of een nieuwe aanbouw aan het huis.
Gevolgen en schade door optrekkend vocht
Dat de bouwmaterialen van het huis vocht opzuigen, kunt u merken aan allerlei zaken. Uiteraard kunnen er vochtplekken onderaan muren ontstaan die niet het gevolg zijn van directe lekkage, maar van het optrekkende water uit de bodem. U herkent optrekkend vocht bijvoorbeeld aan schimmels en algen die gaan groeien en zich zelfs gaan hechten aan meubels, er kan een muffe geur of muffe lucht ontstaan en verf, stuclagen, behang en andere stoffering kunnen loslaten. Dit kan leiden tot afbladderende verf, loskomend pleisterwerk en verdere schade aan uw interieur.
Maar feitelijk zijn deze zaken alleen nog maar symptomen van het probleem. Ernstiger is dat ook de bouwmaterialen en de constructie zelf uiteindelijk onherstelbaar beschadigd kunnen raken. Niet alleen rechtstreeks vanwege de aantasting van bouwmaterialen door het vocht, maar ook kunnen algen en schimmels die gevoed worden door het vocht, houtconstructies en andere dragende bouwelementen aantasten. In sommige gevallen kan dit leiden tot houtrot of zelfs structurele schade. Deze nadelige gevolgen kunnen zich uitbreiden naar houten vloeren en zelfs de binnenmuur aantasten.
Optrekkend vocht voorkomen
Uiteraard wilt u voorkomen dat uw woning, tuinhuis of schuur beschadigd raakt door vocht dat omhoog komt. De beste preventie begint natuurlijk bij de bouw en constructie zelf, waar al veel maatregelen genomen kunnen worden om te voorkomen dat grondwater en ander vocht problemen veroorzaken. En uiteraard is het belangrijk de waterhuishouding in en om het gebouw te begrijpen. Zaken als de afwatering van het regenwater, mogelijke lekkages en eventuele veranderingen in het grondwaterpeil zijn de moeite waard om uit te zoeken. Een grondige analyse kan helpen bij het stellen van de juiste diagnose.
Daarnaast kan in bestaande gebouwen schade worden voorkomen door middelen te gebruiken die uw bouwmaterialen waterdicht maken en verhinderen dat het vocht nog langer via deze bouwstoffen omhoog kan komen. Bijvoorbeeld door muren injecteren met een vochtwerende gel, waardoor het vocht niet verder omhoog trekt. Dit kan een goede oplossing zijn als een waterkering ontbreekt. In sommige gevallen kan het ook helpen om muren onderkappen of horizontale sleuven in het metselwerk gefreesd aan te brengen. Dit is een ingrijpende methode of zelfs arbeidsintensieve methode, maar dit kan in combinatie met een keramische koker een blijvende oplossing bieden. Zo kan men ook optrekkend vocht behandelen op een manier die lang meegaat.
We hebben een apart artikel geschreven over hoe je een kelder waterdicht kunt maken. Ook met handig stappenplan.
De makkelijkste manier om opstijgende vocht of optrekkend vocht te bestrijden is het middel Permacon, dat een effectieve oplossing biedt om uw bouwmaterialen volledig waterdicht te maken en zo vochtproblemen te voorkomen. Dit middel maakt uw fundering en andere constructies volledig waterdicht en stopt daarmee het optrekken van het vocht. Tegelijkertijd voorkomt dit middel betonrot en stopt het schimmels en algen. Het middel is te gebruiken op alle soorten oud en nieuw beton, baksteen, natuursteen, kalkzandsteen, gips en terracotta. Het is niet alleen te gebruiken in fundamenten en vloeren, maar ook voor bestratingen en wanden.
Een middel als Permacon is milieuvriendelijk en is dus een duurzame oplossing voor optrekkend vocht bestrijden. De vloeistof is kleurloos en op waterbasis, en kan uitstekend door de doe-het-zelver worden gebruikt. Voor grotere klussen kunt u gebruik maken van een gewone lagedrukspuit zoals die ook in de tuin wordt gebruikt. Voor kleinere oppervlakken en toepassingen kunt u een kwast gebruiken. Hiermee wordt het optrekkend vocht gedekt en kan het niet langer omhoog kruipen via de materialen.
Optrekkend vocht, een probleem met een oplossing
Vochtige muren, schimmel en schade aan bouwmaterialen zijn veelvoorkomende problemen in huizen en andere gebouwen. Als we er niets tegen doen, kunnen deze problemen schade veroorzaken aan woning en interieur. Gelukkig kunt u deze schade eenvoudig voorkomen met Permacon, waarmee u beton en steen waterdicht maakt en het verder omhoogkomen van water in uw huis voorkomt. Permacon is een van de beste aanpakken voor het vocht behandelen in diverse vochtige ruimtes of een vochtige omgeving! Het is milieuvriendelijk, eenvoudig aan te brengen en beschermt uw huis, vakantiehuis of schuur zijn voorgoed tegen vocht dat uit de grond omhoog trekt.