Waterdicht cement maken
Vaak wordt het woord cement gebruikt, waar we eigenlijk specie of metselspecie bedoelen. Cement is namelijk een grondstof die door het te mengen met andere materialen (bijvoorbeeld zand, kalk en eventueel grind) en water wordt verwerkt tot metselspecie, voegspecie, mortel of beton.
Voor het metselen van stenen of het opvullen van voegen wordt dus niet zozeer cement gebruikt, maar specie waarvan het cement een bestanddeel is.
Dit artikel beschrijft dan ook hoe je metselspecie kunt maken, en vervolgens hoe je die metselspecie waterdicht kunt maken. Want zonder extra maatregelen kunnen beton en metselwerk op den duur verschijnselen krijgen van optrekkend vocht.
Stappenplan om metselspecie te maken
Cement zelf is een fijngemalen bindmiddel (voornamelijk bestaand uit calciumwaterstofsilicaat) dat samen met water een plastische massa vormt die hard wordt, zowel in de open lucht als in water. Door het nu te mengen met andere stoffen, met name metselzand maar ook kalk, kunnen we metselspecie maken die gebruikt kan worden voor het metselen van een muur, stenen voegen, etc. Ook beton wordt op basis van cement gemaakt, maar voor beton wordt door het cement met veel minder zand en juist met veel meer grind gemengd.
Voor metselspecie is de standaard mengverhouding: 1 deel cement en 3 delen zand. De exacte samenstelling is echter in de praktijk een kwestie van kennis en ervaring en wordt mede bepaald door de toepassing waarvoor de metselspecie wordt gebruikt. Zo ziet men voor het metselen van buitenmuren met harde gevelklinkers vaak een mengadvies van 1 deel cement, 3,5 delen zand, kwart deel kalk. Terwijl voor dezelfde klus, maar dan met veel zachtere kalkzandsteen, een compleet andere mengverhouding wordt geadviseerd, namelijk 1 deel cement, 9 delen zand, 2 delen kalk. De goede verhouding voor metselspecie moet dan ook worden bepaald op basis van het type steen en de plaats van het metselwerk (binnen of buiten). Daarnaast moet er uiteraard water worden toegevoegd. Met meer water is de specie vloeibaarder en makkelijker te verwerken. Maar teveel water betekent dat de bindingskracht afneemt en er na het drogen krimpscheuren kunnen optreden. In het algemeen geldt dat goed gemaakte metselspecie aan een muur blijft plakken en niet uitloopt.
Om metselspecie te maken heb je een metselkuip en een emmer nodig en – zeker bij grotere hoeveelheden – bij voorkeur ook een mixer. Als je geen mixer heeft, kun je ook de troffel gebruiken om de specie te mixen. Dat gereedschap heb je toch al nodig voor het metselwerk zelf en kan ook voor het mixen worden gebruikt.
Eerst moeten de droge stoffen – cement, zand en kalk – goed met elkaar worden gemengd. Pas daarna kan er water worden toegevoegd. Gebruik altijd schone materialen, iedere vervuiling vermindert de kwaliteit van de specie.
Tijdens het maken van de specie kan de verhouding handig gecontroleerd worden door in de bak met specie een gleuf te trekken. Als die gleuf zijn vorm behoudt en zich niet met water vult, kloppen de verhoudingen. Maak overigens nooit meer specie dan je in een uur kunt verwerken, om uitdrogen te voorkomen.
Cementmix
- 5 liter Cementmix staat voor 5 liter water.
- Garantie is permanent.
- Verkrijgbaar in 1 / 2,5 / 5 / 10 / 25 Liter.
Voor de doe-het-zelver zijn zakken met metselcement te koop waar in de gewenste verhouding zand en water aan toegevoegd moeten worden. Daarnaast zijn er zakken kant en klare metselspecie te koop waar alleen water of Cementmix aan toegevoegd hoeft te worden.
Waterdicht cement maken
Hierboven is de gangbare methode beschreven om cement te maken, of beter: metselspecie te maken. Hoewel het de meest gebruikte en ook goede methode is, heeft die wel één belangrijk nadeel: de specie is namelijk niet waterdicht. Het metselwerk is dus ook niet waterdicht en optrekkend vocht wordt niet tegengehouden. Bij beton, dat ook op basis van cement wordt gemaakt, komt daar nog bij dat door vochtopname de bewapening kan worden aangetast, met betonrot van uw gewapend beton als gevolg.
Gelukkig is er een effectieve oplossing voor dit probleem: Cementmix. Cementmix is een vloeistof die het water vervangt bij het mengen van metselspecie, beton of mortel. Je kunt de Cementmix rechtstreeks toevoegen in de speciekuip, emmer of cementmolen in dezelfde verhouding als je water zou hebben gebruikt. Het product werkt van binnenuit en verbindt alle deeltjes in het beton, specie en mortel met elkaar. Het maakt daarmee ieder beton, cement en mortel volledig waterdicht, waterafstotend en het stopt optrekkend vocht.
De dampdoorlaatbaarheid blijft wel gehandhaafd, wat belangrijk is voor een goede klimaat- en waterhuishouding in gebouwen. Door het waterkerende effect van Cementmix kan er ook nooit water doordringen tot het staal van gewapend beton, waardoor ook betonrot geen kans krijgt. Hiermee heb je een permanente en volledige bescherming tegen indringing van water. Cementmix is mens- en milieuvriendelijk en helpt tevens tegen het binnendringen van olie, vetten en zuren in het metselwerk en beton.
Cementmix is voor de doe-het-zelver eenvoudig te verwerken. Het is verkrijgbaar in verschillende verpakkingen van 1 tot en met 25 liter, en is geschikt voor ieder type cement. Omdat het droogproces iets sneller gaat dan met gewoon water, kun je het de eerste keer het beste uitproberen door te starten met een proefstukje te maken. Op deze wijze krijg je er een goed gevoel bij. Daarna kunt je Cementmix op dezelfde wijze gebruiken voor het vervaardigen van uw betonnen kunstwerk, mortel of specie. Het resultaat zal je fascineren, want nu heb je als doe-het-zelver een waterdichte vloer, badkuip, keukenaanrecht, tuinversiersel, beelden, ect. gemaakt waar je nog jaren plezier van zult beleven.