Staal Ontroesten en Primen

Ferrocon is een mens en milieuvriendelijke ontroester en primer in één.

Roest verwijderen van uw auto of fiets? Of uw boot aan het opknappen en wilt roest verwijderen van de kiel? Simpelweg verwijderen van roest van metaal? Voor het verwijderen van alle soorten roest is Ferrocon de perfecte oplossing.

Benodigdheden / materiaal

Lage drukspuit, kwast of dompelbad

Beschermende kleding en handschoenen
Speciale kleding is niet nodig, aangezien Ferrocon een mens- en milieuvriendelijk product is. Wel kunt u rubberen handschoenen aantrekken, vanwege het alkalisch (ontvettend) karakter van Ferrocon.

Stappenplan – ontroesten

  • Zorg dat het oppervlak vrij is van vet, olie, verf of andere afdekkende materialen. Verwijder eventueel loszittende delen zware roest.
  • Trek rubberen handschoenen aan.
  • Als u grotere oppervlakken wilt ontroesten, is het aan te raden een lage drukspuit te gebruiken. Voor kleinere klussen kunt u simpelweg een kwast of borstel gebruiken.
  • Vul de lage drukspuit met Ferrocon Roestomvormer (eerst Ferrocon goed schudden of roeren voor gebruik). Gelijkmatig het oppervlak vernevelen. Gebruikt u een dompelbad, laat dan het metaal gedurende een aantal minuten ondergedompeld. De duur is afhankelijk van de dikte van de roest/corrosie. Als het dompelbad (tot max. 80° C) wordt verwarmd, dan zal de reactietijd aanzienlijk verkort worden. Bij de dompelbad methode zal geen enkel plek onbehandeld blijven. Draaiende delen, zoals schroefdraad, koppelingen, etc. na behandeling meteen droogwrijven of afspoelen.
  • Nadat u het metaal heeft behandeld met Ferrocon, laat u het minimaal 15 minuten drogen/uitharden. De exacte droogtijd is afhankelijk van de temperatuur van Ferrocon, het te behandelen metaal en de omgevingstemperatuur.
  • Wilt u een blank staal creëren? Spoel Ferrocon af met water totdat u blank staal ziet of Ferrocon is uitgewerkt (niet meer bruist). Dit proces kunt u desgewenst herhalen. Als er een witte fosfaat laag/poeder ontstaat kunt u deze afborstelen.
  • Wilt u Ferrocon als ondergrond / primer gebruiken? Spoel het oppervlak na behandeling met Ferrocon niet af. Na droging ontstaat dan een staalharde fosfaatcoating waar de finishlaag op kan worden aangebracht (dit hoeft niet direct, u heeft max 14 dagen de tijd – het oppervlak dient in deze periode niet in contact te komen met vocht).

Tip: Geopende Ferrocon (of restanten van bijv. het dompelbad) kunt u tot 24 maanden gebruiken. Na deze periode kunt u Ferrocon gebruiken als kunstmest voor uw kamer- en tuinplanten, door deze te verdunnen met water (1 Ferrocon: 20 water).

Ferrocon

  • Zeer economisch in gebruik: 0,5 liter is voldoende voor 4 m2.
  • Verkrijgbaar in 0,5 / 1 / 2,5 / 5 / 10 / 25 Liter.