Waterdicht betonsteen maken en metselen?
Kun je waterdicht betonsteen maken? En is het eigenlijk wel nodig om betonsteen waterdicht te maken? Goede vragen waar we in deze blog op ingaan. Want betonsteen is een populair en relatief goedkoop bouwmateriaal dat je zowel binnen als buiten kunt gebruiken. Wij vertellen je graag meer over betonstenen en hun toepassing. Lees je mee?
Wat is betonsteen?
De meest populaire geproduceerde steen of kunststeen (alles wat geen natuursteen is) in Nederland is baksteen. We hebben in een eerdere blog uitgebreid toegelicht hoe baksteen wordt geproduceerd. En ook hoe men het waterdicht kan maken, want dat is baksteen van nature niet.
Iets minder bekend maar ook erg veel gebruikt is de betonsteen. Waar bij baksteen daadwerkelijk een bakproces – vandaar ‘bak’steen – nodig is om van de gebruikte klei een hard materiaal te maken, is de productie van betonsteen eenvoudiger. Al komt er wel meer bij kijken dan simpelweg beton in een mal gieten en wachten tot het is uitgehard.
De betonsteen-productie begint inderdaad met het gieten van beton in mallen. Het verschil met ‘gewoon’ beton is dat beton voor betonsteen vervolgens machinaal wordt getrild en geperst, waarna de betonstenen 8 uur lang in een stoomkamer worden geplaatst. Die behandeling zorgt ervoor dat betonsteen een hogere weerstand heeft, het materiaal bij het verdere uitharden niet krimpt en dat betonsteen een constante kwaliteit heeft.
Is betonsteen waterdicht?
Betonsteen is van nature niet waterdicht. Doordat bij het uitharden van betonsteen water verdampt, ontstaan er minuscule gaatjes in het steen. Deze gaatjes, ook wel het capillaire poriënsysteem genoemd, kunnen zich vullen met water en laten water door. Betonsteen waterdicht maken, heeft vele voordelen. Zo voorkom je met waterdicht betonsteen:
- Mos- en algengroei
- Optrekkend vocht
- Betonrot
- Vries- en dooischade
Gelukkig zijn er genoeg manieren om betonsteen waterdicht te maken. Hier gaan wij later in dit artikel verder op in.
Verschillende soorten betonsteen
Betonsteen kent veel verschillende toepassingen. De mogelijke toepassingen hangen onder andere af van de vorm van betonsteen en de gebruikte betonsterkte. Die betonsteen sterkte begint met extra licht (tot 550 kg/m³), zeer licht beton (550 tot 750 kg/m³) en licht beton (750 tot 1200 kg/m³). Voor zwaardere bouwtoepassingen is er halfzwaar (1200 tot 1900 kg/m³) en zwaar beton (alles zwaarder dan 1900 kg /m³). Alleen de halfzware en zware betonsteen-varianten kunnen voor dragend metselwerk worden gebruikt. De lichtere varianten zijn bijvoorbeeld voor tussenwanden of decoratieve doeleinden.
Een ander onderscheid is tussen massieve betonstenen en holle betonstenen (ook wel volle en holle stenen, of ‘betonblokken vol’ en ‘betonblokken hol’ genoemd). Tenslotte wordt er gevarieerd met extra toevoegingen naast de basis ingrediënten cement, zand en grind. Die toevoegingen variëren van klei tot aan aluminiumpoeder. Hierdoor ontstaan verschillende soorten betonsteen. We noemen een paar voorbeelden:
- Er zijn lichte en extra lichte stenen die bij de bouwmarkt ook wel bekend zijn als YTONG blokken of cellenbeton. We zien ze meestal bij tussenmuurtjes, want voor dragend metselwerk is dit type betonsteen te licht. De vuurvastheid is wel enorm goed wat een veilig gevoel geeft bij tussenwanden. Cellenbeton is overigens minder geschikt voor metselen, deze betonsteen kan men beter lijmen.
- Er zijn ook licht of zeer lichte dampgeharde betonblokken. De samenstelling is anders dan cellenbeton (er wordt bijvoorbeeld geëxpandeerde klei gebruikt in het mengsel) maar ook deze betonsteen wordt veel gebruikt voor tussenwanden en is minder geschikt als dragende metselsteen. Er is een verbeterde variant in de handel onder de naam Topargex.
- Silicaatsteen is een voorbeeld van een betonsteen die juist wel geschikt is voor dragend metselwerk. De stenen worden gemaakt uit cement, zand en gebluste kalk (kalkzandsteen). De brandwerende eigenschappen zijn goed, evenals de warmte- en geluidsisolatie.
Omdat men betonsteen niet bakt, zijn er veel mogelijkheden om te variëren met kleur, vorm en textuur. De toepassingen beperken zich dan ook niet tot metselstenen. Ook als straatsteen en voor decoratieve doeleinden – bijvoorbeeld gevelstenen of sierstenen – is de betonsteen prima te gebruiken.
Standaard betonsteen is niet waterdicht. Met Permacon wel!
Van nature is betonsteen niet waterdicht. Zeker bij de lichtere varianten betonsteen kunnen er poriën en naden aanwezig zijn waardoor vocht de betonsteen binnendringt, of zelfs door de betonsteen heen kan dringen. Afhankelijk van de toepassing is dat vaak ongewenst en willen we dus eigenlijk waterdicht betonsteen gebruiken. Nu kunnen we in principe waterdicht betonsteen produceren door bij het aanmaakproces van het beton het gebruikte water 1-op-1 te vervangen door Ecoform Cementmix. Het resultaat is dan een betonsteen die – eenmaal uitgehard – volledig waterdicht is en geen druppel vloeistof meer doorlaat. Dit is echter bij massaproductie niet de gebruikelijke manier om betonstenen te maken. Gelukkig is er ook een manier om betonsteen achteraf waterdicht te maken.
Zelf waterdicht betonsteen/cement maken
Als je zelf cement gaat maken voor het maken van betonsteen, kun je ervoor kiezen om waterdichte cement te maken. Bestaand betonsteen achteraf waterdicht maken kan ook. Daarvoor heb je twee opties, afhankelijk van het verdere gebruik van de betonstenen:
- Het Ecoform product Permacon zorgt dat in het gehele vochtwisselingsgebied – vanaf het oppervlak tot zo’n 2 centimeter diep in de betonsteen – het materiaal wordt verzadigd met een onoplosbare gel. Deze gel vult het zogeheten capillaire poriënsysteem van het beton volledig af door alle vrije deeltjes te binden. Het resultaat is volledig waterdicht betonsteen, dat bovendien ook nog overschilderbaar is of een andere nabewerking kan krijgen. Permacon trekt namelijk in de betonsteen maar houdt het oppervlak geschikt voor een verdere afwerking. Het resultaat is permanent en zorgt ervoor dat optrekkend vocht, betonrot en mos- en algengroei geen kans hebben.
- Is zo’n eindafwerking van de betonsteen echter niet nodig en is een waterafstotende laag voldoende? Dan is Ecoform Oppercon een optie. Met Oppercon zorg je in één behandeling voor een waterafstotende coating op een betonstenen muur of straatje.
Welke plannen je dan ook hebt met betonsteen, met de Ecoform producten kun je het voor iedere toepassing volledig waterdicht maken. Veel succes!