Verwijderen van kopercorrosie

Kopercorrosie is de bekende groene en harde uitslag op koper. Maar wat is kopercorrosie eigenlijk en hoe ontstaat het? En belangrijker, is die corrosie ook weer te verwijderen en het koper in zijn originele staat terug te krijgen?

In deze blog geven we duidelijke antwoorden op deze vragen. Daarnaast leggen we een goede en eenvoudige oplossing uit om uw waardevolle koper van corrosie te ontdoen.

Wat is koper?

Koper is een scheikundig element. Het is een overgangsmetaal dat in ongelegeerde vorm ook als roodkoper bekendstaat. Mensen gebruiken al eeuwenlang koper. Bij opgravingen zijn zelfs koperen voorwerpen van meer dan 10.000 jaar oud gevonden.

In de Romeinse tijd werd koper voornamelijk op Cyprus gewonnen. Hier komt ook de oorsprong van de naam van het metaal vandaan. Eerste heette het ‘aes cyprium’, oftewel ‘metaal van Cyprus’. Dat is later verbasterd tot ‘cuprum’ en hier ons woord ‘koper’ weer van afgeleid.

ferrocon verwijdert koper corrosie

Koper is nuttig en mooi

Tegenwoordig wordt koper op grote schaal in de industrie gebruikt, omdat het veel nuttige eigenschappen heeft. Koper is buigzaam, eenvoudig te vervormen en heeft een zeer groot geleidingsvermogen voor elektriciteit en warmte.

Een groot deel van het koper in de wereld wordt dan ook gebruikt voor elektriciteitskabels, waterleidingen en als koperdraad in spoelen voor elektromotoren, generatoren en elektromagneten. Ook brouwketels, kunstwerken en daken kunnen van koper zijn.

Uiteraard hebben we koper ook heel vaak in onze handen. De euromunten van 1, 2 en 5 cent zijn van verkoperd staal.

Ferrocon

Lagedrukspuit, kwast of dompelbad kan worden gebruikt om Ferrocon toe te passen.

Kan koper roesten?

Koperen buisje schoongespoeld met ferrocon

Koper roest niet, maar er kan wel sprake zijn van corrosie. Dat zit zo.

Corrosie is een natuurlijke chemische aantasting van materialen. De meest bekende vorm van corrosie is de elektrochemische reactie waarbij lucht en vocht reageren met metaal en het laten oxideren. Ook keramische materialen en kunststoffen kunnen worden aangetast door corrosie.

Vanwege corrosie krijgen ijzerhoudende materialen roest. Roest is roodbruin van kleur en kan ijzer volledig wegvreten, zoals bij staal. Zelfs roestvrij staal kan gaan roesten. Roestend staal zorgt voor veiligheidsrisico’s en het kost vaak veel geld om het weer op te knappen. Lees ook ons blog over hoe je roest kunt verwijderen van staal en ijzer.

Geoxideerd koper: een groene patina

Koper zal echter nooit roesten. Het bevat simpelweg te weinig ijzer. Hoewel het niet roest, kan koper na verloop van tijd wel een doffe corrosielaag krijgen op het oppervlak. Dit groene spul wordt ook wel aangeduid als patina, oftewel koperroest.

Het vormen van zo’n patinalaag kan tientallen jaren duren. Je herkent de kleur misschien wel van het Vrijheidsbeeld in New York. Dat beeld is van koper. Eerst had het de oorspronkelijke rode koperkleur, nu heeft het de groene kleur van de patinalaag. Dat is het resultaat van de koper oxidatie.

Hoe verwijder je roest van koper?

In sommige gevallen kan de groene patinalaag mooi zijn. Maar natuurlijk zijn er ook voorwerpen waarbij je roest van koper verwijderen wil. Dan komt de originele rode kleur van het koper weer in volle glorie terug.

Koperoxide verwijderen met Ferrocon

Gelukkig hebben we een mooi middel waarmee dit mogelijk is. Met Ferrocon kun je op een eenvoudige manier koperoxide verwijderen, zonder het koper te beschadigen. Ferrocon wordt aangebracht op het metaal met een kwast, roller of een lagedrukspuit. Die laatste optie is bedoeld voor grote oppervlakken.

Na het aanbrengen kun je de patina gemakkelijk wegpoetsen. Het resultaat: de groene roest verdwijnt en je ziet het koper weer zoals het oorspronkelijk was. Oxidatie verwijderen is op deze manier echt heel makkelijk.

Koper beschermen tegen oxidatie

Bij roestende metalen als ijzer en staal zet Ferrocon de roest om in een harde primerlaag. Die laag beschermt het metaal daarna automatisch tegen nieuwe corrosie. Bij koper en andere metalen die alleen een oxidatielaag vormen, ontstaat die harde primerlaag niet.

Na een reinigingsbeurt van een koperen voorwerp is het dus verstandig om het koper een extra behandeling geven en een anti-oxidatielaag aan te brengen. Hierdoor is het koper weer beschermt tegen nieuwe oxidatie en corrosie. Er zijn specifieke primers op de markt die geschikt zijn voor de bescherming van koper.

Voor het reinigen van koper is Ferrocon de perfecte oplossing. Uw koper oogt weer als nieuw!