Verwijderen van kopercorrosie

ferrocon verwijdert koper corrosie

Kopercorrosie is de bekende groene en harde uitslag op koper. Maar wat is kopercorrosie eigenlijk en hoe ontstaat het? En belangrijker, is die corrosie ook weer te verwijderen en het koper in zijn originele staat terug te krijgen? In deze blog gaan we verder in op deze vragen en tonen we een goede en eenvoudige oplossing om uw waardevolle koper van corrosie te ontdoen.

Wat is koper?

Dit metaal wordt al eeuwen lang door mensen bewerkt. Bij opgravingen zijn zelfs koperen gebruiksvoorwerpen van meer dan 10.000 jaar oud gevonden. Het mooie roodgekleurde metaal hoort bij de zogenaamde overgangsmetalen, een groep metalen die veel gebruikt wordt in moderne technische toepassingen maar over het algemeen (ijzer uitgezonderd) behoorlijk schaars zijn. Dat geldt ook voor koper en daarom is het metaal de laatste jaren veel in het nieuws vanwege de vele diefstallen van koperen kabels en ander koper materiaal van spoorwegemplacementen, energie- en telecombedrijven. Zelfs kunstwerken van koper en brons worden niet ontzien. Dat heeft allemaal direct te maken met de prijzen die er voor oud koper worden betaald. Waar de schroothandelaren voor oud ijzer nog geen 20 cent per kilo betalen, is dat voor koper al snel het 15 of 20-voudige van dat bedrag.

Het heeft eigenschappen die bijzonder nuttig zijn voor bepaalde toepassingen. Een van de eigenschappen is dat het niet erg gevoelig is voor corrosie. Dat zien we terug in de goede kwaliteit van soms al eeuwenoude koperen delen op oude daken en gebouwen. Veel bekender is de eigenschap dat koper een prima geleider is voor zowel warmte als elektrisch stroom. Een groot deel van het koper in de wereld wordt dan ook gebruikt voor onder anderen elektriciteitskabels en in spoelen voor elektromotoren en generatoren. Daarbij is koper ook nog relatief eenvoudig te bewerken. Daarmee zien we het terug in kunstwerken, gebruiksvoorwerpen, muziekinstrumenten en ketels. En uiteraard is koper ook het metaal dat wordt gebruikt voor waterleidingen. Tenslotte vormt koper natuurlijk de basis voor de veelgebruikte metaallegeringen brons (een legering van koper en tin) en messing (koper en zink).

Ferrocon

Lagedrukspuit, kwast of dompelbad kan worden gebruikt om Ferrocon toe te passen.

Wat is kopercorrosie?

Koperen buisje schoongespoeld met ferrocon

Corrosie is een aantasting van vooral metalen – maar ook keramische materialen en kunststoffen kunnen corroderen – doordat hun omgeving op ze inwerkt. De meest bekende vorm van corrosie is de elektrochemische reactie waarbij water en zuurstof reageren met metaal en het laten oxideren.

Deze corrosie kan echter ook veroorzaakt worden door de inwerking van zuren, door galvanische en andere reacties. Daarnaast kan belasting van het metaal grote invloed hebben op het al dan niet corroderen van het metaal. Zo verwijzen spanningscorrosie en vermoeingscorrosie naar het effect dat een metaal sneller van binnen corrodeert doordat het respectievelijk statisch (trekspanning) of dynamisch (bewegende delen) wordt belast.

In het algemeen is koper goed bestand tegen corrosie. Niet omdat het niet corrodeert, dat doet het namelijk wel degelijk. Maar wel omdat de corrosie snel stopt. Bij ijzer dat roest ontstaat een poreuze roestlaag waar water en zuurstof doorheen blijven dringen zodat het roestproces ongehinderd verder kan gaan. Soms is er aan de buitenzijde van een ijzeren of stalen voorwerp nog maar een klein plekje roest te zien, terwijl het voorwerp aan de binnenkant of achterzijde al bijna helemaal is weggeroest.

Bij metalen als koper, aluminium, zink, nikkel en lood veroorzaakt corrosie veelal een gesloten oxidelaag die het metaal verder afsluit en verdere corrosie tegenhoudt. IJzer en staal roesten dus zonder behandeling volledig door, koper krijgt een groen-zwarte oxidatielaag, ook wel patina genoemd, maar daarna stopt het proces.

Hoe kunnen we corrosie van koper verwijderen?

De patinalaag beschermt dus tegen verdere aantasting en wordt in sommige gevallen ook erg mooi gevonden. Maar natuurlijk zijn er ook koperen voorwerpen waarvan u zo’n corrosielaag wilt verwijderen om het originele roodkoper in zijn volle glans te kunnen tonen. Voor die gevallen hebben we een middel nodig waarmee de corrosie eenvoudig kan worden verwijderd zonder het koper te beschadigen. Ferrocon is daarvoor een uitstekende oplossing. Ferrocon wordt aangebracht op het metaal met een kwast, roller of – voor grotere oppervlakken – een lagedrukspuit. U kunt de patina daarna eenvoudig wegpoetsen en het eindresultaat is het koper zoals het oorspronkelijk was. Na deze reinigingsbeurt moet u het koper nog wel een aparte behandeling geven om het te beschermen tegen nieuwe corrosie.

Bij roestende metalen als ijzer en staal zet Ferrocon de roest om in een harde primerlaag die het metaal daarna automatisch ook beschermt. Bij koper en andere metalen die alleen een oxidatielaag vormen maar verder niet roesten, ontstaat die harde primerlaag niet en zult u dus apart nog een beschermingslaag moeten aanbrengen. Er zijn bijvoorbeeld specifieke primers op de markt die geschikt zijn voor de bescherming van koper. Maar voor het reinigen van het koper zelf is Ferrocon de perfecte oplossing. Uw koper oogt weer als nieuw.