Zelf gevel impregneren: Zo ga je te werk

Zelf je gevel impregneren is een goede zaak. Door je woning, muur of gevel zelf te impregneren heb je geen last meer van groene aanslag, vocht en vuil. Lelijke plekken en beschadigingen door bijvoorbeeld algen, mos en schimmels behoren nu tot het verleden. Dat is toch heerlijk?

Gelukkig is zelf je gevel impregneren ook niet moeilijk. Je kunt zelf hele muren, deuren en gevels gaan impregneren zonder hulp van iemand anders. Je hebt alleen het juiste impregneermiddel en wat goede instructies nodig. Daarom vertellen we je in deze blog precies wat je nodig hebt en wat je zelf moet doen!

Waar komt al dat vuil vandaan?

Gevels zijn vatbaar voor vocht en vuil. De buitenmuren van Nederlandse woningen zijn immers niet van massief steen. Zowel de bakstenen als het voegwerk tussen de bakstenen zijn poreus. Ze laten vocht binnen en kunnen het lang vasthouden. Dit biedt mos, algen en schimmels een ideale plek om te groeien.

Helaas kan die groene aanslag en al dat vuil ook zorgen voor schade. Zo zorgt mos voor bepaalde zuren die de stenen en het voegwerk aantasten. Na een tijdje kan dit zorgen voor problemen als waterschade. Een bekend voorbeeld is doorslaand vocht.

Waarom zou ik mijn muur zelf impregneren?

Het liefst hebben we natuurlijk een schone gevel zonder schade. Dat ziet er beter uit, dat is beter voor je huis en dat vraagt om minder onderhoud. De oplossing om dit allemaal voor elkaar te krijgen? Zelf je muur impregneren!

Een buitenmuur zelf impregneren zorgt voor een waterafstotende en vuilwerende laag over de stenen en het voegwerk. Op deze manier kan er geen water meer in je muren komen en kunnen mos, algen en schimmels zich niet meer hechten aan de gevel. Ook vriesschade, dooischade en hechting van ijzel behoren bij een geïmpregneerde gevel tot het verleden.

Door het impregneren van je buitengevel, geef je de muren een goede beschermlaag. Hier heb je vele jaren profijt van!

Wanneer kan ik mijn gevel zelf impregneren?

Voordat je je gevels gaat impregneren, moet je alle muren eerst schoonmaken. Dit kun je met een hogedrukspuit met heet water doen. Dankzij deze zogenaamde stoomreiniging lost de vervuiling op en spoelt alles weg. Let er hierbij op dat je niet meer waterdruk dan noodzakelijk gebruikt.

Na het schoonmaken van de gevel is het een kwestie van drogen. Daarnaast is het verstandig om de gevel te controleren op scheuren. Als je scheuren tegenkomt, is het verstandig om die zelf te repareren met reparatiemortel.

Zijn de scheuren verholpen en is alles goed uitgedroogd? Dan kun je aan de slag met zelf impregneren van het metselwerk. Maar voordat je daarmee begint, is het natuurlijk goed om te weten welk impregneermiddel je het beste kunt gebruiken.

Wat is het beste impregneermiddel voor de gevel?

Wat ons betreft is het beste impregneermiddel voor gevels zonder twijfel Oppercon. Dit is een milieuvriendelijk impregneermiddel op waterbasis. Het is niet giftig en vormt een waterafstotende en vuilwerende beschermlaag op je gevel. Daarbij laat het je muren nog wel ademen.

Oppercon

Zeer economisch: afhankelijk van de porositeit gemiddeld 1 liter is voldoende voor 8 m².
Beschikbaar in 1 / 2,5 / 5/10/25 liter. Eenvoudig aan te brengen met lagedrukspuit.

De beschermlaag van Oppercon gaat tot een halve centimeter in je gevel zitten. Het kan niet afbladderen en het voorkomt indringing van water. Daarmee voorkomt het ook de aangroei van mos, algen of een schimmel. Dit impregneermiddel gaat zelfs betonrot tegen.

Oppercon is geschikt voor verschillende materialen en oppervlakten. Het is te gebruiken op beton, baksteen en cement. Ook is het te gebruiken op andere poreuze ondergronden kalkzandsteen, natuursteen en terracotta. Het maakt dus bijna niet uit waar je gevel of bestrating van gemaakt is.

Ook fijn om te weten is dat Oppercon kleurloos en geurloos is. Het zal je gevel dus niet verkleuren en het gaat ook UV-straling tegen. Houd er wel rekening mee dat het niet mogelijk is om er een esthetische finish, zoals verf, overheen te schilderen.

Hoe impregneer je zelf een muur?

Nu je weet welk product je in huis moet halen, is het tijd voor de cursus: ‘impregneren, doe je zelf’! We gaan je in een aantal stappen uitleggen hoe je zelf je huis kan impregneren.

Begin met het schudden van het impregneermiddel. Verzamel daarna het juiste materiaal. Je kunt het middel aanbrengen met een lagedrukspuit of een handsprayer. Voor kleine stukjes is het ook mogelijk om een kwast of een roller te gebruiken.

Denk ook aan afplakmateriaal

Oppercon is mens- en milieuvriendelijk, maar het laat wel steenharde laag achter die niet zichtbaar is op de gevel, maar wel op glaswerk, kozijnen, deuren, vensterbanken, etc. Daarom raden wij aan om alles dat niet behandelend hoeft te worden, af te plakken. (TIP: smeer de niet te behandelen delen in met een geconcentreerd afwasmiddel (rechtstreeks uit de fles, dus niet verdunnen met water). Oppercon zal niet hechten op het afwasmiddel. Als je klaar bent met impregneren en Oppercon is uitgehard, dan het afwasmiddel verwijderen.)

Hierna is het tijd om het impregneermiddel op de droge gevel aan te brengen. Werk van boven naar beneden en probeer lopers en plasjes te voorkomen. Zorg voor een egaal, nat oppervlak. Zo krijg je een gelijkmatige dekking over je hele gevel.

Ben je klaar? Dan begint het grote wachten. Het impregneermiddel krijgt nu de tijd om de muur in te trekken en uit te harden. Bij zonnig weer is dit na zo’n 2 uur al klaar, bij minder mooi weer moet je rekenen op ongeveer 8 uur.

Hoeveel impregneermiddel heb ik nodig?

Oppercon is economisch in gebruik. Je hebt ongeveer 1 liter van dit impregneermiddel nodig per 8 vierkante meter. Bij oudere of meer poreuze stenen heb je soms iets meer nodig.

Je merkt het gauw als je iets meer nodig hebt. Als het impregneermiddel namelijk heel snel in de stenen trekt, dan is dit het geval. Dan is het verstandig om gelijk een tweede laag aan te brengen. Hiermee kom je dus uit op 1 liter per 4 vierkante meter gevel.

Hoe vaak moet ik de gevel zelf impregneren?

De beschermlaag van Oppercon gaat heel lang mee, namelijk zo’n 15 jaar. Dan is het biologisch afgebroken. Na ongeveer 15 jaar is het dus een goed idee om een nieuwe laag aan te brengen. Hiermee kunnen we gerust zeggen dat je de gevel niet vaak hoeft te impregneren.

Moet ik beschermende kleding dragen?

Het product Oppercon kan weinig kwaad, maar bij langdurig contact met de huid kan het wel een beetje ontvetten. Je huid zal dan schraal aanvoelen. Daarnaast kan Oppercon een beetje prikken bij contact met de ogen.

Wij raden aan om beschermende handschoenen te dragen tijdens het vernevelen. Bij gebruik op schouderhoogte of hoger, is het ook aan te raden om bedekkende, oude kleding te dragen. Voor de ogen is een sluitende bril geen verkeerd idee.

Na het gebruik van Oppercon is het verstandig om even goed je handen te wassen met zeep.

Welke voordelen biedt een geïmpregneerde gevel?

Een zelf geïmpregneerde gevel biedt tal van voordelen. Je gevel heeft nu een onzichtbare beschermlaag die je muren waterafstotend en vuilwerend maakt. Problemen met indringend vocht, mos, algen, schimmel en ijzel zijn nu voorbij.

Daarnaast vergt een geïmpregneerde muur weinig onderhoud. Vuil en vlekken trekken niet meer in de stenen en het voegwerk. Hierdoor kun je viezigheid gemakkelijk verwijderen zonder de transparante beschermlaag te beschadigen.

Conclusie: zelf gevel impregneren, gewoon doen!

Je eigen gevel zelf schoonmaken en impregneren is geen hogere wiskunde. Alle doe het zelvers kunnen het voor elkaar krijgen. Met het juiste impregneermiddel en de juiste aanpak, beschreven in deze blog, komt het helemaal goed.

Wij wensen je veel succes met zelf impregneren. Mocht je nog vragen hebben of er niet helemaal uit komen, dan kun je altijd contact met ons opnemen. Wij helpen je graag!