Muur impregneren: dit doe je makkelijk zelf

Wil jij de muur impregneren? Dan ben je hier op de juiste plek. In dit artikel vertellen wij je haarfijn hoe je dit zelf kan doen. En geloof ons: dat is makkelijker dan je denkt. En waarmee moet je de gevel impregneren of de muur? Ook dat gaan wij je vertellen. Meer weten? Dan adviseren wij je om gauw verder te lezen. Zo weet jij precies hoe je de muren en gevels waterafstotend kan maken.

Waarom muren impregneren?

De buitenmuur impregneren: waarom is dat zo belangrijk? Wij leggen het graag aan je uit. Hieronder staan de voornaamste reden voor de gevel impregneren (of buitenmuren) op een rijtje.

Optrekkend vocht en doorslaand vocht tegengaan

Met impregneermiddel kan je de gevel waterdicht maken. Hierdoor neemt de kans op vorstschade aanzienlijk af. En dat is iets wat je ten alle tijden moet voorkomen. De muren bevriezen waardoor dit vast blijft zitten aan de muren. Als het dan warmer wordt smelt dit weer. Wanneer jouw muren last krijgen van vorstschade dringt het gesmolten water door de muren heen. Je krijgt dan last van optrekkend vocht en doorslaand vocht. Deze vochtproblemen zijn behoorlijk vervelend. Wat is dat dan precies?

Doorslaand vocht doet zich voor bij poreuze muren. De regen komt in de buitenmuur te zitten. Vanuit hier verspreidt het vocht zich in de muren. Het gevolg: vochtplekken aan de binnenkant. Bij optrekkend vocht trekt omhoog in materialen zoals steen en beton. Dit kan zorgen voor zwammen, schimmels en een muffe geur. En schimmels kunnen dan ook nog eens slecht zijn voor de gezondheid.

Dit kan overigens ook op lange termijn zorgen voor fikse schade aan de buitenmuren en fundering van je huis. De herstelkosten hiervan kunnen behoorlijk hoog oplopen. En precies daarom is de gevel waterafstotend maken zo belangrijk.

oppercon gevel impregneren
Water kan niet een geimpregneerde muur binnendringen

Beter geïsoleerd huis

Bij de gevel impregneren denk je misschien niet direct aan een beter geïsoleerd huis. Toch is het écht zo. Naast dat vuil wordt afgestoten voorzie je jouw huis van een betere isolatie. Hierdoor kan jij ook nog eens besparen op de vaste lasten. En het enige wat je daarvoor hoeft te doen is de gevel impregneren.

Daar komt ook nog eens bij dat de dekking voor vorstschade behoorlijk uiteen kan lopen bij de verschillende verzekeraars. Het kan dus ook best zo zijn dat je vrijwel niets vergoed krijgt. Impregneermiddel zorgt ervoor dat je niet te maken krijgt met deze vervelende kosten.

Wat is impregneren precies?

Later in dit artikel leggen wij je uit hoe je zelf de gevel kan impregneren. Maar wat is impregneren eigenlijk? Impregneren is een duur woord voor een gevel of muur water- en vuil afstotend maken. Het is een soort onzichtbare laag die wordt aangebracht op de muren en gevels.

Dit impregneren doe je met speciaal impregneermiddel. Het aanbrengen gaat vrijwel hetzelfde als bij het aanbrengen van een gewone laag verf op een muur. Wanneer je de gevel laat impregneren wordt dit vaak gedaan met behulp van een lagedrukspuit.

Wat is het beste impregneermiddel voor muren? Oppercon!

In plaats van de muur te laten impregneren kan je dit ook eenvoudig zelf doen. En als je dan verzekerd wil zijn van het beste resultaat kan je het beste Oppercon gebruiken voor je gevel impregneren. Waarom? Wij leggen het uit.

Allereerst zorgt Oppercon voor een onzichtbaar water- en vuilafstotend schild. Ja, je leest het goed: de muren worden waterafstotend. De muur blijft zo langer mooi en is beschermd tegen weersinvloeden. Verder droogt de vloeistof kleurloos op én bescherm je de muur en gevels ook nog eens tegen UV-straling. Klinkt goed, toch?

Bij oude huizen zie je op de buitenmuren vaak groene aanslag. Dat is een teken dat er geen impregneermiddel aangebracht is op de buitenmuur. Er groeit dan schimmel, mos en algen. Gelukkig is dat met Oppercon verleden tijd en hoef je je hier dus absoluut niet druk om te maken. En daar houdt het niet op met de vele voordelen.

Om de muren te impregneren kan je een simpele kwast of lagedrukspuit gebruiken. Maar net wat jij fijn vindt wanneer je de gevel impregneert! Dit is hét perfecte middeltje voor de doe-het-zelver om vochtproblemen letterlijk buiten de deur te houden.

Hoe lang kan je vooruit met een laagje Oppercon? Minstens 10 tot 15 jaar. Hierdoor kan jij nog extra lang genieten van je prachtige muren. Wedden dat ze er over 10 jaar nog als nieuw uitzien? Verder is de vloeistof mens- en milieuvriendelijk. Er zijn geen giftige stoffen gebruikt waardoor je met een gerust hart aan de slag kan. Hiermee ben je verzekerd van optimale bescherming van jouw buitenmuren tegen vervuiling en regen. Of het nou gaat om bakstenen, beton, gips: je kan het goedje bijna overal voor gebruiken.

En hoeveel betaal je hier dan voor? Eén liter kost € 18,95. Dat is genoeg voor zo’n 8 vierkante meter. Wil je een grote afname Oppercon in huis halen? Dan is de literprijs lager. Kortom: deze Oppercon biedt optimale bescherming en kan door iedereen gebruikt worden.

Hoe moet je de muur of gevel impregneren?

Tuurlijk, je kan de gevel laten impregneren door iemand met jarenlange ervaring. Hoewel dit voordelen kent betaal je ook een behoorlijke prijs hiervoor. En eigenlijk is dat zonde van je geld. In plaats van de gevel laten impregneren kan je dit namelijk ook heel eenvoudig zelf doen!

Hoe gaat het impregneren van een gevel of muur? Wij leggen het je hieronder uit met behulp van een handig stappenplan.

De benodigdheden

Voor je aan de slag kan gaan met het impregneren van een gevel heb je een aantal dingen nodig. Hieronder hebben we een lijstje gemaakt van de benodigdheden voor een gevel impregneren (of muur):

  • Impregneermiddel zoals Oppercon
  • Kleding dat vies mag worden (oude kleding dus)
  • Een trap of ladder
  • Een kwast/roller of lagedrukspuit
  • Afdekmateriaal voor de kozijnen en grond
  • Veiligheidsbril- en handschoenen

Het stappenplan

Wanneer je alle benodigdheden in huis hebt gehaald kan je aan de slag. Hierdoor leggen we je stap voor stap uit hoe een gevel impregneren in zijn werk gaat.

Stap 1:

Allereerst is timing belangrijk. Er mag namelijk 24 uur voor het impregneren geen neerslag vallen. De gevel impregneren kan je dus het beste doen bij mooi weer. Op die manier kan het middeltje goed intrekken en drogen. Anders heb je straks nog last van vervuiling.

Stap 2:

Nu is het tijd om, jawel, schoon te maken. Al het vuil dat er al zit dient verwijderd te worden. Het reinigen wordt doorgaans gedaan met een hogedrukreiniger. Dit is ook de meest efficiënte manier. Zorg ervoor dat alle groene aanslag, schimmel en ander vuil verwijderd zijn. Hierbij is gevelreiniging net zo belangrijk als de muur reinigen.

Controleer vervolgens of er ook barstjes in het voegwerk zitten. Zitten er barstjes in de gevels of muren? Dan dien je deze eerst te herstellen met een voegmortel. Zeker in oude huizen is het voegwerk niet altijd meer tip top in orde en heeft de bestaande gevel het vaak zwaar te verduren gehad. Er mogen geen scheuren in de muren zitten tijdens het impregneren.

Stap 3:

Nu is het tijd om alles af te plakken. Wanneer je vloeibaar impregneermiddel gebruikt kan knoeien snel voorkomen. En dat wil je niet op de kozijnen of bestrating hebben. Plak daarom verstandig de kozijnen goed af, evenals de bestrating of de grond. Wanneer je écht zeker wil zijn van je zaak kan je ook de ramen nog afplakken. In andere woorden: alles waarop geknoeid kan worden dien je af te plakken. Gebruik je nou impregneermiddel in crèmevorm? Dan is afplakken meestal niet nodig, maar alsnog wel verstandig.

Stap 4:

Nu is het tijd om het impregneermiddel aan te brengen. Zoals eerder gezegd is het verstandig om oude kleren te dragen. Draag daarnaast ook beschermende handschoenen én een veiligheidsbril. Heb je impregneermiddel op de gevel aangebracht? Geef dit dan 24 uur om te drogen. Impregneermiddel wil je liever niet over je heen hebben. Per ongeluk wel impregneermiddel over jezelf heen geknoeid? Stap dan onder de douche wanneer de muren of gevels zijn geïmpregneerd.

Conclusie over impregneren van een muur

Zoals je hebt gelezen is het helemaal niet zo moeilijk om je eigen muur te impregneren. Het is gewoon een kwestie van het juiste impregneermiddel kopen en met een beetje geduld de juiste stappen uitvoeren.

Wij wensen je veel succes met het beschermen van je muur. Mocht het toch niet lukken of heb je nog vragen over het assortiment van Ecoform Europe, dan kun je altijd even contact met ons opnemen. Wij helpen je graag verder!

Ben je nog benieuwd naar wat je nog meer kunt impregneren met Oppercon? Lees dan meer over zelf je gevel impregneren. Of hoe je natuursteen waterafstotend maakt. En wat te denken van het waterdicht maken van Ytong blokken, maar dan met Permacon?

Wil je Oppercon bestellen? Het is binnen 24 uur verstuurd en je kunt direct zelf ermee aan de slag. Twijfel je nog? Waarom bel je dan niet even met onze kundige servicedesk? Wij zijn te bereiken via 085 060 1062.

Ik wil Oppercon bestellen

Hoe kan ik een muur impregneren?

Je impregneert een muur zelf met behulp van een impregneermiddel, zoals Oppercon. Door middel van een lagedrukspuit bijvoorbeeld.

Waarom een muur impregneren?

De reden dat je een muur impregneert is eenvoudig: je zorgt hiermee voor het behoud van de stenen/muur. Door een niet zichtbare, transparante laag aan te brengen die de muur beschermd.