Alternatieven voor PU betonverf
Is een PU lak of coating de enige optie als u beton wilt verfraaien of beschermen met een vocht- en vuilwerende laag? Zeker niet, er zijn ook prima alternatieven waarmee u beton harder en waterafstotend maakt en beschermt tegen aantasting en vervuiling. We gaan er hieronder wat dieper op in.
Wat is PU lak?
PU staat voor Polyurethaan, een kunststof die bestaat uit zogeheten harde en zachte segmenten. Die combinatie maakt het een bijzonder materiaal. Alleen de harde segmenten zou een hard maar bros resultaat opleveren, terwijl de alleen de zachte segmenten een stroperige vloeistof zouden vormen. In Polyurethaan worden die eigenschappen gecombineerd tot een zeer sterke, buigzame en rubberachtige kunststof. Een kunststof die bijvoorbeeld wordt toegepast als alternatief voor leer en schoenzolen, maar die ook veel wordt gebruikt in het interieur van auto’s. Daarnaast wordt het onder andere verwerkt tot schuim voor matrassen en isolatietoepassingen.
Waar we het in deze blog over hebben, is de toepassing van Polyurethaan in verven, lakken en coatings. Het wordt gebruikt als er een sterke en slijtvaste laag nodig is, die bovendien flexibel genoeg is om niet te barsten bij bijvoorbeeld steenslag. Een bekende toepassing is autolak, maar ook voor betonverf of –coatings wordt veel gebruik gemaakt van Polyurethaan. Door PU-lak te gebruiken op bijvoorbeeld een betonnen vloer, wordt zo’n vloer beschermd tegen slijtage, maar ook tegen vuil en vocht dat binnendringt en het beton kan aantasten en beschadigen.
Is er een alternatief voor PU-lak?
PU betonlakken of betoncoatings zijn niet de enige manier om uw beton te beschermen. Het is ook niet voor iedereen de meest handige keuze, het wordt bijvoorbeeld nogal eens lastig gevonden om de lak goed dekkend op het beton aan te brengen. Ook is PU-lak misschien niet het juiste product als u de natuurlijke look&feel van het beton zoveel mogelijk wil behouden.
Gelukkig zijn er goede alternatieven om beton extra te beschermen zonder PU-betonverf te gebruiken. Zo hebben we veel tevreden klanten die Cementmix of Permacon gebruiken om hun betonnen muren of vloeren effectief te beschermen. Beide producten hebben hun eigen toepassingsgebied waar we hieronder kort op ingaan.
Nieuw beton/cement direct beschermd dankzij Cementmix
De basis van beton wordt gevormd door een mengsel van zand, grind en cement. Als dat mengsel vervolgens met water wordt gemixt tot beton, ontstaat bij het uitharden een zeer sterk materiaal. Maar ook een materiaal dat van nature poreus is met kleine poriën en minuscule scheurtjes waar water in kan kruipen. Dat water zorgt voor aantasting en vervuiling van het beton, zeker als het tijdens vorstperiodes kan bevriezen en uitzetten.
Door al bij de aanmaak van het beton geen water te gebruiken maar Cementmix, wordt dit probleem in de kern aangepakt. Cementmix zorgt er binnenin het mengsel voor dat alle deeltjes in het beton (maar ook cement of mortel) een krachtige verbinding aangaan met elkaar. Zodra Cementmix is uitgehard – het zogeheten curing – is het beton volledig bestand tegen binnendringend water, olie en andere vervuilingen. Ook krijgt het een harder oppervlak en wordt het minder stoffig. Het resultaat is harder en mooier beton dat niet kan worden aangetast door water en vuil.
Bescherming van uitgehard beton met Permacon
Cementmix is dus ideaal als u nieuw beton gaat storten. Maar zijn er ook producten om uw al bestaande en uitgeharde betonnen muur of vloer beter te beschermen? In dat geval is Permacon de ideale oplossing. Permacon vult het gehele vochtwisselingsgebied – een laag van zo’n twee centimeter dik gemeten vanaf het betonoppervlak – met een onoplosbare en niet verplaatsbare gel. Permacon voorkomt op die manier dat water, olie en chemicaliën kunnen binnendringen, beschermt het beton tegen betonrot en stofverlies en verhardt het oppervlak. Het eindresultaat is een uitstekend beschermd en duurzaam beton.