Balkon waterdicht maken

In een flat of appartement is het balkon vaak de enige plek waar u even heerlijk kunt genieten van de buitenlucht. Maar ook als u een huis met tuin heeft, is een balkon vaak nog een heerlijke aanvulling waar iemand zich even rustig kan terugtrekken of genieten van het uitzicht. Zo’n balkon is vaak van gewapend beton en om te voorkomen dat het lelijk wordt of dat de ophanging beschadigd raakt, is het goed om het balkon waterdicht te maken. In dit artikel gaan we in op de constructie van uw betonnen balkon, het effect van vocht op de constructie en het uiterlijk, en we presenteren u de oplossing voor een volledig waterdicht balkon.

Bescherm uw balkon tegen betonrot  met Permacon

De constructie van een balkon

Een balkon kan op veel verschillende manier zijn gebouwd. Soms is het balkon letterlijk een doorstapeling op de balkons eronder of wordt het op kolommen geplaatst, maar vaak zal het balkon daadwerkelijk aan de woning ‘hangen’. Dat kan via balken die uit de woningconstructie zijn doorgetrokken of met ankers die aan de gevel zijn bevestigd. Ook zal de vloer van een balkon vaak van gewapend beton zijn. Gewapend beton is een betonconstructie die is gestort om een frame van stalen buizen heen. Dankzij deze bewapening wordt de constructie veel sterker dan bij beton zonder wapening en wordt voorkomen dat de betonvloer bij belasting zal doorbuigen, beschadigen of zelfs instorten.

De impact van vocht op uw balkon

Bescherm uw balkon tegen betonrot  met Permacon

Beton – een mengsel van cement, zand, grind en water – heeft poriën en wordt van nature niet volledig waterdicht gemaakt. Zeker als er door kleine beschadigingen openingen ontstaan, zal er water naar binnen kunnen dringen. Bij een balkon waar gewapend beton is gebruikt en ook verder metaal is verwerkt in de draagconstructie, bestaat de kans dat op enig moment ook dat metaal in aanraking komt met het aanwezige vocht en zuurstof en begint te roesten. Dit zal het beton structureel verzwakken. Het roestende metaal zet uit en zal het beton en de verdere constructie naar buiten duwen. Dit proces noemt men betonrot en is te herkennen aan verschillende dingen.

Permacon

  • Wij adviseren tweemaal verneveling met Permacon over het gehele oppervlak.
  • 1 verneveling dekt ca. 8 m2. Tweemaal vernevelen brengt het gemiddelde op: 1 liter per 4 m2.
  • Garantie is permanent
  • Verkrijgbaar in 1 / 2,5 / 5 / 10 / 25 Liter.
Voorkom betonrot balkon

Lelijke roestplekken in het beton zijn nog het minste probleem, veel erger is dat er uiteindelijk stukken beton kunnen loslaten met gevaar voor mensen onder het balkon. En uiteindelijk zal ook de constructie zelf het kunnen begeven met rampzalige gevolgen. In 2009 waren bijvoorbeeld de combinatie van betonrot en een aantal doorgeroeste metalen ankers de oorzaak van het naar beneden storten van enorme gemetselde gevelplaten van een flatgebouw in den Haag. In dat geval bleef het bij gevelplaten en grote materiële schade, maar als ditzelfde bij een betonnen balkon of galerij met mensen erop gebeurt, is de ramp uiteraard niet te overzien. Noodzakelijk, die is al gegarandeerd met Permacon.

Betonnen balkon waterdicht maken

Vaak is het beton van uw balkon afgedekt met een afdichtings- of beschermingslaag. In dat geval is het natuurlijk belangrijk dat die laag goed blijft en zo nodig onderhoud krijgt. Echter, als er delen van het beton direct in contact met de buitenlucht komen, of als er alleen beton is gebruikt, dan is het nuttig om dat beton ook echt waterdicht te maken. Hiervoor is Permacon de ultieme oplossing. Permacon maakt beton volledig en permanent waterdicht en stopt ook optrekkend vocht. Permacon voorkomt daarmee het ontstaan van betonrot, en houdt uw balkon bovendien langdurig vrij van algen en schimmels.

Bescherm uw balkon tegen betonrot  met Permacon

Permacon is een bijzonder effectief middel. In het beton zitten altijd poriën en vaak ook kleine scheurtjes en andere openingen. Permacon zorgt ervoor dat iedere porie of opening in het vochtwisselingsgebied – dat is een laag van zo’n 2 centimeter beton gemeten vanaf het oppervlak – wordt verzadigd met een onoplosbare gel. Normaal zit in die openingen vocht dat zich vrijuit kan bewegen, maar de vaste gel die Permacon laat ontstaan, is niet vloeibaar en blijft onbeweeglijk op de plaats.

Met de waterdichte coating van Permacon kunt u echt een balkon afdichten en wordt al het optrekkende en intrekkende water tegengehouden. Maar ook worden schadelijke stoffen als chloriden, sulfaten en andere verontreinigingen door de gel vastgezet in het beton. Het eindresultaat is beton dat sterker is en ondoordringbaar.

Permacon is een kleurloze en milieuvriendelijke vloeistof op waterbasis die eenvoudig door de doe-het-zelver kan worden opgebracht. Voor grotere oppervlakken zoals een complete balkonvloer kunt u Permacon aanbrengen door het vernevelen met een lagedrukspuit van het type dat ook in de tuin wordt gebruikt, terwijl u voor kleinere oppervlakken en onderdelen een kwast kunt gebruiken. Overigens wordt het eindresultaat nog fraaier als u uw betonnen balkonvloer nog afwerkt met een waterafstotende coating zoals Oppercon. Voor de vloeistofdichtheid van de betonvloer is dit echter niet noodzakelijk, die is al gegarandeerd met Permacon.