Vochtige buitenmuur behandelen voor blijvend resultaat
Vocht in huis is iets wat helaas vaak voorkomt en waar veel huiseigenaren mee te maken krijgen. Een van de meest voorkomende oorzaken van vochtproblemen is een vochtige buitenmuur of buitengevel. Dit kan leiden tot allerlei problemen, zoals schimmelvorming, afbladderende verf en zelfs schade aan de stenen of de constructie van je huis. Het is daarom belangrijk om de vochtige buitenmuur behandelen.
Inhoudsopgave
Waarom is het belangrijk om vochtige buitenmuren te behandelen?
Vochtige buitenmuren kunnen leiden tot verschillende problemen, zowel voor je huis als voor je gezondheid. Droge buitenmuren beschermen je tegen de weerelementen en zorgen voor een aangenaam leefklimaat. Een vochtige buitenmuur of buitengevel kan ernstige gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan schimmelvorming, scheuren in het voegwerk van je binnenmuren of problemen aan de constructie of gevelbekleding. Daarnaast kan het gezondheidsproblemen geven zoals allergieën of ademhalingsklachten.
Wat zijn de oorzaken van een vochtige buitenmuur?
Een vochtige buitenmuur kan diverse oorzaken hebben. Wij zetten er een aantal voor je op een rijtje:
Slagregen: Langdurige slechte weersomstandigheden zorgen dat je muren langer nat blijven en het water in je muren trekt. Dit zorgt voor doorslaand vocht in je binnenmuren.
Opstijgend vocht: Grondwater kan via de fundering in de muur trekken. Dit gebeurt vooral bij oudere huizen die geen goede waterkering hebben.
Condensatie: Wanneer een koude muur in aanraking komt met warme lucht ontstaat condensvorming. Wanneer bakstenen vocht absorberen kunnen poreuze stenen ontstaan. Hierdoor zal de buitenmuur barsten vertonen.
Lekkages: Een lek in de waterleiding, een verstopte regenpijp of een kapotte dakgoot kan leiden tot een vochtige buitenmuur.
Hoe herken je een vochtige buitenmuur?
Zit er vocht in je gevel? Een vochtige buitenmuur is niet altijd makkelijk te herkennen. Zo kom je erachter:
Vochtplekken: Tekenen van een vochtige muur zijn bijvoorbeeld duidelijke vochtplekken.
Schimmelvorming: Schimmel gedijt goed in een vochtige omgeving. Zie je zwarte of groene vlekken op je muur? Dan is de kans groot dat je met schimmel te maken hebt.
Afbladderende verf of pleisterwerk: Vocht kan ervoor zorgen dat verf, pleisterwerk of behang van de binnenmuren loslaat.
Muffe geur: Een vochtige muur kan een muffe geur verspreiden.
Hoge luchtvochtigheid: Een vochtige muur kan leiden tot een hoge luchtvochtigheid in huis.
Verschillende soorten vochtproblemen
Vochtproblemen in een huis komen in veel verschillende soorten voor. Zo kun je te maken hebben met een vochtige buitenmuur, waarbij de muur vocht opneemt als een soort spons. Door dit doorslaand vocht kunnen onder andere de voegen ernstig beschadigd raken. Maar ook een vochtige gevel of een lekkende dakgoot kan voor ernstige schade aan je woning zorgen.
Methodes voor het behandelen van een vochtige buitenmuur
Je vochtige buitenmuur behandelen? Daarvoor zijn diverse methodes beschikbaar:
Impregneren: Met Permacon impregneer je buitenmuren tegen optrekkend en doorslaand vocht. Permacon trekt diep in de poriën van de muur en vormt daar een onzichtbare waterafstotende laag. Hierdoor blijft de muur dampdoorlatend, maar krijgt vocht geen kans om binnen te dringen. Dit beschermt je gevel langdurig tegen vochtschade, algen en schimmelvorming.
Injecteren: Bij injecteren boor je kleine gaatjes in de muur en spuit je hierin een vochtwerende vloeistof. Dit creëert een barrière die voorkomt dat vocht uit de grond in de muur trekt.
Sealen: Door je muur te sealen met Oppercon breng je een transparante beschermlaag aan die voorkomt dat vocht binnendringt. Oppercon hecht zich aan het oppervlak van de muur en vormt een sterke, waterafstotende laag. Dit is ideaal voor muren die veel blootstaan aan regen en wind, terwijl de ademende eigenschappen van de muur behouden blijven.
Welke methode is geschikt voor mijn situatie?
Om erachter te komen welke methode geschikt is voor jouw woning is het altijd verstandig om een professional om advies te vragen. Zij bekijken met jou wat de oorzaken kunnen zijn van de vochtproblemen, wat het type muur is en wat het budget is voor het herstellen van de vochtproblemen.
Als je muur vochtig wordt door regen of andere weersomstandigheden, is impregneren met Permacon de beste keuze. Permacon trekt diep in de muur en vormt een onzichtbare waterafstotende laag, terwijl de muur wel blijft ademen. Dit voorkomt doorslaand vocht en beschermt tegen algen en schimmel.
Wil je een extra beschermlaag op je muur die niet alleen waterafstotend is, maar ook beschermt tegen vuil en vervuiling? Dan is sealen met Oppercon een goede keuze. Oppercon vormt een sterke, transparante laag op de muur die voorkomt dat vocht binnendringt, zonder de ademende eigenschappen van de muur te verliezen.
Behandeling van een vochtige buitenmuur
De start van het behandelen van een vochtige gevel ligt natuurlijk bij de oorzaak. Waar komt het vocht vandaan? Vervolgens maak je de gevel schoon en repareer je deze waar nodig. Dan is het echt tijd om de vochtige buitenmuur te behandelen. Dit kun je op verschillende manieren doen, zoals het impregneren of sealen van de gevel. Door de gevel te behandelen zorg je ervoor dat deze waterdicht wordt gemaakt.
Zelf doen of uitbesteden?
Het is belangrijk om te weten dat sommige methoden, zoals injecteren, drainage en het plaatsen van een membraan, specialistische kennis en ervaring vereisen. Deze kun je beter overlaten aan een vakman.
De voor- en nadelen van zelf je vochtige buitenmuur behandelen: Je bespaart kosten op een professional en hebt de controle in eigen hand. Je bepaalt zelf hoe en wanneer je het uitvoert. Nadeel hiervan is dat het tijd kost. Wanneer je niet ervaren bent, is de kans op fouten groter.
De voor- en nadelen van uitbesteden: Je zet een vakman aan het werk en weet dat hij met expertise aan de slag gaat, daarnaast kost het je geen tijd. Nadeel is dat je ook afhankelijk bent van de vakman en dat de kosten hoger liggen.
Tegenwoordig is het steeds makkelijker om een vochtige buitenmuur zelf te behandelen. Met Permacon en Oppercon behaal je een professioneel resultaat zonder specialistische kennis.
Hoe werkt Oppercon als oplossing voor vochtige buitenmuren?
Je buitenmuren bescherm je tegen vocht met Oppercon. Het pakt de oppervlakte structuur op moleculair niveau in. Dat betekent dat er een coating komt rondom iedere korrel materiaal tot maar liefst 5 mm diep. Door de langzame biologische afbraak is Oppercon tot wel 15 jaar werkzaam. Wanneer de te behandelen oppervlakte schoon is en vrij van verf, kan Oppercon gelijkmatig worden verdeeld over de het te behandelen oppervlak. Na ongeveer 2 tot 8 uur is Oppercon droog en heb je een vloeistofdicht resultaat.
Een vochtige buitenmuur behandelen doe je nu goed en eenvoudig met Oppercon!
Tips om een vochtige buitenmuur te voorkomen
Onderhoud de woning: Schilder je muren regelmatig en controleer je voegen op dichtheid. Maak ook je dakgoten schoon en repareer gebreken. Zeker als we kijken naar oudere huizen waarbij vochtproblemen vaker spelen.
Zorg voor goede ventilatie: Een goede ventilatie zorgt voor de afvoer van vochtige lucht. Hierdoor voorkom je condensatie op de muren.