Zelf impregneren van een gevel

Een gevel impregneren lijkt op het eerste gezicht niet een doe het zelf klus. Toch is het mogelijk het hydrofoberen / impregneren van een buitenmuur zelf uit te voeren.

Oppercon is een mens en milieuvriendelijk hydrofobeermiddel. U spuit Oppercon over de gevel, om deze te beschermen tegen vocht, vuil, algen- en schimmelgroei.

Hieronder vindt u een beschrijving van hoe u zelf een gevel het beste kunt impregneren.

Benodigheden / materiaal

Lage drukspuit
Wordt gebruikt om Oppercon aan te brengen.

Afplakmateriaal
Oppercon is mens- en milieuvriendelijk, maar het laat wel steenharde laag achter die niet zichtbaar is op de gevel, maar wel op glaswerk, kozijnen, deuren, vensterbanken, etc. Daarom raden wij aan om alles dat niet behandelend hoeft te worden, af te plakken.
TIP: smeer de niet te behandelen delen in met een geconcentreerd afwasmiddel (rechtstreeks uit de fles, dus niet verdunnen met water). Oppercon zal niet hechten op het afwasmiddel. Als u klaar bent met impregneren en Oppercon is uitgehard, dan het afwasmiddel verwijderen.

Beschermende kleding en handschoenen
Speciale kleding is niet nodig, aangezien Oppercon een mens- en milieuvriendelijk hydrofobeermiddel is. Wel kunt u rubberen handschoenen aantrekken, vanwege het alkalisch (ontvettend) karakter van Oppercon.

Trap
Indien nodig een trap.

Oppercon

 • Zeer economisch in gebruik: Afhankelijk van de poreusheid, 1 liter is voldoende voor 8 m² .
 • Verkrijgbaar in 1 / 2,5 / 5 / 10 / 25 Liter.

Stappenplan – doe het zelf impregneren

oppercon tegels waterafstotend
 • Zorg dat de gevel goed schoon is. Als er bijvoorbeeld mos op de gevel aanwezig is, adviseren wij deze eerst te verwijderen. Ook verf of andere stoppende middelen van de gevel verwijderen.
 • De gevel dient handdroog te zijn en een temperatuur van tussen de 5 en 25 graden Celsius te hebben (Oppercon is een watergedragen product en zal bevriezen bij te lage temperaturen en te snel verdampen bij te hoge temperaturen).
  TIP: mocht de gevel boven de 25 graden zijn, spuit deze dan eerst goed vochtig en laat het handdroog opdrogen. Vervolgens kunt u Oppercon aanbrengen.
 • Leg afdekmateriaal onder de te impregneren gevel en plak ramen, kozijnen en deuren af (of gebruik hiervoor afwasmiddel).
 • Bij grotere klussen trek eventueel rubberen handschoenen aan (Oppercon heeft een ontvettende werking op de huid).
 • Vul de lage drukspuit met Oppercon.
 • Als u uw lage drukspuit heeft afgevuld, bent u klaar om Oppercon tegen de gevel te vernevelen.
 • Deel de gevel op in vlakken zodat u systematisch te werk kunt gaan en geen plekken overslaat. Begin in een hoek en vernevel van boven naar beneden, zonder te druppelen. Wanneer de gevel poreus is, vernevel dan nogmaals tot de gevel niets meer absorbeert.
  LET OP: nooit plekken waar Oppercon al is opgedroogd nogmaals aanbrengen. Als Oppercon is opgedroogd zal het ook zichzelf niet meer opnemen en een zichtbare witte laag achter laten.