Tuin betegelen en waterdicht maken

Oppercon stopt groene aanslag

Zelf een water- en vuilafstotend terras aanleggen

Veel mensen gaan zo rond deze tijd weer met fris enthousiasme aan de slag met en in hun tuin. Wellicht was u al een tijdje van plan een tuinpad of een nieuw terras aan te leggen? Leuk idee, en met wat handigheid een prima klus om bij lekker weer zelf uit te voeren. Er is natuurlijk een ruime keuze aan tuintegels, dus of u nu van natuurstenen tegels houdt of juist betontegels of klinkers om uw huis wilt leggen, u kunt aan de slag. Wel is het goed om ook vast na te denken hoe u die tegels vervolgens net zo mooi houdt als toen ze werden afgeleverd.

Gelukkig is er een handige manier om uw tuintegels waterafstotend te maken en daarmee ook afstotend voor schimmels, algen en mossen. U houdt uw tuintegels er mooi mee en u zult gelukkig ook minder snel uitglijden na een regenbui.

Hoeveel tegels heb ik nodig voor mijn tuinpad of terras?

Houd er bij het bepalen van het aantal tegels rekening mee dat u uw tegels natuurlijk nooit helemaal kunt benutten, tenzij er precies een heel aantal tegels in uw pad of terras passen. Omdat dat laatste vrijwel nooit het geval is, moet u rekening houden met een bepaald snijverlies. Afhankelijk van de gekozen vorm en het formaat tegels kan dat snijverlies variëren, maar meestal ligt het ergens tussen de 5 en 10 procent. Let er eventueel bij aankoop op dat u nog wat tegels of straatstenen kunt nabestellen of juist terugbrengen.

Houd er bij uw planning ook rekening mee dat uw tegelpad of terras aan de buitenkant wordt afgesloten met opsluitbanden. Die houden uw tegels op hun plek en zijn dan ook belangrijk voor het aanzicht en het behoud van uw bestrating. Let er wel op dat de tuintegels uiteindelijk hoger komen te liggen dan de opsluitband, want regenwater moet uiteraard kunnen weglopen.

Oppercon

  • Zeer economisch in gebruik: 1 liter is voldoende voor 8 m2
  • Verkrijgbaar in   1 / 2,5 / 5 / 10 / 25 Liter.

Ondergrond voor uw tuintegels

bestrating waterdicht

Uw tegels moeten op een goede en stevige ondergrond komen. Nadat u de contouren van het nieuwe pad of terras heeft uitgerekend en gemarkeerd, moet de grond tot zo’n 15 à 20 centimeter worden afgegraven en vervolgens opgevuld met ophoogzand. Ook wordt er wel drainagemortel gebruikt of juist eerst een laagje korrelmix of gebroken puin waar nog ophoogzand overheen wordt gestort.

U verdeelt dat zand met een lange lat en moet het daarna zo stevig mogelijk aandrukken. Dat kan met bijvoorbeeld een plank, maar als u een trilplaat heeft is dat nog beter uiteraard. De tegels hoeven niet volledig waterpas te liggen. Buiten is het namelijk beter om een klein beetje, zo’n 1 à 2 procent, afschot te hebben richting de tuin om te zorgen dat water niet op uw terras op tuinpad blijft liggen. Zorg er in ieder geval voor dat de tegels niet aflopen richting uw woning.

Het leggen van de tegels of stenen

bestrating waterdicht

Vervolgens plaatst u de tegels. Daarbij legt u zoveel mogelijk eerste de hele tegels en gaat daarna de tegels op maat maken voor de plaatsen waar dat nodig is. De tegels of klinkers moeten na het leggen stevig worden aangeklopt met een rubberen hamer.

Als de tuintegels zijn gelegd, is uw terras of tuinpad nog niet helemaal af. Voor een fraai uiterlijk en om onkruid tegen te gaan, is het belangrijk dat de voegen goed met zand worden gevuld. Dat doet u door zand over de tegels te gooien en met een bezem over de voegen te verdelen, totdat deze helemaal met zand zijn gevuld.

Waterafstotend maken van tuintegels en steen

Als uw terras of tuinpad klaar is, hoopt u natuurlijk dat vocht er geen grip op krijgt. Het laatste dat u wilt, is dat uw nieuwe tegelpad of terras vol komt te zitten met algen, mos en schimmels.

De beste manier om dit te voorkomen, is ervoor zorgen dat er geen vocht in uw tegels kan trekken. Tegels zijn van nature poreus, waarbij de mate van poreusheid afhangt van de samenstelling; baksteen zuigt uiteraard veel sneller water op dan harde natuursteen.

Om te voorkomen dat uw tegels water opzuigen en vervolgens de ideale voedingsbodem vormen voor schimmels, mos en andere vervuiling, moeten we de tegels waterafstotend maken. De ideale oplossing daarvoor is Oppercon, daarmee gaan we tuintegels impregneren.

Oppercon is een milieuvriendelijk, niet giftig hydrofobeermiddel dat u veilig in uw tuin kunt gebruiken. Het vormt tot ongeveer een halve centimeter binnenin de tegel of steen een waterafstotende coating die echt in het materiaal gaat zitten en niet kan schilferen, afbladeren of barsten. Oppercon is eenvoudig aan te brengen en het eindresultaat is een terras dat voor langere tijd waterafstotend is en daarmee ook algen, mos en schimmels geen ruimte geeft. We wensen u veel plezier met uw nieuwe terras of tuinpad.

Oppercon is een must voor elke doe-het-zelver. Met Oppercon kunt u zelf op een makkelijke manier uw gevels, muren of bestrating impregneren, om ze zo water- en vuil afstotend te maken.