Gevel impregneren en reinigen

Iedereen die weleens een nieuwbouwhuis heeft betrokken, een nieuw muurtje heeft gemetseld of zijn muur heeft laten schoonmaken, kent de frustratie: de ergernis als je merkt dat die muur na een paar maanden (of zelfs korter) alweer vuil wordt. Je weet niet waar het vuil vandaan komt maar groene aanslag en vuil verdringen zich al snel weer op die vroeger zo mooie buitenmuur.

oppercon houd uw gevel water en vuilafstotend

Schoonmaken gevel

Sneller dan ons lief is moeten we onze gevel dus alweer gaan schoonmaken. Maar wat is daarbij de beste aanpak? Moet ik mijn gevel door een bedrijf laten reinigen? Kan ik zelf mijn gevel schoonmaken? En wat moet ik doen om te voorkomen dat ik niet over een paar maanden weer met een vuile muur zit? We gaan er in deze blog wat verder op in. Om op de antwoorden vooruit te lopen, je kunt heel veel zelf en met de juiste preventieve impregneer behandeling ben je er daarna weer voor lange tijd vanaf. Maar eerst kijken we even verder naar wat eigenlijk de oorzaak is van zo’n vuile muur. Want regenwater is toch schoon?

gevel reinigen impregneren met oppercon

De verschillende soorten gevel vervuiling

Allereerst zijn er natuurlijk veel verschillende soorten vervuiling. Zo kan er bijvoorbeeld onverhoopt een vandaal langskomen en een muur vol graffiti spuiten. Dat is lastig te voorkomen en vraagt veelal om een specialistische gevelreiniger. Die kan de graffiti verwijderen met chemische hulpmiddelen of zandstralen. Ook bij hardnekkige roetvervuiling is chemische reiniging vaak de beste oplossing.

Maar misschien wel de meest voorkomende vervuiling van onze Nederlandse gevels wordt gevormd door mos en algen. Bijzondere hardnekkige planten en organismen die kunnen overleven op plaatsen waar zelfs gewoon gras het slecht doet. Schaduw, vocht en weinig licht, mos vindt het allemaal geen probleem. Bovendien kunnen mos en algen prima tegen een harde, stenen ondergrond. Dat zien we in de vrije natuur als we mos op rotsen tegenkomen waar verder geen plant te vinden is. En thuis zien we het als mos en algen zich hechten aan onze buitenmuren.

Want onze buitenmuren zijn natuurlijk niet van massief steen. Zowel bakstenen als de cementmortel zitten vol poriën die vocht binnenlaten en lang kunnen vasthouden. Een ideale groeiplek voor mos met als extra nadeel dat mos ook nog zuren afscheidt die het cement en de stenen kunnen aantasten. Mos en algen zien er dus niet alleen lelijk uit op uw gevel, ze beschadigen die ook.

gevel reinigen impregneren met oppercon

Reinigen van de buitengevel

Vaak kunnen we tegen mos en algen prima zelf aan de slag. Zo is een hogedrukspuit met heet water meestal heel effectief. Bij deze zogeheten stoomreiniging lost de vervuiling op door het hete water en zorgt de waterdruk vervolgens dat het vuil wordt weggespoeld. Let daarbij wel op dat de druk niet te hoog is en daarmee de muur en het cement nog ruwer maakt. Want hoe ruwer de muur, des te beter mos zich kan hechten. Al we niet uitkijken zijn we met de hogedrukspuit de muur aan het prepareren voor nog meer mos groei. Naast de hogedrukspuit zijn er ook veel huis-, tuin- en keukenmiddeltjes die behoorlijk effectief kunnen zijn tegen mos en algen. Denk daarbij aan zaken als schoonmaakazijn, groene zeep, soda of Biotex. Na het schoonmaken kunnen we prima zelf de gevel impregneren.

Oppercon

Zeer economisch: afhankelijk van de porositeit gemiddeld 1 liter is voldoende voor 8 m².
Beschikbaar in 1 / 2,5 / 5/10/25 liter. Eenvoudig aan te brengen met lagedrukspuit.

De gevel impregneren om nieuwe vervuiling te voorkomen

oppercon houd uw bestrating water en vuilafstotend

Als we de gevel hebben schoongemaakt of hebben laten reinigen, is het zaak om te voorkomen dat de muur weer snel opnieuw vuil wordt. We moeten mossen en algen dus geen kans geven om zich weer in en op de muur te hechten. Een uitstekende én milieuvriendelijke oplossing daarvoor is het impregneermiddel Oppercon. Met Oppercon kun je zelf eenvoudig gevels en muren, maar bijvoorbeeld ook de bestrating water- en vuilafstotend maken. Oppercon zorgt voor een waterafstotende coating die tot een halve centimeter de stenen en het cement binnendringt. Omdat het middel echt in de muur gaat zitten, kan het niet loslaten en afbladeren. De muur als geheel wordt waterafstotend, maar blijft wel ademen.

Oppercon is samengesteld uit natuurlijke ingrediënten. Het hydrofobeermiddel Oppercon is niet giftig en volledig milieuvriendelijk. Je kan Oppercon dus veilig toepassen in en om het huis. Op de buitengevel, maar ook voor jouw terrastegels. Met Oppercon kun je weer lang genieten van schone buitenmuren en straattegels.

Nog een aantal antwoorden op vragen die we vaker krijgen:

Moet ik mijn gevel door een bedrijf laten reinigen?

Je kunt dit laten doen door een bedrijf, maar met onze handleiding kun je dit prima zelf.

Kan ik zelf mijn gevel schoonmaken?

Dat kan zeker, een hogedrukspuit met heet water is zeer effectief en goed zelf te doen.

Hoe voorkom ik dat ik weer mijn muur moet reinigen?

Na het reinigen kun je het beste de muur impregneren met Oppercon.

Ik vind het toch een spannend stap, kan ik jullie ook bellen?

Graag zelfs! We staan je tijdens werkdagen graag te woord en nemen elke twijfel weg. Je kunt ons bereiken op 085 060 1062.