Muur metselen en waterdicht maken

Rode bakstenen metsel muur
Ambachtelijk metselen.

Zelf een muur metselen en waterdicht maken

Er zullen niet veel mensen zijn die de muren van hun eigen huis hebben gemetseld, maar het metselen van een muurtje in de tuin, de muren voor een klein tuinhuisje of tuinhaard, dat ligt al weer een stuk dichter bij de mogelijkheden van veel doe-het-zelvers.

In deze blog bekijken we wat er zoal komt kijken bij het metselen van een muur, en ook kijken we naar wat er nodig is om die muur vervolgens geschikt te maken voor ons natte klimaat. Want zelfs als het zonnig en 20 graden is als u het muurtje metselt, niet lang erna zullen regen en wind er met kracht tegenaan slaan. Hoe zorgt u ervoor dat al dat vocht uw metselwerk niet aantast? Ook daar besteden we aandacht aan.

Wat voor muur gaat u metselen en waterafstotend maken?

cementmix voor waterdicht cement

Meestal wordt bij metselwerk gebruik gemaakt van bakstenen in het Waalformaat. Dat is de welbekende baksteen van 21 x 10 x 5 centimeter. Het meeste metselwerk is halfsteens waarbij de stenen in de lengterichting op elkaar worden gemetseld en het eindresultaat een muur is van 10 cm dikte.

Voor dikkere muren en losstaande tuinmuren wordt wel steensverband gebruikt, waarbij de muur even dik is als de lengte van de baksteen. Een spouwmuur bestaat uit twee parallel gemetselde halfsteens muren met daar tussen in een ruimte. Deze spouw helpt vochtdoorslag van buiten naar binnen te voorkomen en wordt ook vaak gebruikt om isolatiemateriaal aan te brengen.

Fundament voor een gemetselde muur

De kwaliteit van uw gemetselde muur staat of valt met de kwaliteit van de fundering. Onder uw bakstenen muur moet een deugdelijk fundament liggen, bij voorkeur van beton. Een vaak gehanteerde vuistregel is dat u voor iedere laag stenen één centimeter betonfundering moet rekenen. De fundering moet zeker twee keer zo breed zijn als de muur.

Zelf metselspecie maken

Mengverhoudingen Betonspecie - EcoformEurope.com

Vaak hebben mensen het over cement waarmee wordt gemetseld, maar eigenlijk wordt de metselspecie bedoeld. Cement is namelijk het basismateriaal, dat samen met metselzand en water wordt gemengd tot de metselspecie waarmee u uw bakstenen muur kunt metselen.

De verhouding is vaak 1 deel cement en 3 delen zand, maar de juiste verhouding hangt ook een beetje af van de toepassing. Afhankelijk van of uw metselklus binnen of buiten is en het type steen dat wordt gebruikt.

Overigens is metselspecie ook in kant en klare zakken te koop waarbij u niet hoeft na te denken over de juiste mengverhouding maar alleen nog water hoeft toe te voegen. Belangrijk is dat u niet teveel metselspecie tegelijk aanmaakt. De verwerkingstijd is maximaal zo’n 2 uur, dus maak niet meer metselspecie aan dan u in twee uur kunt verwerken. Indien je waterdicht cement wilt maken, dan moet je het mengen met ons product cementmix in plaats van water.

Metselprofielen voor kaarsrecht metselwerk

Belangrijk voor de kwaliteit van uw zelf gemetselde muur is de verdere voorbereiding. Naast een goede fundering van de muur is het ook belangrijk om uw metselwerk goed uit te lijnen. U wilt een rechte muur die waterpas loopt met gelijkmatige voegen van ongeveer 10 tot 12 millimeter tussen de stenen. Dat kunt u bereiken door gebruik te maken van metselprofielen. Dat zijn balken die u aan de uiteinden van de te metselen muur plaatst, waarbij u uiteraard moet zorgen dat ze precies de uiteinden van de muur markeren en waterpas staan. Door een touwtje te spannen tussen de profielen kunt u vervolgens nauwkeurig markeren langs welke lijn en op welke hoogte u een nieuwe rij stenen moet metselen. Op die manier kunt u iedere nieuwe rij stenen recht en waterpas plaatsen met nette, gelijkmatige voegen.

Afwerking en waterafstotend maken van uw bakstenen muur

Oppercon maakt uw gevel water- en vuilafstotend

Als uw muur gereed is, moet het metselwerk nog twee weken drogen en uitharden. Daarna kan de muur worden gevoegd. Als u vervolgens het fraaie eindresultaat van uw zelfgemetselde muur ziet, zult u zich tegelijkertijd ook afvragen hoe u het zo mooi kunt houden. Weer en wind kunnen uw muur snel laten verweren, zeker als er vocht in uw muur kan trekken. En dat kan helaas, want zowel bakstenen als metselspecie zijn van nature niet waterdicht. Het materiaal heeft poriën waar water in kan trekken. Het effect is dat de stenen en het metselwerk vocht en vuil opzuigen. De muur wordt er vuil van, gaat er verweerd uitzien en uiteindelijk kan het vocht ook doorslaan naar de binnenzijde.

Uw metselspecie kunt u direct al waterdicht maken door bij het mixen van de specie geen water te gebruiken maar Cementmix. De gehele muur kunt u eenvoudig waterafstotend maken en houden door de muur met Oppercon te impregneren. Dit biologisch afbreekbare hydrofobeermiddel zorgt ervoor dat er geen water meer in uw muur kan trekken of zelfs naar de ander kant kan doorslaan. Tegelijkertijd blijft de muur wel ‘ademen’, want de stenen wordt niet hermetisch afgesloten en blijven dampdoorlatend. Dankzij de bescherming van Oppercon houdt de muur niet alleen vocht tegen, maar wordt hij ook vuilafstotend. Een vochtwerend en schoon resultaat. U kunt langer genieten van uw zelf gemetselde muur.