Beton Impregneren, dit is waarom het zo belangrijk is!

Wil jij zelf beton impregneren? Dan ben je hier op de juiste plek. In dit artikel vertellen wij je precies hoe je dit moet doen. En dat niet alleen! We vertellen je ook waarom het impregneren van beton zo belangrijk is. Zo ben jij aan het eind van dit artikel een échte impregneer middel expert. Benieuwd? Lees dan gauw verder.

Waarom beton impregneer?

Waarom moet je beton eigenlijk impregneren? Eigenlijk is de verklaring erg simpel. Het is belangrijk om beton impregneer te gebruiken omdat onbehandeld beton behoorlijk poreus is. Er zitten veel kleine gaatjes in. Wanneer er dan water op terecht komt wordt dit opgenomen door het beton. En dat is niet wat je wil.

Waarom? Nou, watergedragen verontreinigingen en chemicaliën kunnen op die manier in het beton terecht komen. Met als gevolg dat de kwaliteit van het beton behoorlijk achteruit kan gaan. Hoe los je dit dan op?

Met impregneermiddel natuurlijk! Dankzij beton impregneer verleng je de levensduur van het beton aanzienlijk. Eigenlijk wordt beton ook altijd geïmpregneerd. Hoeveel impregneermiddel je nodig hebt en hoe je de verschillende beton impregneermiddelen gebruikt vertellen we je later in dit artikel.


Beton impregneren toegepast in ruwbouw
Steeds vaker wordt Permacon in ruwbouw toegepast

Welke verschillende beton impregneermiddelen zijn er?

Dat beton impregneren enorm belangrijk is hoeven we je ondertussen niet meer te vertellen. Maar welke middelen kan je hiervoor dan gebruiken? In principe is beton impregneer te verdelen in drie verschillende soorten: watergedragen middelen, oplosmiddel houdende middelen en crèmes. Wij vertellen je erover hieronder. Zo weet jij precies wat je wel en niet moet gebruiken.

Crèmes

Onder de verschillende impregneermiddelen heb je onder andere crèmes. Dit is vooral handig bij kleine oppervlaktes. Je kan dit eenvoudig aanbrengen met een kwast of roller. Het is een erg dichte crème die makkelijk uitsmeert. Handig voor bijvoorbeeld de gevel.

Er zijn meerdere soorten crème verkrijgbaar waarmee je beton kan impregneren. De één heeft ook een hoger gehalte vaste stof dan de ander. Je zit eigenlijk standaard al op 20 tot 25% vaste stof. Dit kan zelfs oplopen tot 40%. En er is nog een voordeel aan het gebruiken van zo’n crème.

Wanneer je knoeit kan je dit makkelijk opruimen met een doekje. Heeft crème dan ook een nadeel? Helaas wel. Voor grote oppervlakten zoals een betonnen vloer is dit niet handig. Je bent dan namelijk erg lang bezig met die nieuwe betonvloer. En daardoor gaat je efficiëntie aanzienlijk naar beneden. Iets om goed in je achterhoofd te houden bij het gebruik van beton impregneer.

Waterdragende middelen

Je hebt ook impregneermiddel op basis van water. Deze soort komt ook eigenlijk het meeste voor. Een groot voordeel: het is makkelijk te verwijderen. Knoei je dan tijdens het beton coaten? Pak een doek en het is zo weer weg. Ideaal wanneer je bijvoorbeeld iets op de kozijnen knoeit. Let wel: dit dien je direct te verwijderen. Anders krijg je het moeilijk nog eraf.

Lukt het nou niet met een doekje? Probeer het dan met een ontvetter. Grote kans dat dat wel werkt. Ook is het goed om in je achterhoofd te houden dat je dit impregneermiddel maar één keer kan aanbrengen. Vloeistoffen kunnen van buiten niet meer naar binnen wanneer beton is bewerkt. En dat geldt dus ook voor waterdragende impregneermiddelen. Verdeel het impregneer middel gelijkmatig zodat je zeker weet dat je geen stukjes hebt gemist.

Oplosmiddel houdende producten

Tot slot heb je ook nog oplosmiddel houdende producten. Impregneermiddel gebruiken is met zo’n middeltje een appeltje eitje. Let wel: zorg dat je genoeg impregneermiddel in huis haalt. Het is een hydrofobeer middel dat gebruikt kan worden op geïmpregneerde ondergronden en op onbehandelde ondergronden.

Werk wel voorzichtig: het is namelijk een schadelijke stof die je het liefst niet over je heen wil hebben. Wanneer je hiermee knoeit adviseren wij je dan ook om dit direct op te lossen. Een milieuvriendelijke impregneervloeistof is het dus ook niet.

Beton impregneren met Permacon

Wanneer je jezelf wil verzeker van écht goed middel kan je het beste kiezen voor onze permacon beton waterdicht impregneermiddel. Deze is speciaal ontworpen om alle soorten beton en steen eenvoudig vloeistofdicht te maken. Hierbij is het ook niet belangrijk of het beton oud of nieuw is. Permacon voorkomt vorstschade en voorkomt betonrot.

Verder brengt Permacon ook behoorlijk wat andere voordelen met zich mee. Zo trekt het oppervlak van beton en steen binnen. Ook wordt het beton ondoordringbaar voor vloeistoffen. Hierdoor verleng je de levensduur van het beton aanzienlijk. En dat niet alleen! De samenstelling is kleurloos, milieuvriendelijk en met een permanent resultaat. Zo wordt betonrot en optrekkend vocht voorkomen. En ook algen- en schimmelgroei zijn verleden tijd.

Met deze onzichtbare beschermlaag heb jij nog lang plezier van je beton. Wil je niet te lang met het impregneren bezig zijn? Dat kunnen wij ons goed voorstellen. De Permacon is makkelijk te verwerken met een simpele kwast of een lagedrukspuit. Maar net wat jij fijner vindt. Kortom: ideaal voor de doe-het-zelver of iedereen die graag geld wil besparen op het impregneren van beton.

Zwembad gemaakt met waterdicht beton.
Voor zwembaden is waterdicht beton uitstekend geschikt

Praatjes vullen geen gaatjes, Permacon doet dat wel. Als je nog vragen hebt over het product en de toepassing, neem dan gerust contact met ons op. Onze deskundige klantenservice helpt je graag verder. 

Hoe breng je beton impregneermiddel aan?

Zelf beton impregneermiddel gemakkelijk aanbrengen? Daar helpen wij je graag bij. Wij leggen je haarfijn uit hoe je dit moet doen zodat je geen fouten maakt. En geloof ons: je kan dit eenvoudig zelf doen. Zeker wanneer je een beetje handig bent en/of al ervaring hebt met impregneren hoef je dit niet door een vakman of vrouw te laten doen.

De voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk bij een betonvloer impregneren. En bij het aanbrengen van impregneermiddel is dat ook zeker het geval. Zorg er allereerst voor dat het betonnen ondergronden schoon is. Anders trekt het vuil in het beton impregneer. Gevolg: het beton ziet er niet meer zo mooi uit als je voor ogen had. Bij betonnen vloeren dien je het oppervlak volledig schoon te maken.

Wanneer je zeker weet dat het beton schoon is dient het ook volledig droog te zijn. Hierdoor kan het beton impregneermiddel makkelijk in het beton trekken. Check ook even of er geen scheuren of gaten te zien zijn. En tot slot: het beton mag niet behandeld zijn met hoge zoutconcentraties of washoudende producten.

Aanbrengen beton impregneermiddel

Wanneer je alles goed hebt gecontroleerd en schoongemaakt kan je het middel volledig gaan aanbrengen. Hoe doe je dat dan? Breng het steen impregneermiddel volledig aan op het oppervlak. Dit hoeft niet direct perfect. Vervolgens dien je het beton impregneermiddel gelijkmatig te verdelen over het oppervlak. Hierbij geldt als vuistregel: per vierkante meter 0,2 liter beton impregneermiddel. Bij een oppervlak van bijvoorbeeld 40 vierkante meter komt dit dus neer op 8 liter impregneermiddel.

Hoe herken je verrot beton?

Twijfel jij of het voor je beton al te laat is? Maar weet je niet hoe verrot/beschimmeld beton eruit ziet? Dan helpen wij je daar ook nog even bij. Hieronder staan de meest bekende kenmerken op een rijtje.

  1. Roestige ijzers

In principe kan je verrot beton erg eenvoudig herkennen. Zo zie je vaak zichtbare, roestige ijzers. Ook is het metaal vaak al voor een deel verdwenen en zijn er rond de ijzers ook roestplekken te zien.

  1. Donkerbruine of rode vlekken

Verder is betonrot ook nog te herkennen aan donkerbruine of rode vlekken. Haast een soort roest die je bijvoorbeeld ook op een hele oude fiets kan zien. Vaak valt dit al erg gauw op en is het ook niet iets waar je zomaar overheen kijkt.

Is betonrot dan echt zo erg? In principe wel. De constructie wordt over de tijd steeds minder sterk en stevig wanneer beton gaat rotten. Dit kan op lange termijn zorgen voor bijvoorbeeld vochtproblemen. En dat leidt dan vervolgens weer tot scheuren, barsten en afbrokkelende stukjes. Kortom: dat wil je niet. Verder kan onbehandeld beton ook erg snel gaan rotten.

Maak van jouw beton een waterdichte krachtpatser

Beton waterdicht maken, is om vele redenen een goed idee en met het juiste product bovendien zo gepiept. Wij hebben ruim 25 jaar ervaring in conserverende bouwmaterialen. Wij delen deze ervaring graag met jou en gebruiken deze ook voor het met zorg samenstellen van ons assortiment. Omdat we snappen dat je graag snel aan de slag wilt met je klus, verzenden we je bestelling altijd snel. Voor 13:00 uur besteld is morgen in huis.

Ga voor geimpregneerd beton en voor topkwaliteit en kies voor Ecoform Europe!


Hoe moet je beton impregneren?

Om beton te impregneren, moet je eerst het oppervlak schoonmaken en ervoor zorgen dat het volledig droog is. Breng vervolgens het impregneermiddel gelijkmatig aan met behulp van een roller of spuit. Het is belangrijk om het impregneermiddel gelijkmatig te verdelen en het oppervlak volledig te bedekken. Laat het middel drogen volgens de instructies van de fabrikant en breng indien nodig nog een tweede laag aan. Het impregneren van beton is een belangrijke stap om het oppervlak te beschermen tegen schade en vuil.

Waarom beton impregneren?

Beton impregneren is belangrijk omdat het helpt om het oppervlak te beschermen tegen vocht, schade en vuil. Het impregneermiddel dringt diep door in het beton en vormt een waterafstotende laag die voorkomt dat vocht het oppervlak binnendringt. Dit helpt om schade door bevriezing en dooien te voorkomen en verlengt de levensduur van het beton. Daarnaast maakt het impregneermiddel het beton ook vuilafstotend, waardoor het oppervlak gemakkelijker schoon te maken is en er langer mooi uit blijft zien. Kortom, beton impregneren is een belangrijke stap om jouw betonnen oppervlakken te beschermen en te onderhouden.