Hout impregneren tegen vocht: zo doe je dat!

Wil jij je hout impregneren? Dan ben je hier op het juiste adres. Wij gaan je haarfijn uitleggen hoe je het beste je hout kan impregneren. Op die manier heb jij er nog jarenlang plezier van. Benieuwd? Lees dan gauw verder!

Waarom geïmpregneerd hout?

Hout geimpregneerd tegen vocht

Oké, waarom moet je eigenlijk hout impregneren? Wat is het nut daarvan? Hout is gevoelig voor de verschillende weersomstandigheden in Nederland. Door de felle zon (en dus uv straling) kan hout bijvoorbeeld verkleuren. Maar dat niet alleen!

Wanneer hout te vochtig wordt kan het gaan rotten zonder bescherming. En als houtrot eenmaal is begonnen kan je dit proces niet meer terugdraaien. Ook kan er schimmel vormen op het hout, evenals mos.

Kortom: dit doet de kwaliteit van het hout niet ten goede. En dat is natuurlijk zonde. Door hout te beschermen tegen vocht voorkom je al deze problemen. Eigenlijk is onbehandeld hout zonde van je geld.


Welk hout impregneermiddel gebruiken?

Hout kan je enorm goed impregneren met onze Woodcon. Dit middel vorm een waterwerende laag op alle houtsoorten. En dit dan zonder dat het hout er glanzend of nat uit gaat zien. Klinkt goed toch?

Naast waterafstotend is Woodcon ook vuilafstotend. En in tegenstelling tot sommige andere vloeistoffen brengt het geen glans of wetlook aan op het hout. Het is dus volledig kleurloos waardoor het eigenlijk een onzichtbare laag vormt. Het zit namelijk in de micro-ruimten van het oppervlak.

Je kan Woodcon simpel aanbrengen met een kwast, sponsje of een lage drukspuit. Verder laat het middeltje ook geen rare geurtjes achter en is het volledig mens- en milieuvriendelijk. Goed toch? Woodcon is een waterbasis product.

Dat houdt in dat je het alleen aan kan brengen op een droog oppervlak. Dit mag niet onder de 10 graden of boven de 25 graden komen. Anders verdampt het namelijk of droog het niet snel genoeg op. En dat is zonde.

Hoe kan je onbehandeld hout impregneren?

Hout impregneren kan je makkelijk zelf doen met hout impregneermiddel. Ook is het verstandig om latex handschoentjes te dragen tijdens het behandelen. Verder heb je dan nog een kwast of een lage drukspuit nodig voor het aanbrengen. Wanneer je al het gereedschap in huis hebt is het tijd voor hout impregneren. Dit doe je in vier stappen:

  1. Zorg ervoor dat het hout droog is
  2. Zorg voor de juiste temperatuur (tussen de 10 en 25 graden)
  3. Breng het hout impregneermiddel aan van boven naar beneden. Doe dit in banen van ongeveer 1 meter
  4. Ga door totdat al het hout volledig bedekt en vochtig is
  5. Breng een tweede laag binnen 2 uur aan
  6. Laat het hout impregneermiddel minstens 12 tot 24 uur drogen

Als je deze stappen goed opvolgt heb jij geïmpregneerd hout. Zo makkelijk kan het zijn! Het is dan beschermd tegen regen, houtrot, algen, vlonders, vocht én schimmels. Ook groene aanslag is dan verleden tijd. Hierdoor kan jij de levensduur van het hout maximaal verlengen.

Welke soorten hout impregneren?

Woodcon werkt op alle houtsoorten

Misschien vraag je je wel af welke soorten hout geschikt zijn voor impregneren. Daarom gaan wij hier ook nog even op in. Hout is ingedeeld aan de hand van duurzaamheidsklassen. Dit zegt iets over de levensduur en mate van behandeling.

Hierbij wordt er rekening gehouden dat alle soorten hout uitzetten en krimpen. Geïmpregneerd hout doet dit ook. In principe kan je alle soorten hout impregneren. Hardhout of zachthout: dat maakt niet uit.

Denk maar eens aan vurenhout of steigerhout bijvoorbeeld. Of douglas hout. We hebben ook een artikel geschreven over douglas hout impregneren. In principe doe je er verstandig aan om al het hout te impregneren.

Of het nou gaat om tuinmeubels, tuinhuisjes of steigerhout: het zorgt altijd voor een langere levensduur. Je hout beschermen is belangrijk wanneer je er nog jaren plezier van wil hebben. Daarom geven wij iedereen het advies om het hout te impregneren.

De voordelen van impregneermiddel ten opzichte van verf

Je kan naast hout impregneren het ook verven of voorzien van olie. Maar hout impregneren levert je toch echt het meeste op. Impregneermiddel kan namelijk niet afbladderen of scheuren. Dat is bij verf (helaas) niet het geval.

Daarnaast verliest hout ook zijn natuurlijke uitstraling bij verven en kan de verf dus gaan loslaten. Dat is zonde van bijvoorbeeld je tuinmeubels of houten tuinhuis! Impregneermiddel trekt zo dusdanig diep in het hout dat dit onmogelijk nog los kan laten. Hout waterdicht maken kan dus het beste met zo’n middel.


Alternatieven voor hout impregneren

Wil jij je hout niet impregneren met impregneermiddel? Of wil je het hout, naast beschermen tegen vocht, voorzien van een mooie glans of kleur? Dan bespreken wij hieronder de andere manieren waarop je hout kan bewerken naast impregneren.

Hout beitsen

Allereerst kan je ook beits gebruiken om hout te behandelen. Zorg er voor dat het hout van tevoren licht geschuurd is. Hiermee krijg je het mooiste resultaat. Wanneer je beits gebruikt moet het hout schoon zijn.

Ook met beits kan je je hout beschermen. Waterdicht maken kan helaas niet, maar het is dan wel beter beschermd tegen vocht en schimmels. Dit is goed geschikt voor houtsoorten als douglas en vuren.

Beits wordt aangebracht over het hele hout. Het biedt ook bescherming tegen de zon. Verder zorgt beitsen naast houtbescherming er ook voor dat de natuurlijke uitstraling in tact blijft. Zo zijn de nerven nog steeds goed zichtbaar, wat hout karakter geeft.

Je hebt zowel een transparante beits als eentje met kleur. Let er wel op dat je iedere 6 tot 8 jaar het hout opnieuw moet beitsen. Dit waarborgt de kwaliteit van het behandelde hout het beste. Geef het hout na beitsen minstens 24 uur de tijd om goed te drogen. Dit geeft de beste bescherming.

Hout behandelen met olie

Je kan er ook voor kiezen olie te gebruiken in plaats van impregneren. Hiervoor gebruik je dan lijnolie. Het aanbrengen van de olie kan in slechts een paar stappen:

  1. Gebruik voor de eerste laag olie met 20% terpentine. Hierdoor dringt de olie beter in het hout
  2. Breng een tweede laag aan met alleen lijnolie
  3. Laat het hout minstens 24 uur drogen

Zo makkelijk is het! Met de olie bescherm je hout tegen onder andere schimmels, algen en vuil. Hierdoor heeft het hout een stuk minder onderhoud nodig. Je kan ook gekookte lijnolie gebruiken. Dit heeft een minder lange droogtijd.

Hout verven

We hebben net al even besproken dat impregneren beter is dan verven. Toch kan het best zo zijn dat je bijvoorbeeld tuinhout liever wil verven. Daarom vertellen we je ook hier nog wat over.

Wanneer je hout wil verven is een dekkende verf enorm belangrijk, ongeacht de houtsoort. Standaard verf is niet bestand tegen de verschillende weersomstandigheden in Nederland. Zo kan het sneller gaan bladderen door teveel zon.

Of het gaat na een tijdje verkleuren. Dat is ook iets wat je niet moet willen. Je kan kiezen uit allerlei verschillende kleuren wanneer je hout verft. Hier ben je dus erg vrij in. En als je de huidige kleur zat bent kan je deze altijd overschilderen met een andere kleur.

Voor schuttingen kan een likje verf heel wat doen voor de uitstraling van de rest van de tuin. Maar ook bij tuinmeubelen kan verf erg leuk zijn. Om het hout waterdicht te maken heb je dus wel waterdichte- of waterafstotende verf nodig.


Conclusie

En dan tot slot nog een korte conclusie aan de hand van dit artikel. Hout waterafstotend maken kan het beste met impregneermiddel. Hiervoor kan je Woodcon gebruiken. Dit beschermt niet alleen tegen vocht (het is zelfs waterafstotend), maar ook tegen vuil.

Verder zorgt Woodcon ook niet voor rare geurtjes en is het milieuvriendelijk. Het middeltje is verder kleurloos en brengt eigenlijk een soort onzichtbare laag aan op het hout. Het trekt namelijk in de micro ruimten van het hout.

Kortom: om hout waterdicht te maken kan je het beste Woodcon gebruiken. Het is dan niet alleen waterdicht, maar ook waterafstotend. Voor het impregneren heb je alleen een goede kwast nodig en latex handschoenen. Jij kan dit dus makkelijk zelf thuis doen! Het hout reinigen is ook direct de enige voorbereiding die je hoeft te treffen. Lekker makkelijk.

Ben je nog benieuwd naar andere toepassingen van Woodcon? Lees dan meer over bijvoorbeeld steigerhout behandelen, of een handleiding hoe je een houten schutting kunt impregneren.

Wil je Woodcon bestellen? Het is binnen 24 uur verstuurd en je kunt direct zelf ermee aan de slag. Twijfel je nog? Waarom bel je dan niet even met onze kundige servicedesk? Wij zijn te bereiken via 085 060 1062.

Ik wil Woodcon bestellen

Hoe behandel je hout tegen vocht?

De beste behandeling voor hout is een transparante laag die je aanbrengt zodat het vuil en water geweerd kunnen worden. Dit kun je zelf doen met een product als Woodcon.

Kan ik zelf hout impregneren?

Je kunt zelf hout impregneren: Als je het wilt beschermen, kun je het behandelen met een impregneermiddel als Woodcon. Dit pas je eenvoudig toe met een lagedrukspuit of doek.