Cementdekvloer op betonvloer storten

Cementdekvloer over bestaande betonvloer storten

Hoe stort je een cementdekvloer over een betonvloer? Zeker als die al oud, beschadigd en vuil is. Of vol met lijm en verfresten zit en onregelmatigheden vertoont. We lopen de noodzakelijke stappen even langs in deze blog. Lees je mee?


Waarom een dekvloer bovenop een betonvloer?

In veel huizen en gebouwen zijn de draagvloeren van beton gemaakt. Dat is sterk en geeft het gebouw en de vloeren de stevigheid die het nodig heeft. Wel is zo’n vloer meestal redelijk ruw gestort en kunnen er onregelmatigheden en hoogteverschillen zijn. En zeker als hij al wat ouder is kan hij ook nog vol vuil, lijm- of verfresten zitten, of beschadigd zijn.

Cementmix maakt dekvloer waterdicht
Cementmix verwerkt in dekvloer

Dat betekent dat beton bijna nooit direct bruikbaar is als eindvloer. Tenzij het een hele kale, grof afgewerkte ruimte betreft zoals bijvoorbeeld een kelder. Ook het rechtstreeks aanbrengen van een eindvloer of vloerbedekking op ruw beton geeft vaak niet het gewenste resultaat. Bovendien ligt de betonnen constructievloer lang niet altijd op de gewenste hoogte om direct de vloerafwerking of vloerbedekking aan te brengen. Hij moet eerst nog worden opgehoogd.

Om die reden worden vaak cementdekvloeren aangebracht en zullen de bouwvakkers dit op de betonplaat storten. Zo’n dekvloer is meestal een centimeter of drie tot zeven dik. Afhankelijk van de wensen en de materiaalkeuze kan die dekvloer direct als eindvloer worden gebruikt, of wordt er nog een vloerbedekking op aangebracht.

Een cementdekvloer aanbrengen op een betonvloer

Een populaire dekvloer bovenop beton is de zogenaamde cementdekvloer. Andere namen voor zo’n vloer zijn zandcementdekvloer, smeervloer of specievloer. Het vloeroppervlak lijkt wat korrelachtiger dan beton. Ook ontbreekt het grind dat je bij beton vaak ziet zitten. Om als dekvloer voldoende stevigheid te hebben en vloerbedekking zoals parket te kunnen dragen, zal de cementgebonden dekvloer zo’n 3 tot 5 centimeter dik zijn. Wil je een dikkere dekvloer leggen dan wordt vaak alsnog beton geadviseerd. Voor een dunnere vloer is een anhydriet gietvloer meestal een beter alternatief. Met een zandcement dekvloer heb je twee mogelijkheden:

  • Hij wordt direct gebruikt als eindvloer. In moderne interieurs met een wat robuustere look is een zandcementvloer bijvoorbeeld een leuke dekvloer om direct op te lopen. Eventueel kan er met een kleurstof worden gewerkt om het cement de kleur te geven die uw wenst.
  • Maar een zandcementvloer is ook een uitstekende tussenvloer waarop de uiteindelijke vloerbedekking wordt aangebracht.

Aan jou de keuze dus. Maar welke stappen zijn er om zo’n cementdekvloer aan te brengen over de betonnen draagvloer? We beginnen met het schoonmaken van die betonvloer.

Schoonmaken vervuilde of vette betonvloer

In veel gevallen zal de onderliggende constructievloer vervuild zijn. Je vindt er verf of lijmresten en ook kan de vloer in de tijd vettig zijn geworden. Dat betekent dat er wel eerst iets met de vloer moet gebeuren voordat de nieuwe dekvloer wordt aangebracht. Die moet immers goed hechten. Dat kan alleen op beton dat is schoongemaakt. Dat begint met stofzuigen, waarna met bijvoorbeeld ammoniak de vloer kan worden ontvet om een schone basis te creëren om de betonvloer op te hogen. Wil je een beschadigde betonvloer herstellen? Dan kun je een reparatie mortel aanmaken en in de scheuren van het beton gieten.

Zorg voor een goede binding tussen beton en cementdekvloer

Breng voorafgaand aan het storten van de cement, eerst nog een voorstrijkmiddel of primer op het beton aan die geschikt is voor zandcement. Dit zorgt dat de betonnen vloer geen water meer opzuigt en daarmee voor een optimale hechting van beton en zandcement zorgt. In plaats van primer, kun je de vloer ook laten ‘aanbranden’. Dat doet men vaak met een mengsel (verhouding 1:6) van cement en water.

Als deze stappen zijn gezet, is de betonvloer geprepareerd en kan het storten van de cementdekvloer zelf beginnen.

Het storten van de cementdekvloer

Tijd om het zandcement te gaan mixen. Dat gebeurt door zand en cement in de juiste verhouding (veelal 4:1) met water aan te maken. Overigens hoef je niet per se zelf te zorgen voor de juiste mengverhouding tussen het zand en het cement, de mortel is ook in kant en klare zakken verkrijgbaar bij de bouwmarkt. Die hoeven alleen maar met de juiste hoeveelheid water gemengd te worden en het zandcement is klaar voor gebruik. Door middel van ons product cementmix kun je waterdicht cement maken.

Bij het storten en afwerken van het beton kan gebruik worden gemaakt van waterpas geplaatste houten latten op de ondervloer (zogenaamde regels). Daar stort je de cementmortel tussen en veeg je het geheel egaal glad met een afreilat voor een strakke vloer. Overigens zijn er ook mortels verkrijgbaar die vloeibaar gegoten en uitgestreken kunnen worden.

Na het aanbrengen dient de vloer voldoende lang te drogen voordat we overgaan tot het verdere proces van beton afwerken. Om een te snelle droging en scheurvorming te voorkomen wordt de cementvloer vaak afgedekt met een plasticfolie.

Hoe maak ik de nieuwe cementdekvloer waterdicht?

Afhankelijk van waar de zandcementvloer over een oude vloer wordt aangebracht, kan het gewenst zijn om de vloer ook direct waterdicht te maken. Van nature zijn zandcement en beton niet volledig waterdicht. Door de poriën in het materiaal kan er vocht de vloer binnenkomen en bij doorlopende poriën lekt het vocht zelfs door. En uiteraard bestaat er later de kans dat poriën iets groter worden en er scheurtjes ontstaan. Dat zoiets in de meeste gevallen ongewenst is, spreekt voor zich. Je hebt dan eigenlijk twee opties:

  • Achteraf kan men de gedroogde en uitgeharde vloer altijd nog waterdicht maken met behulp van ons Permacon product. Permacon trekt direct het oppervlak van beton en steen binnen en creëert daar een voor vloeistoffen ondoordringbare laag. Lees bijvoorbeeld eens een blog over deze toepassing: beton impregneren
  • Maar als de cementdekvloer nog moet worden aangebracht en je weet dan al dat hij waterdicht moet zijn? Dan is er een betere oplossing. Als u in dat geval bij het mixen van het zandcement water vervangt door eenzelfde hoeveelheid Cementmix van Ecoform, zorg je direct bij het aanbrengen al voor waterdicht zandcement. Het eindresultaat is een prachtige zandcementvloer die volledig waterdicht is zodra hij is gedroogd en uitgehard.

Je hebt alles gelezen als je tot hier bent gekomen, dat betekent 1 ding: je bent heel wat wijzer. Top! Een cementdekvloer is een uitstekende optie bovenop een ruwe of vervuilde betonvloer. De vloer is eenvoudig aan te brengen, ziet er prima uit en is desgewenst eenvoudig waterdicht te maken. Veel succes met cementdekvloer leggen op uw betonvloer.