Natuursteen impregneren: Zo bescherm je een natuurstenen vloer of wand

Natuursteen impregneren is een verstandige keuze. Door je natuurstenen vloer of wand te impregneren hoef je je geen zorgen meer te maken over beschadigingen en lelijke vlekken vanwege intrekkend vocht, zuren en andere verontreinigingen.

Op basis van veelgestelde vragen gaan we je alles vertellen over het impregneren van je natuursteen, zowel binnen als buiten. Na het lezen van deze blog weet je precies wat je nodig hebt en wat je moet doen. Jazeker, dit gaat je lukken!

Wat is natuursteen eigenlijk?

Natuursteen is anders dan door mensen geproduceerde steensoorten. De mens maakt steensoorten zoals baksteen of betontegels, maar natuursteen komt dus echt uit de natuur.

Meestal onderscheidt men drie soorten natuursteen. Ten eerste heb je soort natuursteen: stollingsgesteentes, zoals graniet. Ten tweede heb je afzettingsgesteentes, zoals kalksteen. Ten derde heb je metamorf gesteentes, zoals marmer.

Van iedere natuursteen zijn er ook vele variaties. Zo bestaan er tientallen soorten van graniet of marmer. In Nederland zien we natuursteen vooral in spoelbakken, keukenbladen en vensterbanken.

En niet te vergeten: in tegels! Zowel voor vloeren als voor wanden en zowel voor binnen als voor buiten. Daar gaan we het nu over hebben.

Waarom is het verstandig om natuursteen te impregneren?

Vooral in natte ruimtes, zoals buiten op het terras of binnen in de badkamer, is het verstandig om je kostbare tegels van natuursteen te beschermen. Natuursteen is namelijk vaak poreus en daarom vatbaar voor indringing van vocht, sappen en zuren. Dit geldt met name voor ongepolijst natuursteen.

Ook schimmels, algen en mos kunnen je natuursteen tegels minder mooi maken. Uiteraard heb je geen zin in beschadigingen, aantastingen en lelijke vlekken. Je wil zo lang mogelijk genieten van je mooie natuursteen.

beton waterdicht maken
Natuursteen waar het water niet meer in kan dringen

Daarnaast wil je er waarschijnlijk niet al te veel werk van hebben om telkens weer je natuursteen te poetsen. Gelukkig is geïmpregneerde natuursteen heel onderhoudsarm, omdat de stenen een beschermlaag hebben gekregen.

Om al deze redenen is het slim om je natuursteen te impregneren.

Wanneer kan ik natuursteen impregneren?

Je kan zowel nieuwe natuurstenen als oudere natuurstenen impregneren. Het belangrijkste is dat de tegels helemaal schoon en droog zijn, voordat je begint met impregneren. Bij oudere natuursteen is het dus eerst tijd voor een grondige reinigingsbeurt.

Ook bij nieuwe tegels is het verstandig om een beetje geduld te hebben. Het is aan te raden om minimaal een maand te wachten met het impregneren. Anders bestaat de kans dat er vocht opgesloten raakt in het natuursteen.

Is alles schoon en heeft het een tijdje goed kunnen drogen? Dan kun je aan de slag met het impregneren van je natuursteen, zowel binnen als buiten.

Kan ik zelf mijn natuursteen vloer of wand impregneren?

Het is altijd mogelijk om iemand in te huren voor de reiniging en het impregneren van je natuursteen vloer of wand. Dit is echter niet noodzakelijk. Iedereen kan het zelf doen. Wij weten zeker dat je met onze instructies een goed resultaat kan behalen.

Wat is het beste impregneermiddel voor natuursteen?

Uiteraard wil je wel het beste impregneer voor natuursteen gebruiken voor jouw klus. Onze aanrader is natuursteen impregneermiddel Oppercon van Ecoform Europe. Dit product zorgt voor een waterafstotend en vuilwerend oppervlak op jouw geliefde natuursteen. Het is zowel binnen als buiten te gebruiken.

Oppercon voorkomt allerlei vormen van ellende. Denk bijvoorbeeld aan vriesschade en dooischade. Bovendien stopt het de indringing van olie, zuren en vetten en voorkomt het de hechting van algen, mos en schimmels.

Gelukkig is Oppercon ook goed voor het milieu. Dit impregneermiddel voor natuursteen is niet giftig. Het is gewoon gemaakt op waterbasis en daarnaast is het ook kleurloos en geurloos. Je hebt er dus op geen enkele manier last van. Wat niet mogelijk is, is eroverheen schilderen.

Oppercon, een impregneermiddel op waterbasis, vormt een transparante laag op het natuursteen en gaat lang mee. Uiteindelijk verdwijnt de laag wel. Dat hoort bij de biologische afbreekbaarheid. Maar geen zorgen, je hoeft de behandeling slechts eens in de 15 jaar te herhalen. Je hebt dus heel lang profijt van een behandeling van je natuursteen met het impregneermiddel Oppercon.

Hoe ga ik te werk bij het impregneren van natuursteen?

Voor je begint, is het nodig om het impregneermiddel even goed te schudden. Daarna kun je het met een lage drukspuit of een verfspuit aanbrengen. Het is de bedoeling om een egale, natte laag te maken. Je wilt geen plasjes of lopers zien.

Is het allemaal goed gelukt? Dan begint het grote wachten. Afhankelijk van de temperatuur zal het drogen van de impregneer ongeveer 2 tot 8 uur duren. Daarna heeft de transparante beschermlaag zich gevormd en is je natuursteen beschermd tegen water, vuil en UV-licht.

Hoeveel impregneermiddel heb ik nodig voor natuursteen?

Met het natuursteen impregneermiddel Oppercon heb je ongeveer 1 liter natuursteen impregneer nodig per 8 vierkante meter. Bij oudere of meer poreuze stenen kan het nodig zijn om iets meer aan te brengen.

Je merkt het vanzelf. Als het impregneermiddel heel snel in de stenen trekt, dan heb je iets meer nodig. Dan is het verstandig om voor het opdrogen al een tweede laag aan te brengen. Hiermee kom je dus uit op 1 liter impregneer per 4 vierkante meter.

Hoe vaak moet ik natuursteen impregneren?

Oppercon is biologisch afbreekbaar. Na verloop van tijd, zo’n 15 jaar, is het verstandig om een nieuwe laag aan te brengen. Dat is dus helemaal niet zo vaak. Het gaat gewoon heel erg lang mee.

Moet ik beschermende kleding dragen tijdens het impregneren?

Als je het impregneermiddel Oppercon van Ecoform Europe gebruikt, hoef je geen beschermende kleding te dragen tijdens het impregneren. Het middel is namelijk niet giftig en het is vriendelijk voor mens en milieu.

Het is wel verstandig om rubberen handschoenen te dragen tijdens het aanbrengen van de vloeistof op je natuursteen vloer of wand. Bij langdurig contact met de huid of met de ogen kan het namelijk een beetje gaan prikken. Een sluitende bril dragen is daarom ook een optie.

Wat zijn alle voordelen van de beschermlaag?

Dankzij de beschermlaag van het impregneermiddel, kan je natuursteen veel langer mee. Indringing door water, zuren en vetten behoort nu tot het verleden. Je hoeft je ook geen zorgen meer te maken over algen, mos of schimmels.

Mocht er wel viezigheid op de natuurstenen komen, bijvoorbeeld als je zelf hebt geknoeid, dan veeg je de viezigheid er zo af. De beschermlaag voorkomt dat de viezigheid in de stenen trekt en je veegt de beschermlaag er niet zomaar met een doek vanaf. Dat is nog eens een goede bescherming tegen vlekken en makkelijk onderhoud.

Conclusie over impregneren van natuursteen

Zoals je hebt gelezen is het helemaal niet zo moeilijk om je eigen natuursteen te impregneren. Het is gewoon een kwestie van het juiste impregneermiddel kopen en met een beetje geduld de juiste stappen uitvoeren.

Wij wensen je veel succes met het beschermen van je natuursteenwand of natuursteenvloer. Mocht het toch niet lukken of heb je nog vragen over het assortiment van Ecoform Europe, dan kun je altijd even contact met ons opnemen. Wij helpen je graag verder!

Ben je nog benieuwd naar wat je nog meer kunt impregneren met Oppercon? Lees dan meer over zelf je gevel impregneren. Of hoe je natuursteen waterafstotend maakt. En wat te denken van het waterdicht maken van Ytong blokken, maar dan met Permacon?

Wil je Oppercon bestellen? Het is binnen 24 uur verstuurd en je kunt direct zelf ermee aan de slag. Twijfel je nog? Waarom bel je dan niet even met onze kundige servicedesk? Wij zijn te bereiken via 085 060 1062.

Ik wil Oppercon bestellen

Hoe impregneer ik natuursteen?

Je impregneert natuursteen zelf met behulp van een impregneermiddel, zoals Oppercon. Door middel van een lagedrukspuit bijvoorbeeld.

Waarom natuursteen impregneren?

De reden dat je natuursteen impregneert is eenvoudig: je zorgt hiermee voor het behoud van natuursteen. Door een niet zichtbare, transparante laag aan te brengen die het natuursteen beschermd.